Komentara: 4
Pregleda: 7955

Raketa za protivgradnu odbranu ima dovoljno, nedostaju strelci

16.06.2016. u 18:02h
Izvor: TV Subotica
Snabdevenost raketama za protivgradnu odbranu na području Severnobačkog okruga, u gradu Subotici i opštini Bačka Topola je na visokom nivou, dok je u opštini Mali Iđoš broj raketa nešto manji. Dosadašnje vremenske prilike nisu iziskivale upotrebu protivgradne zaštite, ali situacija sa aktivnim strelcima je zabrinjavajuća.
Raketa za protivgradnu odbranu ima dovoljno, nedostaju strelci

Na području grada Subotice postoje 23 stanice za protivgradnu odbranu, od kojih je svega 9 u funkciji, iako sve stanice imaju dovoljan broj raketa. Mali broj aktivnih stanica predstavlja potencijalan problem za južni deo grada koji je u potpunosti nezaštićen od gradonosnih oblaka.

Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada: „Problem sa strelcima u gradu Subotici nastao je 2014. godine. Problem je što je južni deo grada prema Bačkoj Topoli u potpunosti bez strelaca koji odbijaju da potpišu ugovore, zato što lokalna samouprava nije pronašla načine da ih dodatno stimuliše.“

Stanovnici mesnih zajednica Hajdukovo, Bački Vinogradi i Male Pijace, koji sa strepnjom gledaju ovih dana u nebo, mogu da odahnu. U protivgradnoj stanici u ataru Bačkih Vinograda ima dovoljno raketa, a iskusni strelac Ferenc Mora je u konstantnom kontaktu sa radarskom stanicom u Bajši gde se vrši monitoring neba iznad našeg grada.

„Poljoprivrednici imaju razlog za brigu zbog nedostatka strelaca. Protivgradne stanice rade na principu paukove mreže. Naime, radarska stanica u Bajši je tačno izmerila do koje daljine stanice mogu biti uspešne, a ukoliko ostane praznog prostora između sve raketne stanice, na tom prostoru može doći do štete od grada. Ja na primer mogu da sa moje protivgradne stanice branim pola Hajdukova, pola Šupljaka, pola Horgoša i Malih Pijaca. Ako kod Horgoša fali strelac, deo prema Kanjiži je u tom slučaju u potpunosti neobezbeđen. Rakete koje mi ispaljujemo su oko 70% uspešne u svom poslu. Ukoliko imamo dovoljno stanica koje rade, sa svojih 70% uspešnosti, možemo sačuvati povrtarske i voćarske biljne kulture“,u svojoj izjavi kaže Ferenc Mora, strelac.

Raketa za protivgradnu odbranu ima dovoljno, nedostaju strelci

Nadoknada za strelce 4.000 din mesečno

Nadoknada koju država isplaćuje strelcima iznosi 4.000 dinara neto iznosa na mesečnom nivou, i to je cena rada koja je poslednjih 5 godina na snazi. Država je izmirila sve dosadašnje mesečne obaveze strelcima, ali je izostala dodatna stimulacija lokalne samouprave u Subotici, što je glavni razlog nedovoljnog broja strelaca.

„Činjenica je da 4000 dinara mesečno mala nadoknada i da nama lokalne samouprave sa svojim stimulansima pomažu već godinama. Mi nemamo nikakve probleme sa strelcima u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu jer te lokalne samouprave dodatnu stimulišu njihov rad, a što se tiče Subotice, grad je to radio do 2014. godine a onda su naišli na probleme u tumačenju određenih propisa i prekinuli su sa isplatom stimulacije strelcima, što je prouzrokovalo da danas od 23 stanice radi svega 9“, kaže Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada.

"Mislim da bi trebalo da se povisi nadoknada za nas strelce, kako bi ljudi imali volju da rade. Nezgodno je kada po celu noć slušam radio, porodica ne spava i trpi zbog tog posla, a ja moram po najvećoj kiši da se uputim prema stanici. I sam posao je rizičan“, rekao je Ferenc Mora, strelac.

Ukoliko bi došlo do dogovora strelaca i lokalne samouprave, u roku od 24h stanice za odbranu od gradonosnih oblaka bi bile stavljene u funkciju.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 7955

Povezana vest

Povezane teme

protivgradna odbrana

protivgradne rakete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.