Komentara: 9
Pregleda: 8095
Foto

Subotica dobila Muzej porcelana

21.09.2022. u 16:24h
Izvor: Subotica.com
Subotica dobila Muzej porcelana

U našem gradu otvoren je jedinstveni Muzej porcelana sa više od dve hiljade eksponata koji sa sobom nose duh vremena raskoši i elegancije. Porcelan Majsen, Rozental, Herend, Žolnai, Stari Beč,  Lomanosov samo su neki od izloženih, ručno oslikanih predmeta koji su se nekada korisitili u subotičkim domovima.

Subotica dobila Muzej porcelanaNesvakidašnju bogatu postavku sakupilo je Udruženje građana „Muzej porcelana iz naših kuća“, koja je sada predstavljena posetiocima.

- O ovom danu smo dugo sanjali, bili uporni, dosledni i napokon dočekali da porcelan u koji smo se  zaljubili izložimo javnosti. Verujem da ovaj muzej neće biti magacin porcelana, već lep prostor koji će ljudima da pruži lepotu primenjene umetnosti i koji će da živi, da se dopunjava i obogaćuje na ponos ne samo Subotice, već i Srbije. Koliko je nama poznato, ne postoji slična ustanova u našoj zemlji, čak ni u okruženju. Bilo je, istina, izložbi i galerija koje su trajale jedan kraći vremenski period, ali ništa da traje – kaže Nikola Slavić, osnivač Muzeja porcelana. – Predstavili smo ono što se koristilo na ovim prostorima, prelepe predmete koji su bili u upotrebi i još uvek su. Subotica je pravo mesto za jedan ovakav muzej. Najvažnije je da mladi ljudi na jednom mestu vide i osete ove predmete, da nauče od njih i iskoriste kreativnost prošlih vremena. Takođe, galerije i muzeji zauzimaju značajno mesto u razvoju turizma.

Subotica dobila Muzej porcelanaMuzej porcelana svečano je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić poručujući da je velika čast za grad što je dobio  jednu ovakvu postavku.

- Nadam se da će ova, pet godina sakupljana kolekcija porcelanskih predmeta koji su se koristili na ovim prostorima u poslednjih dvesta godina, biti od koristi i našem gradu, i široj zajednici, kako u obrazovne, tako i u turističke svrhe - naglasio je gradonačelnik Bakić. – Nadam se da će građani u ovom muzeju upoznati istoriju ovakvih premeta.

Subotica dobila Muzej porcelana

Izvor: Subotica.com
Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana Otvaranje muzeja porcelana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 8095
Povezane teme

stevan bakić

muzej porcelana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.