Komentara: 1
Pregleda: 7596

Subotica dobija novu ustanovu socijalne zaštite – Centar za porodični smeštaj i usvojenje

23.12.2018. u 14:03h
Izvor: Subotica.com
Subotica dobija novu ustanovu socijalne zaštite – Centar za porodični smeštaj i usvojenje

Na predlog Pokrajinske vlade, Skupština AP Vojvodine usvojila odluku o osnivanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje u našem gradu.

- Po Zakonu o socijalnoj zaštiti na teritoriji Srbije postoji devet centara. Pre četiri godine jedan je osnovan u Novom Sadu, sada u Subotici, a dogodine planiramo da osnujemo i u Pančevu – najavio je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. - Centar u Subotici biće zadužen za tri upravna okruga – Severnobački, Severnobanatski i Zapadnobački i njima će znatno biti olakšana delatnost centra u Novom Sadu.

Po njegovim rečima, u roku od tri meseca grad je dužan da konstituiše sve organe i broj zaposlenih.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje je ustanova socijalne zaštite čija je delatnost organizovanje, smeštaj korisnika i pružanje stručne pomoći hraniteljskoj i usvojiteljskoj porodici kojoj je korisnik poveren. U njemu se vrši popularisanje i razvoj hraniteljstva – porodičnog smeštaja, sručnjaci rade na proceni opšte podobnosti porodica za hraniteljstvo i pripremu za hraniteljstvo, formiranju registra - baze podataka o hraniteljstvu, učeštvuju u izboru hraniteljske porodice i planiranju usluga i mera zaštite korisnika na hraniteljstvu, kao i pripremi korisnika za izlazak iz sistema socijalne zaštite ili promenu usluge...

Pokretanjem Centra za porodični smeštaj i usvojenje direktno se doprinosi ostvarivanju najvažnijih reformskih ciljeva zacrtanih strateškim dokumentima Republike Srbije. Na ovaj način se proširuju usluge, mere i oblici socijalne zaštite dece i starijih, a prioritet se daje razvoju alternativnih oblika socijalne zaštite u odnosu na institucionalnu zaštitu, a sve u cilju obezbeđivanja jednakih šansi za sve.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 7596

Povezane vesti

Povezane teme

predrag vuletić

centar za porodični smeštaj i usvojenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.