Komentara: 1
Pregleda: 7060

Dragana Kilibarda: Centar za porodični smeštaj i usvojenje je preko potrebna ustanova

15.08.2019. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Početak rada nove ustanove socijalne zaštite u našem gradu, koja će ove godine zaposliti sedam stručnih radnika, očekuje se u narednih nekoliko meseci, a o njenom značaju, funkcionisanju i hraniteljstvu kao primarnom cilju, razgovarali smo sa Draganom Kilibardom, v. d. direktora Centra za porodični smeštaj i usvojenje.
Dragana Kilibarda: Centar za porodični smeštaj i usvojenje je preko potrebna ustanova

Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici je osnovan odlukom Skupštine AP Vojvodine 20. decembra 2018. godine, a kako je na prošlonedeljnoj sednici Pokrajinske vlade data saglasnost na Program rada, Finansijski plan i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, stvoreni su uslovi za donošenje akata neophodnih za otpočinjanje rada ove ustanove socijalne zaštite, koja će biti zadužena za Severnobački, Severnobanatski i Zapadnobački upravni okrug.

Šta za Suboticu znači osnivanje Centra za porodični smeštaj i usvojenje i koja je njegova osnovna delatnost?

- Značaj osnivanja Centra se ogleda u obezbeđivanju i unapređenju zaštite dece bez roditeljskog staranja i odraslih lica u Vojvodini, a njegovim formiranjem biće dat doprinos izgradnji sistema kvaliteta zaštite korisnika. Shodno tome, osnovna delatnost ove ustanove je smeštaj dece bez roditeljskog staranja i pružanje pomoći hraniteljskoj i usvojiteljskoj porodici kojoj su poverena. Takođe, kao ustanovi nam je cilj i povećanje broja hraniteljskih porodica, te će delatnost Centra biti usmerena i na popularisanje i razvoj hraniteljstva, učešće u proceni opšte podobnosti i pripremu porodica za hraniteljstvo, formiranje registra baze podataka o hraniteljstvu, pružanje podrške korisnicima i hraniteljskim porodicama, organizovanje obuka za profesionalace, hranitelje i usvojitelje i druge delatnosti.

Koje uslove je još potrebno ispuniti da bi Centar i zvanično počeo sa stručnim delom rada i kada on može da se očekuje?

- U narednom periodu treba da zaposlimo stručne radnike i realno je za očekivati da sa stručnim delom rada počnemo za nekoliko meseci. Adekvatan prostor smo već pronašli, koji treba da se sredi i opremi.

Koliko će Centar imati zaposlenih i koji obrazovni profili su potrebni?

Prema Pokrajinskoj uredbi o maksimalnom broju zaposlenih za 2019. godinu, planirano je sedam stručnih radnika, a sistematizacijom je predviđeno da to bude diplomirani pravnik, diplomirani ekonomista i pet stručnih radnika. Stručni radnik za obavljanje posla Savetnik za hraniteljstvo treba da ima visoko obrazovanje odgovarajućeg akademskog, odnosno stručnog naziva i to socijalni radnik, psiholog, pedagog i defektolog, da je završio akreditovani program obuke u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite, da ima najmanje godinu dana radnog iskustva u ustanovi za decu bez roditeljskog staranja i licencu za obavljanje poslova. Realizator edukativnog programa takođe treba da ima visoko obrazovanje sa istim obrazovnim profilima kao i Savetnik, samo što Realizator mora da ima najmanje tri, a Supervizor pet godina radnog iskustva i da obavezno imaju licencu za obavljanje poslova u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Dragana Kilibarda: Centar za porodični smeštaj i usvojenje je preko potrebna ustanova

Pomenuli ste da je ovoj ustanovi cilj povećanje hraniteljskih porodica. Koliko hraniteljskih porodica ima u Subotici, a kolika je realna potreba za istim?

- Subotica trenutno ima 116 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno ukupno 208 dece, što je svrstava među bolje gradove u Vojvodini kada je u pitanju hraniteljstvo. Međutim, to nije dovoljan broj, jer statistika pokazuje da se na godišnjem nivou potreba za smeštaj u hraniteljstvo povećava za 18 odsto. Ono što je izrazito bitno, jeste osnaživanje porodica da se bave hraniteljstvom, kao i da svi naši sugrađani i sugrađanke, koji su motivisani da preuzmu brigu o deci bez roditeljskog staranja, načine prvi korak tako što će se javiti Centru za socijalni rad

Kako se postaje hranitelj i koliko je kompleksna obuka kroz koju prolaze zainteresovane porodice?

- Najpre se moraju ispuniti formalno pravni uslovi, koji podrazumevaju donošenje fotokopije lične karte, izvoda iz matične knjige rođenih, a ako su u bračnoj zajednici i izvoda iz matične knjige venčanih, te još nekoliko dokumenata o čemu mogu da se informišu na sajtu Centra za socijalni rad. Kad se zadovolji ovaj prvi kriterijum, onda se ulazi u drugu etapu opšte podobnosti, u kojoj se radi intervju sa psihologom, pedagogom i socijalnim radnikom, odlazi se u terensku posetu, gde se utvrđuje da li postoje infrastrukturni preduslovi da se dete smesti u porodicu. Potom hranitelji prolaze kroz obuku koja je poprilično složena i traje oko mesec i po dana, a sastoji se iz 11 tematskih celina u kojima se kandidatima približava delatnost hraniteljstva. Tek nakon što se taj proces okonča, donosi se konačna odluka da li su kandidati podobni za obavljanje ove delatnosti, na osnovu čega dobijaju licencu za bavljenje hraniteljstvom.

Hraniteljstvo je podjednako odgovoran posao kao i roditeljstvo, a u nekim slučajevima možda čak i teži, jer se u hraniteljske porodice smeštaju deca koja su izmeštena iz biološke porodice. Zbog toga je važno pojasniti iz kakvih porodica dolaze deca u hraniteljske i koliko je deci teško da se integrišu u te porodice?

- Deca koja dolaze u hraniteljstvo su višestruko istraumatizovana deca, koja su uglavnom bila izložena nekim vrlo nepovoljnim okolnostima. Zbog toga je bitno integrisati strah kod dece, a tu su hranitelji da im pruže podršku i sigurnost, dok stručni radnici redovno obilaze hraniteljske porodice da stručno pomognu kako hraniteljima, tako i deci u savladavanju stresa kojem su bila izložena do izmeštanja iz biološke porodice.

Da li hranitelji dobijaju određenu naknadu za zbrinjavanje dece i u kojoj meri bi ona trebalo da ih motiviše i osnaži?

- Postoje dve vrste naknade. Jedna je mesečna naknada za potrebe deteta u iznosu oko 25.000 dinara, kojom su hranitelji u obavezi da zadovolje potrebe deteta za hranom, garderobom, sredstvima za ličnu higijenu i edukativnim sadržajima. Pored toga, hranitelji dobijaju i naknadu za svoj rad u iznosu oko 25.000 bruto i ti iznosi se mesečno usklađuju, a takođe je obračunato penzijsko invalidsko i zdravstveno osiguranje. Ipak, onima koji žele da se bave hraniteljstvom, novac ne bi trebalo da bude glavna motivacija. Ovoj deci je pre svega potrebna ljubav, zdravo porodično okruženje i kvalitetan odgoj, zbog čega se u posao hranitelja treba upuštati jedino srcem i stvarnom željom da nekome pomognete i izvedete ga na pravi put.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7060

Povezane vesti

Povezane teme

centar za porodični smeštaj i usvojenje

centar za porodični smeštaj i usvojenje subotica

dragana kilibarda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.