Komentara: 12
Pregleda: 4614

Subotica dobija novi omladinski centar

01.06.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
U Subotici je u planu formiranje novog omladinskog centra koji će u jednom prostoru okupiti sve aktere, donosno organizacije namenjene mladima, najavljuju iz novosadskog Omladinskog centra "OPENS".
Subotica dobija novi omladinski centar

Omladinski centar "OPENS" u Novom Sadu osnovan je u cilju osnaživanja mladih i osoba koje rade sa njima, kao i u cilju jačanja omladinskih organizacija i organizacija za mlade. Iz ovog omladinskog centra navode da je ideja da se ovakav model rada  prekopira i na druge lokalne zajednice, te će tako Subotica, uz Sombor, Niš i Mionicu dobiti identičan omladinski centar.

- Istraživanja su pokazala da u Subotici, ali i drugim gradovima nedostaju prostori za mlade, baš zbog toga smo i krenuli u proces formiranja jednog ovakvog centra. To će biti prostor u kom će mladi imati glavnu reč. Tamo će se okupljati i inicirati aktivnosti koje ih interesuju. Sa druge strane, organizacije koje rade sa mladima imaće prostor u kom će realizovati svoje aktivnosti. Centar je nešto što spaja, odnosno što okuplja sve aktere - mlade i one koji rade sa njima - objašnjava Nemanja Obradović, koordinator Omladinskog centra "Opens". 

Subotica dobija novi omladinski centarZnačaj osnivanja jednog ovakvog centra prepoznat je od strane Grada koji je i partner Omladinskom centru "Opens".

- U pitanju je veliki projekat, jer se istovremeno radi na osnivanju ovakvih centara u čak 4 grada i opštine. Prema trenutnim procenama, biće potrebno oko 100 miliona dinara za formiranje ovih centara. Međutim, mi već uveliko sa partnerima radimo na realizaciji projekta. Subotička lokana samouprava odabrala je prostor u Ulici Hanibala Lucića (MZ Novo selo) u kom će biti formiran centar. U narednih 30 dana biće izrađeno idejno rešenje, a potom idemo u Vladu na pregovore kako bismo obezbedili sredstva za uspostavljanje centara u Subotici, Nišu, Somboru i Mionici - navodi sagovornik. 

Subotica dobija novi omladinski centarPo najavama, Omladinski centar u Subotici sa radom bi mogao početi do kraja naredne godine.

- Očekujem da u prostor možemo ući sredinom ili krajem iduće godine, a do tada se bavimo izradom idejnog rešenja i građevinskim radovima. Takođe, radi se na izradi onih mehanizama u omladinskoj politici koji moraju da postoje, a to je Lokalni akcioni plan za mlade, Lokalni savet za mlade i slično. U Subotici postoji jak civilni sektor, a mladi koji budu dolazili u ovaj centar imaće priliku da rade na ličnom i socijalnom razvoju - zaključuje Obradović. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4614

Povezane vesti

Povezane teme

mladi

omladina

gradski omladinski centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.