• Pregleda: 5931

Subotica dala preko 15 hiljada potpisa za podršku inicijativi doživotnog zatvora za ubice dece

Fondacija "Tijana Jurić" predala je danas kutije sa listama potpisa za inicijativu izmene Krivičnog zakonika, kojih je bilo blizu 160 hiljada, od čega je Subotica podržala sa nešto više od 15 hiljada potpisa.
Foto: RAS / Vesna Lalić
Subotica dala preko 15 hiljada potpisa za podršku inicijativi doživotnog zatvora za ubice dece

Da podsetimo, od 23. do 29. oktobra, u više od 40 gradova u Srbiji organizovano je prikupljanje potpisa podržke. Neophodan broj potpisa za ulazak u skupštinsku proceduru je bio 30.000 ali iz Fondacije su još na startu bili uvereni da će taj broj biti višestruko prebačen, što je, ispostavilo se i bila dobra procena.

Prikupljeno je ukupno 158.460 potpisa podrške, od većih gradova u Srbiji Novi Sad je imao 33.737, dok su Beograđani imali tek 14.741, što je ispostavilo se manje nego u gradu na severu Bačke.

Subotičani i svi koji su se tih dana našli u našem gradu, na Trgu slobode ili Prozivci, dali su ukupno 15.092 potpisa za inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" za promenu Krivičnog zakonika Republike Srbije u kojem se traži da ubice maloletnika i trudnih žena budu osuđeni na doživotni zatvor, bez prava ranijeg otpusta.

Iz Fondacije ističu da su posebno ponosni na Suboticu, na Tijanin grad, na sve sugrađane koji su prepoznali važnost podrške ovakvoj inicijativi i što su u tako velikom broju izašli i odvojili svoje vreme da podrže važno pitanje za budućnost naše dece.

Građani su rekli svoje, a u Fondaciji "Tijana Jurić" veruju da će Parlament reagovati i da neće ignorisati volju blizu 160 hiljada građana ove države. Očekuje se da najviše republičko zaknodavno telo što pre stavi ovu izmenu u skupštinsku raspravu i da će do sada maksimalna kazna do 40 godina zatvora biti zamenjena doživotnom.

Skupština Srbije - foto: RAS / Vesna Lalić

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
420 Odgovori
subotica imala vise potpisa nego beograd? ee moji beogradjani niste ni za kur*c
kaja
Bravo
ALISA U ZEMLJI ČUDA
A, subotičani pak JESU - za k***c! Što, i nije baš kompliment. Naprotiv! S jedne strane (navodno) brižni za dečje, junačko zdravlje, a ovamo totalno nezainteresovani (u prevodu, zabole ih-nas) za njihovo ponašanje uopšte, pa i za rizično učešće u saobraćaju sa mobilnim skalamerijama kao "zvezdama vodiljama"?! O direktnom ugrožavanju (naravno "tuđih" najmilijih) bahatom vožnjom pogotovp pored škola, i da se ne govori.

Inače, čak i da se predlog usvoji, retroaktivno se neće primeniti na već osuđene, a i pitanje svih pitanja je koliko bi potencijalne zločince odvratilo da ne učine bilo koje nedelo, odnosno da li bi se odnosilo na svakog od njih, ili bi fasovali drugi tip ustanove zatvorenog tipa čak i gore od zatvorske?
ALISA U ZEMLJI ČUDA
@ KAJA

Bravo i vama na (verbalnoj) podršci predlogu, ali ne i (bravo) za stav u izvesnoj pištaljci da je zaobilaženje "ležećeg policajca" na Trgu Žrtava Fašizma prihvatljivi model ponašanja dela subotičkih vozača. Što, ne samo da je na račun najmlađih, za čije ste dobro navodno zainteresovani, nego i ostalih pešaka u tom delu grada. Nes(p)retna formulacija ili dvoličnost, pitanje je sad?!
NEKO IZ MASE Odgovori
Zahvalnost svima koji su dali svoj potpis za ovako pravednu stvar.Da li ce usvajanje u Skupstini ici glatko, ne verujem, prvenstveno gledano sa aspekta ulaska u EU.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.