• Pregleda: 3714

Prikupljeno dovoljno potpisa da predlog doživotnog zatvora za ubice dece uđe u skupštinsku proceduru

Nešto posle 20 časova zatvoren je i poslednji od štandova u preko 40 gradova na kojima su građani Srbije poslednjih sedam dana mogli da potpišu narodnu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora. Podrška znatno veća nego što je bilo potrebno za formalno upućivanje Skupštini.
Prikupljeno dovoljno potpisa da predlog doživotnog zatvora za ubice dece uđe u skupštinsku proceduru

Inicijativu je pokrenula Fondacija "Tijana Jurić" u nameri da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene. Pored toga, ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

- Svi štandovi su zatvoreni i u narednim danima prikupićemo sve formulare sa štandova, izvršićemo administrativno-tehničku obradu, a zatim ih predati Narodnoj skupštini. Ono što smo obećali, da ćemo organizovati naordnu inicijativu i da ćemo zamoliti građane da davanjem potpisa iskažu svoje mišljenje i volju, to smo i ispunili, i sada je na državi da dalje radi njen deo, rekao je osnivač Fondacije, Igor Jurić.

Fondacija "Tijana Jurić" po zatvaranju štandova nije navela broj prikupljenih potpisa, ali je saopštila da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak njihovog predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru.

- Za sedam  dana  sprovođenja inicijative višestruko  je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa. Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna, navode u Fondaciji "Tijana Jurić".

OKO 100.000 POTPISA PODRŠKE - U prva tri dana potpisivanja u Subotici je prikupljeno preko 2.000 potpisa, a od četvrtka štandovi su praktično celog dana bili na Gradskom trgu. Kako nezvanično saznajemo, u celoj Srbiji prikupljeno je oko 100.000 potpisa podrške, ali precizan broj znaće se u narednim danima

Takođe, u Fondaciji navode i da bi potpisi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu sprečile veliki broj građana da izađu na štandove. Ova inicijativa motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.

- Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio deo naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale dece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju neverovatnu snagu time što posle svega što im se desilo, žele da se bore za drugu decu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo, kaže Igor Jurić.

Dodaju i da veruju da će poslanici Narodne skupštine Srbije, poštujući predlog i volju velikog broja potpisnika, prepoznati ovu jedinstvenu priliku da izglasaju izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta osuđenih.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Coyote Nervosius Odgovori
Cilj peticije je opravdan ali pogrešan. SVE ubice treba da dobiju doživotni zatvor.

Jer koliko će neko dobiti za ubistvo ispada da je nečiji život vredniji a nečiji manje vredan.

Evo jednog primera :

Deca su manje više zakonski do 18g kada napune.
I neko to dete ubije - dobije doživotni zatvor.

A ako neko ubije dete od 18g + 1 dan, onda će ubica dobiti od 10g do 40g u zavisnosti
kako se okarakteriše kazneno delo i da li ubica ima dobrog i pametnog advokata.

I onda smo stigli u situaciju da nečiji život vredi više a nečiji život manje.

I zato je potrebno za SVE ubice da kazna zatvora bude doživotna, jer naravno
da svi mi volimo svoju decu, bilo da ona imaju 4g, 16g ili 25g ili 40g.
AlwaysUltra
Ali znate šta je sledeći mogući problem ?? Zakon možda bude usvojen ali da li će biti primenjivan ?? Ovde pravne države nikada bilo nije !!
anifašista
Da da, sve verujem... ako nije u pitanju neko dovoljno moćan finansijski ili sa vezicama, pa prođe nekažnjeno ! Ubistvo je ubistvo, pa to bilo dete ili neka starica, kakve veze ima ?
opalac
U pravu ste, ubistvo je ubistvo, i svako e necije dete. Ali, ovi ljudi rade vise nego sto bi bilo ko trebao od njih da ocekuje, pocevsi od porodice Juric pa do svih volontera. Takodje, mislim da ce skupstina lakse usvojiti izmenu sankcije za ovo jedno krivicno delo. Moramo praviti male korake.
Nebitan Odgovori
Bolje da se uvede smrtna kazna nego da ubice izdrzavamo po zatvorima do kraja zivota, samo bi nam bili nepotreban trosak...
panonski čamac
Smrtna kazna može samo u zrelijoj državi. Ovako ima neki tatin sin da prebaci krivicu na tebe, pa dok se ne dokaže suprotno, oko tebe već raste korov na Bajskom.
MG Odgovori
A možeš da budeš nečiji sin, pregaziš devojčicu na prelazu pa ne dobiješ uopšte zatvor...džaba zakon koji se ne primenjuje
Realan Odgovori
Nedovoljno obrazovani ne znaju šta im rade.
otto Odgovori
ma kakva dozivotna? da uziva od naseg poreskog dinara? zali ubica koji je osudjen na 10 god.zbog brutalnog ubistva da na njih 6 ima samo JEDAN televizor ??? ma kamen i tucaj,zaradi za to sto se grijes,jedes i oblacis a ne tamo tv gledati....zalosno.......
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.