Komentara: 33
Pregleda: 7828

Subotica bez GMO i bez počasnih građana

30.07.2013. u 15:27h
Izvor: SuMedija
Odbornici Skupštine grada usvojili su danas i Deklaraciju o proglašavanju teritorije grada Subotice za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama i proizvoda od istih. Inicijativu za ovu deklaraciju pokrenuli su Udruženje „Terra’s“, Centar za ekologiju i održivi razvoj i Regionalni Arhus centar, a podršku su dobili od svih političkih partija u gradskom parlamentu.
Subotica bez GMO i bez počasnih građana

Ponovo bez počasnih građana

Odluka o dodeli zvanja Počasni građanin, danas je ponovo stavljena na dnevni red, ali je ponovo i skinuta, na inicijativu opozicione Srpske napredne stranke, i uz podršku dela vladajuće koalicije. Kamen spoticanja je Naco Zelić, koji je u SFRJ pravosnažno osuđen zbog delovanja sa pozicija hrvatskog nacionalizma. Ovo zvanje trebao je, pored Zelića, dobiti i Radomir Konstantinović, istaknuti književnik i filozof.

- Već na prošlom zasedanju je doneta negativna odluka o ovoj tačci, i nakon toga nije ispoštovana procedura, jer je trebalo ponovo raspisati konkurs i obaviti sve procedure koje slede nakon toga. Samo je u nekoliko rečenica izmenjeno obrazloženje, što je neprihvatljivo i mimo propisa. Naročito kada se ima u vidu da je Naco Zelić pravosnažno osuđen i nikada nije rehabilitovan. Usvajanjem ove odluke, čitava Subotica i njeni građani bili bi uvređeni – rekao je prof. dr Radmilo Todosijević, odbornik SNS.


SVM: Ovakvo sazivanje sednice pokušaj stvaranja nove većine

Predsednica Skupštine grada, Marija Kern Šolja, članica Saveza vojvođanskih Mađara, istakla je, na početku današnjeg zasedanja, da je sazivanjem ove sednice, bez njenog prisustva i odobrenja, načinjen ozbiljan presedan i dovela je u pitanje sam legitimitet jučerašnje sednice. U SVM ocenjuju da je ovo početak pokušaja stvaranja nove većine, bez odbornika ove stranke.

Subotica bez GMO i bez počasnih građana

- Sam način sazivanja je sporan, jer je to učinila moja zamenica, dok sam ja bila na odmoru, a niti jedna od tri tačke dnevnog reda nije bila hitna da se ne bi mogla sačekati sredina avgusta, kada je prema ranijem koalicionom dogovoru trebala da bude održana sednica Skupštine grada. Gradonačelnik je 22. jula tražio sazivanje sednice, a moja zamenica je isti dan i zakazala, iako za to postoji zakonski rok od 10 dana. Tog dana je, u moje ime, a bez moje volje i prisustva, sazvan i Savet za usaglašavanje, tako da sve ovo ne smatram ni malo korektnim. Čak sam dala nalog da se obustavi priprema i distribucija materijala, ali to nije učinjeno – poručila je Marija Kern Šolja.

Timea Horvat, odbornica SVM, naglasila je da je sazivanje ove sednice pokušaj stvaranja nove vladajuće koalicije, bez legitimnih predstavnika mađarskog naroda koji je većina u Subotici, ali i da se njena stranka i dalje smatra delom gradske vlasti, te će dati svoj puni doprinos realizaciji glavnih ciljeva, poput završetka izgradnje Narodnog pozorišta, razvoja turizma na Paliću i otvaranju novih radnih mesta.

Gradonačelnik Modest Dulić, demantovao je navode SVM-a da je sednica sazvana mimo propisa i naglasio je da je on lično dva puta pozivao Mariju Kern Šolja, te da mu je ona rekla da se obrati njenoj zamenici.

- Sa druge strane, drago mi je što je danas SVM konačno, zajedno sa nama, stao iza ranije navedenih prioriteta, poput Narodnog pozorišta, Palića i otvaranja novih radnih mesta – rekao je Dulić, dok je njegovo stranački kolega iz DS-a, Robert Santo, rekao da i on, kao Mađara, zastupa interese svog naroda, te da odbornici SVM vređaju dostojanstvo Skupštine rečima da samo oni štite interese ovog Mađara u Subotici. Slavko Parać, odbornik DS-a, je dodao da zamenik predsednika Skupštine ima sva prava kada je predsednik odsutan, te je odbacio navode da je sednica nelegitimna.

Izvor: SuMedija
13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada 13. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 33
Pregleda: 7828

Povezane vesti

Povezane teme

Skupština grada Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.