Komentara: 12
Pregleda: 2481

Stranka slobode i pravde Subotica: Poskupljenja komunalnih usluga neosnovana, zaustaviti neracionalno trošenje

23.01.2023. u 15:58h
Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Saopštenje Službe za informisanje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Subotica, povodom poskupljenja komunalnih usluga u Subotici prenosimo u celosti.
Stranka slobode i pravde Subotica: Poskupljenja komunalnih usluga neosnovana, zaustaviti neracionalno trošenje

Skupština Grada Subotice je donela Odluku o povećanju cene svih komunalnih usluga u proseku za 25%, od 1. januara 2023. godine, što će građanima uvećati račune koji stiže u mesecu februaru. Odluka je doneta gotovo apsolutnom većinom glasova odbornika.

Stranka slobode i pravde postavlja pitanje odbornicima koji su glasali za ovu odluku: čije interese zastupate u gradskoj Skupštini? Interese građana ili stranačkih direktora koji  troše sredstva javnih preduzeća, bahato i nenamenski rukovodeći njima.  

Socijalno ekonomski savet Grada Subotice, koji je formiran da bi uticao na donošenje socijalno odgovornih odluka i po pitanju stepena siromaštva građana, dao je pozitivno mišljenje za ova povećanja cena. Odluka Saveta je sporna u odnosu na smisao njihovog postojanja, ljudskosti, ali i pravno. Pravna upitnost iste proizilazi iz činjenice da su čak dva člana ovog Saveta istovremeno i članovi Gradskog veća, što ih dovodi u situaciju sukoba interesa. Isti ljudi su tako učestvovali u utvrđivanju mišljenja Saveta, a nakon toga i u odlučivanju o predlogu na osnovu tog mišljenja, čime su obesmislili procedure, a zarad sigurnog sprovođenja interesa vladajućih stranaka. Manjkav predlog Veća upućen je Skupštini grada, koja je onda donela sramnu Odluku o poskupljenju.

Pitamo člana Veća za oblast socijalnih pitanja - Iliju Đukanovića (iz Pokreta socijalista Aleksandra Vulina) i Ištvana Huđija (predsednika Saveza samostalnih sindikata Subotice), koji su obojica članovi Socijalno ekonomskog saveta Grada Subotice, pod čijim pritiskom su podržali ova poskupljenja i da li smatraju da je moralno i časno da ostanu na svojim funkcijama nakon ovog čina. Zašto Ištvan Huđi, kao predsednik Samostalnog sindikata i kao predsednik Socijalno ekonomskog saveta nije digao glas protiv partijskog zapošljavanja ili primoravanja radnika da odlaze na političke skupove vladajućih stranaka? Pre mesec dana gospodin Huđi je izjavio da su plate Subotičana niže od republičkog proseka za blizu 10.000,00 dinara,  a sada je podržao drastična poskupljenja!

Pitanje je i zašto je procenat povećanja cene komunalnih usluga tako visok, kada je zvanično utvrđena inflacija 15,1% što je za 10 posto niže od procenta povećanja cene komunalnih usluga u našem gradu, što ih čini gotovo najskupljim u državi.

Gradska komunalna preduzeća nisu poslovala s gubitkom, što je sigurni pokazatelj da nije postojao stvarni razlog za povećanje cena komunalnih usluga uopše. Eventualno se o tome moglo raspravljati, nakon prvih šest meseci u ovoj godini, ukoliko bi došlo do nepredviđenih situacija.

Umesto sprovedenog visokog nameta na sve građane, trebalo je izvršiti uštede u komunalnim preduzećima smanjivanjem troškova koje neosnovano prave.

Kao primarno, neophodno je zaustaviti  zapošljavanje (partijskih) kadrova koji nisu ni potrebni, još manje adekvatni i korisni, a zapošljavanje se uprkos tome nastavlja. Takođe, potrebno je i racionalizovati rad postojećih zaposlenih uvođenjem radne discipline, shodno zakonskim i podzakonskim aktima, kao i vršiti kontrolu kvaliteta usluga. Potpuno je apsurdno što sve veći broj zaposlenih građane košta sve više, a usluge koje ti zaposleni pružaju građanima su sve neadekvatnije!

I tako, dok se građanima povećavaju novčane obaveze, nekima neosnovano rastu privilegije, a Subotica je postala grad u kojem vlada nepravda i gde politička vrhuška tlači građane.

O sumnjivo visokim materijalnim troškovima i troškovima reprezentacije pojedinaca u komunalnim preduzećima i gradskoj upravi, kao i o lošim ili nepotrebnim investicijama, što finansiramo svi mi, i zbog čega takođe rastu potraživanja od građana, detaljnije u sledećem obraćanju Stranke Slobode i Pravde građanima Subotice.

// kraj saopštenja

Izvor: Stranka slobode i pravde Subotica
Postavljeno pre 8 meseci i 1 nedelju
Komentara: 12
Pregleda: 2481

Povezane vesti

Povezane teme

poskupljenja

komunalne usluge

stranka slobode i pravde subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.