Komentara: 8
Pregleda: 4162

Štrajkuju i subotički prosvetari

04.09.2018. u 15:07h
Izvor: TV Subotica
Štrajk upozorenja prosvetnih radnika održan je i u subotičkim školama. Zahtevi su isti u celoj Srbiji, a to su pravedniji platni razredi.
Štrajkuju i subotički prosvetari

Zvona su se oglasila, đaci su seli u klupe, ali su časovi skraćeni. Štrajk upozorenja održan je juče u svim subotičkim školama, a sva četiri reprezentativna sindikata u Srbiji imaju iste zahteve – umesto osme platne grupe, kako se predlaže u Zakonu o platnim razredima, da budu u devetoj platnoj grupi. Kako ističe Jelena Zejak iz Nezavisnog sindikata provetnih radnika Subotice, oni ne traže povećanje plata, već pravednije platne razrede.

- Tražimo jedno trajno rešenje, a to je viši platni razred. Dakle, da prosveta ne bude u zapećku, kao što je do sada bila, nego da jednostavno budemo ravnopravni sa svim onim delatnostima koje imaju isti stepen stručne spreme. U ovom slučaju, u devetu platnu grupu ušlo bi oko 1.000 ljudi iz prosvete, a to bi pretežno bili direktori škola, tako da smatramo da u tome nije rešenje - rekla je Zejak.

I u drugom reprezentativnom sindikatu u Subotici zahtevi su isti, a štrajk u toku. Osim juče, Sindikat obrazovanja Srbije će štrajkovati i 11. septembra, a pregovori sa Ministarstvom su u toku.

- Skraćenjem prvog časa u smeni, u školama gde imamo dva ili više Sindikata, predsedniku sindikalne organizacije je data mogućnost da odluči da li će to biti jedan čas ili skraćenje na 30 minuta. Što se tiče druge odluke, a to je štrajk 11. septembra, prosvetni radnici će imati minimalan proces rada, znači skraćenje časova na 30 minuta - poručio je Čedomir Baruš, predsednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture Subotice.

Prosvetni radnici najavljuju još nekoliko štrajkova u septembru, sve dok se, kako kažu, ne dogovore sa Ministarstvom prosvete. Ističu da je situacija najozbiljnija do sada, a da su viši platni razred tražili još pre nekoliko godina.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4162

Povezana vest

Povezane teme

subotica srednje škole

osnovne škole subotica

štrajk prosvetara

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.