Komentara: 6
Pregleda: 4896

Prosvetari štrajkovali nezadovoljni predlogom Zakona o platnim razredima

11.09.2018. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Članovi četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, održali su danas, kako je ranije i najavljeno, jednodnevni štrajk po modelu skraćenja časova na 30 minuta, jer su nezadovoljni predloženim Zakonom o platnim razredima.
Prosvetari štrajkovali nezadovoljni predlogom Zakona o platnim razredima

Sindikati zahtevaju da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, umesto da budu, kako je to sada planirano, u osmoj.

U štrajku su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sidikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije.

Prosvetni radnici prvog dana škole držali su skraćene časove, a skraćena nastava biće i 19. septembra. Nastavak razgovora sa predstavnicima Vlade i ministarstava zakazan je za četvrtak, a iz Sindikata obrazovanja Srbije navode da od ishoda razgovora zavisi i dalje postupanje sindikata, i dodaju da postoje tri štrajkačka zahteva.

- Većina subotičkih škola danas drži časove od po 30 minuta. Prosvetni radnici imaju tri zahteva da nosiocima delatnosti u predškolskom vaspitanju, osnovnim i srednjim školama, učeničkom i studentskom standardu startna pozicija umesto osme bude devetna platna grupa. Naš zahtev je da svi sa sedmim stepenom stručne spreme uđu u devetu platnu grupu. Drugi zahtev je da osnov za obračun plate  bude minimalna cena rada  pomnožena sa 1,1 za najniži koeficijent, a treći zahtev da se u platne grupe uvrste i radna mesta koja do sada nisu,  kao što su vaspitačice i nastavnici sa šestim stepenom, tražimo da se i za njih nađe određena platna grupa - poručuju iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4896

Povezana vest

Povezane teme

štrajk

subotica srednje škole

osnovne škole subotica

štrajk prosvetara

štrajk upozorenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.