Komentara: 0
Pregleda: 3350
Video
Foto

Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

14.10.2019. u 12:56h
Izvor: Subotica.com
Stonoteniski centar Subotica za vikend bio je domaćin dva memorijalna turnira. Po prvi put organizovan je turnir u sećanje na tragično preminulog mladog Subotičanina Luku Andrašića, koji je okupio pedesetak takmičara i brojna lica koja su imala tu čast da budu deo suviše kratkog života ovog mladog borca.
Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

Turnir koji čuva sećanje na Luku Andrašića zajednički su organizovali ETPA (Europa table tennis, Para TT & ping-pong Alliance), Stonoteniski klub "Spin" iz Novog Sada, Stonoteniski savez osoba sa invaliditetom Srbije, odnosno domaćin Stonoteniski klub "Spartak Infostud". Turnir se bodovao za Prvenstvo Srbije za osobe sa invaliditetom.

Na prvom memorijalu okupilo se pedesetak takmičara, ovaj put samo iz klubova sa teritorije Srbije, ali postoji inicijativa i velika podrška, da već od sledeće godine ovaj turnir bude međunarodnog karaktera, samim time masovniji i kvalitetniji.

- Turnir je A klase, ima najviši nacionalni značaj, učestvovali su čak i neki osvajači međunarodnih medalja, među kojima i vlasnici olimpijskog zlata. Nismo imali nikakve dileme da se uključimo u organizaciju turnira, Luka je bio naš igrač. Naša želja je da ovaj turnir postane tradicija i da se svima onima koji budu dolazili ovde pričamo kakav je Luka bio kao igrač i kao čovek. - rekao je Predrag Matković, potpredsednik Stonoteniskog kluba "Spartak Infostud"

Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

Na otvaranju turnira prisutne je pozdravio Roman Pleše, tehnički direktor Evropske stonoteniske federacije, naglasivši tom prilikom da će se lično založiti da već od 2020. godine turnir bude u međunarodnom kalendaru Evropske stonoteniske federacije.

- Veoma sam srećan što smo za nekih desetak meseci uspeli da organizujemo ovako lepo takmičenje, puno entuzijazma. Osobe sa invaliditetom zahtevaju posebnu pažnju, a ljudi ovde su  sa zadovoljstvom prihvatili da dođu na ovakav turnir. Mislim da je Luka zaslužio svojim životom, ponašanjem, pristupom, nagradama i priznanjima da se čuva uspomena na njega. - istakao je Pleše - Zahvaljujem se svima koji su podržali ovu ideju, niko nije imao dilemu da ovo treba uraditi, da je to dobro i za grad, za stoni tenis, a svakako da to Luka zaslužuje.

Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

Među onima koji su bili deo Lukinih sportskih uspeha bio je i proslavljeni paraolimpijac Zlatko Kesler, danas selektor Srbije za osobe sa invaliditetom.

- Luka je bio član "Spartaka" i novosadskog "Spina", bio je član reprezentacije i učestvovao na brojnim međunarodnim takmičenjima, bio je više puta prvak Srbije u svojoj kategoriji, a na Prvenstvu mladih uzeo je srebrnu medalju. Pred Lukom je bila dobra karijera, sa samo 17 godina suviše rano je završio svoj život, veliki je gubitak i za reprezentaciju i za sve one koji su ga poznavali i sarađivali sa njim. - rekao je Kesler - Ove godine turnir je bodovni za nacionalni rejting, ali uvereni smo da ćemo već od sledeće godine gledati stonotenisere iz regiona, ali i druge zemlje Evrope poput Slovačke, Češke, Mađarske i Rumunije.

Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

U petak je bila godišnjica Lukine prerane smrti. Njegova majka Dijana Haluzan Andrašić kaže da je to bio jedan vrlo emotivan dan.

- Luka je bio šampion života i neka to bude svakome nada za sutra, jer nada nam je potrebna da bismo ostavili za sobom neki trag, da ne bude da smo samo došli na i otišli sa ovog sveta, kao što to nije ni Luka. Okupili smo se u petak na njegovom grobnom mestu, bilo je puno njegovih drugara, rekla sam im, deco on nije tu, ovo je samo mesto gde mi dođemo, sigurna sam u to! - poručuje majka Dijana

Stoni tenis: Održan 1. memorijalni turnir "Luka Andrašić"

Lukin otac Slobodan Andrašić, koji je i sam sportski radnik, rekao je da ovoliki odziv na prvom memorijalu govori o tome da je njihov sin bio veliki čovek kojeg su svi poštovali.

- Zahvaljujem se svim ljudima dobre volje koji su pomogli i učestvovali u ogranizaicji ovog turnira. Došao je zaista veliki broj ljudi, ne samo takmičara, došli su mu i drugari iz srednje škole, oni su nam puno pomogli kao volonteri da takmičari mogu lakše da igraju mečeve - kaže Slobodan

Redakcija portala Subotica.com imala je čast da u prvoj sezoni rubrike "Oni dolaze", u kojoj evo već treću godinu u nizu predstavljamo talentovane i primerne učenike našeg grada, sa Lukom napravi priču o njegovim talentima i zašto je primer drugoj deci. Imali smo priliku da razgovaramo sa njim na temu sportskih i drugih životnih uspeha koji su Luku izdvojili i preporučili u moru talentovane dece. Bilo je to lepo iskustvo, upoznati takvog borca i odvažnu osobu, tako fizički krhkog, a tako snažnog duha.

Izvor: Subotica.com
1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu 1. Memorijalni turnir "Luka Andrašić" u stonom tenisu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3350

Povezana vest

Povezane teme

stonoteniserski centar

stonoteniserski klub spartak

stonoteniski centar

stonoteniski klub spartak

luka andrašić

memorijalni turnir luka andrašić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.