Komentara: 3
Pregleda: 3179

Stokin: Budimo bližnji jedni drugima

07.01.2016. u 08:12h
Izvor: Subotičke novine
Božićna čestitka Dragana Stokina, starešine Pravoslavnog hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici.
Stokin: Budimo bližnji jedni drugima

Braćo i sestre, mir božji, Hristos se rodi!

Uz ovaj radosni pozdrav, imam potrebu da Vam skrenem pažnju i da Vas uputim da se zajedno udubimo u to šta jeste povod naše božićne radosti, da ne bismo sve sveli na trpezu i na gošćenje, koje se samo po sebi ne razlikuje od bilo kog drugog gošćenja.

Dakle, povod za našu radost, za našu slavsku trpezu jeste ovaploćenje onoga koji jeste sušt, koji jeste smisao svakoga postojanja, koji jeste izvor radosti, nade za čitavo postojanje. Sam smisao postojanja je došao među nas i ponudio nam se u punoći, ponudio je sebe da posluži za poruku postojanja, da svoj božanski način postojanja podari nama, da bismo se osećali bogovi, da bismo se osećali rajski, da bismo zaista bili radosni. A to ćemo ostvariti braćo i sestre samo tada, isključivo tada, ukoliko zaista taj način postojanja koji nam je doneo i koji nam je darivao Hrist, prigrlimo i utkamo u sebe kao nešto što jeste sušt našega bića.

Trudimo se, dakle, da sve ono što nam je gospod doneo, ono što nam je darovao, a to nije nikakva filozofija, nikakvo novo učenje, već jedna priroda autentična ljudska, zaista zaživi u nama, da zaista postane ono što jeste osnova nas i tada ćemo braćo i sestre, zaista jedni drugima biti bližnji, tada ćemo zaista jedni drugima biti izvor radosti, tada će sveukupno postojanje za nas poprimiti sasvim drugačiji kvalitet. Postaće ono što nam je Gospod namenio još prilikom stvaranja ovog sveta. Naravno pozivamo i sve ostale da se pridruže našoj radosti, da se raduju sa nama, da slave sa nama, jer zaista, povod koji nas podstiče i koji nas upućuje na tu radost jeste nešto što se ne tiče samo pravoslavnih hrišćana, jeste nešto što se ne tiče samo hrišćana, nego čitavog čovečanstva i sveukupnog postojanja kroz sve vekove.

Još jednom, Hristos se rodi, Bog vas blagoslovio, mir božji da bude među ljudima i u čitavom svetu.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3179
Povezane teme

božić

pravoslavni božić

dragan stokin

crkva vaznesenja gospodnjeg

srpska pravoslavna crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.