Komentara: 5
Pregleda: 5569
Foto

Sterijina "Zla žena" na subotički način

02.03.2019. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Kako izgleda Sterijina „Zla žena“, više od 180 godina posle svog nastanka, na sceni „Jadran“ sinoć su pokazali glumci subotičkog Narodnog pozorišta. Sledeća repriza je u ponedeljak, 4. marta.
Sterijina "Zla žena"  na subotički način

Čuvenu Sterijinu komediju  postavila je rediteljka Iva Milošević, a aplauze publike zaslužili su Milan Vejnović kao Grof Trifić, Milica Sužnjević kao Sultana, Suzana Vuković kao služavka Persida, Dimitrije Dinić kao sluga Steva, Srđan Sekulić kao obućar Sreta i Sanja Moravčić u ulozi Pele.

- Naša predstava otvara pitanje da li je Sultana, glavna junakinja, proglašena od strane sredine u kojoj živi zaista zla ili je žrtva kolektivne zlobe. Napravili smo predstavu o iracionalnoj pobuni protiv jednog represivnog poretka u kome se slepo pridržava konvenciji, u kome se teži samokontroli i koje čini da se pojedinac gasi, guši i da mu duša jako pati. Ovde se vidi da zloba proizvodi zlobu a gledaoci se mogu zapitati da li je u takvom jednom društvu moguće izvući najbolje iz sebe – objašnjava rediteljka Iva Milošević. – Bilo je izazovno zadržati epohu, da uživamo u lepoti Sterijinog i jezika vremena u kome likovi žive, da ne napravimo jednu muzejsku predstavu koja ne bi imala kopču sa savremenim gledaocem. Istovremeno probali smo da na površinu izvučemo dominantnu gorčinu i melanholočan pogled na svet, koji su kod Sterije prisutni, jer je komedija oblanda u koju je sve to uvijeno. Tako da  je istovremeno i smešno i strašno, tačnije groteskno.

Sterijina "Zla žena"  na subotički način

Sterijina "Zla žena"  na subotički način

Mladoj rediteljki je ovo prvi put da radi sa glumcima subotičkog pozorišta za koje ima samo reči hvale.

- Raditi sa njima je bilo božanstveno. Ovo je jedan posvećen ansaml, koji sa puno ljubavi i predanosti pristupa radu. Verujem da je to doprinelo da predstava bude baš ovakva – ističe rediteljka.

Upravo ta pozitvna energija koja je vladala među glumcima mogla se osetiti i na sceni. Iako je možda sat vremena kratak period da se jedno Sterijino delo predstavi, komad je otvorio brojna pitanja. Da li je Sreta zaista uspeo da preobrati Sultanu,  ko je zaista zao Sultana ili ljudi oko nje, da li ponašanje žene zavisi od odnosa muškarca prema njoj, te da li su sluge ustvari narod koji ćutke podnosi globu i jaram koje su uim nametnuli oni kojima služe...

Sterijina "Zla žena"  na subotički način

Sledeća repriza je u ponedeljak, 4. marta, a karte se mogu nabaviti na biletarnici pozorišta. Glumci subotičkog pozorišta ovu predstavu izvešće još i 27. marta.

Izvor: Subotica.com
Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena" Pretpremijera predstave "Zla žena"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 5569

Povezana vest

Povezane teme

pozorišna sezona

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.