• Pregleda: 3756

Sterijina "Zla žena" na subotički način

Kako izgleda Sterijina „Zla žena“, više od 180 godina posle svog nastanka, na sceni „Jadran“ sinoć su pokazali glumci subotičkog Narodnog pozorišta. Sledeća repriza je u ponedeljak, 4. marta.
Sterijina "Zla žena"  na subotički način

Čuvenu Sterijinu komediju  postavila je rediteljka Iva Milošević, a aplauze publike zaslužili su Milan Vejnović kao Grof Trifić, Milica Sužnjević kao Sultana, Suzana Vuković kao služavka Persida, Dimitrije Dinić kao sluga Steva, Srđan Sekulić kao obućar Sreta i Sanja Moravčić u ulozi Pele.

- Naša predstava otvara pitanje da li je Sultana, glavna junakinja, proglašena od strane sredine u kojoj živi zaista zla ili je žrtva kolektivne zlobe. Napravili smo predstavu o iracionalnoj pobuni protiv jednog represivnog poretka u kome se slepo pridržava konvenciji, u kome se teži samokontroli i koje čini da se pojedinac gasi, guši i da mu duša jako pati. Ovde se vidi da zloba proizvodi zlobu a gledaoci se mogu zapitati da li je u takvom jednom društvu moguće izvući najbolje iz sebe – objašnjava rediteljka Iva Milošević. – Bilo je izazovno zadržati epohu, da uživamo u lepoti Sterijinog i jezika vremena u kome likovi žive, da ne napravimo jednu muzejsku predstavu koja ne bi imala kopču sa savremenim gledaocem. Istovremeno probali smo da na površinu izvučemo dominantnu gorčinu i melanholočan pogled na svet, koji su kod Sterije prisutni, jer je komedija oblanda u koju je sve to uvijeno. Tako da  je istovremeno i smešno i strašno, tačnije groteskno.

Mladoj rediteljki je ovo prvi put da radi sa glumcima subotičkog pozorišta za koje ima samo reči hvale.

- Raditi sa njima je bilo božanstveno. Ovo je jedan posvećen ansaml, koji sa puno ljubavi i predanosti pristupa radu. Verujem da je to doprinelo da predstava bude baš ovakva – ističe rediteljka.

Upravo ta pozitvna energija koja je vladala među glumcima mogla se osetiti i na sceni. Iako je možda sat vremena kratak period da se jedno Sterijino delo predstavi, komad je otvorio brojna pitanja. Da li je Sreta zaista uspeo da preobrati Sultanu,  ko je zaista zao Sultana ili ljudi oko nje, da li ponašanje žene zavisi od odnosa muškarca prema njoj, te da li su sluge ustvari narod koji ćutke podnosi globu i jaram koje su uim nametnuli oni kojima služe...

Sledeća repriza je u ponedeljak, 4. marta, a karte se mogu nabaviti na biletarnici pozorišta. Glumci subotičkog pozorišta ovu predstavu izvešće još i 27. marta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Trovach Odgovori
Meni se bas svidjaju predstave koje suboticki reditelji i glumci obrade na svoj nacin. "Sumnjivo lice" me je odusevilo, a rado se secam jos nekoliko predstava.
Peko Odgovori
Predstave su na razini seoskih priredbi sa kraja XIX stoljeca... ali realno!
UMPAHPAH
Nesreca nasa sto ne mozemo otici do Zagreba u glamurozna i svetski priznata kazalista tamo su, kaj, predstave fenomenalne, rekao bih predstave 22 stoleca
Trovach
Ne lupaj.
Clive Odgovori
Realno, predstava je užasna, bez ritma. Tenzija na kraju je iznenadna, nije motivisana prethodnom pričom. Poruka je da je nasilje u porodici, u svrhu “prevaspitavanja” dozvoljeno, čak i poželjno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.