• Pregleda: 24411

Srećan Dan grada Subotice!

Dan grada Subotice se proslavlja višednevnim različitim kulturnim i zabavnim programima koji su zanimljivi ne samo Subotičanima nego i posetiocima grada. Danas prepodne će biti održan svečani deo, tokom dana biće viđen raznolik kulturno umetnički i folklorni program, a u večernjim časovima sledi muzički deo.
Srećan Dan grada Subotice!

Subotica danas proslavlja Dan grada, u spomen na 1779. godinu kada je doneta Povelja Marije Terezije, kojom je Subotica od varoši postala „slobodan kraljevski grad“.

Privilegija je doneta u Beču 22. januara 1779. godine i njome je dotadašnja privilegovana komorska varoš Sent Marija dobila ime Marija Tereziopolis i postala slobodan, kraljevski, privilegovani grad. Povelja je prvi put objavljena javnim čitanjem pred Gradskim većem, Izabranom opštinom i narodom okupljenim u velikom broju 22. maja, zatim i na svečanosti elibertacije 1. septembra 1779.

Iza nas su dva dana u kojima je upriličeno nekoliko izložbi, predavanja i projekcija dokumentarnih filmova tematski vezanih za naš grad.

Tradicionalnim nastupom duvačkog orkestra i podizanjem zastave grada danas od 9 časova ispred svečanog ulaza Gradske kuće počeće deo programa u kojem će se održati i svečana sednica skupštine grada.

Tokom prepodneva i većim delom poslepodneva na Gradskom trgu danas će nastupiti brojna kulturno-umetnička društva i plesne grupe, a večernjem delu programa održaće se koncert Vojvođanskog kamernog orkestra, zatim gala program Budimpeštanskog operetskog pozorišta, kao i nastup Peli Barne, rok pevača i kantautor iz Budimpešte.

Vojvođanski kamerni orkestar u proširenom sastavu

Vojvođanski kamerni orkestar, čiji je osnivač i koncertmajstor prof. Miloš Nikolić, zbog programa koji izvode nastupiće u proširenom sastavu, pa će publika zapravo uživati u zvuku simfonijskog orkestra. Orkestar čine najcenjeniji muzičari iz sveta klasične muzike u Srbiji,  članovi Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Novosadske opere, Zrenjaninske filharmonije kao i umetnici iz Subotice.

Na programu VKO će pored klasične muzike biti i muzika iz filmova, obrađena specijalno za ovu priliku. Specijalni gosti koncerta biće vokalna solistkinja Mirna Radulović, vokalni solista David Varga i mladi violinista Karolj Varga. Vojvođanski kamerni orkestar ovog puta  nastupa pod dirigentskom palicom Čabe Paškoa.

U petak Perpetuum mobile i Leksington bend

Narednog dana, u petak 2. septembra, na Gradskom trgu će se održati muzički nastupi više srednjih škola, kao i kulturno umetničkih i plesnih grupa iz Subotice, a od poslednja četiri časa ovog dana Subotičane i sve goste našeg grada zabavljaće subotički bend Peretuum mobile i Leksington bend.

Program proslave traje do 4. septembra, a detaljan program sa rasporedom održavanja možete da pogledate u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
Safet Odgovori
Sve bi bilo ok sve je suer organizacija ali niste trebali lesinton band da dovosite. Iskreno zalim ljude koji ga slusaju
Milica Odgovori
Večeras žurka. To. Jedva čekam. Grade moj sretan ti rodjendan. Želim svake godine da sto bolje proslavimo tvoj divan dan i da nam napreduješ da narod ne odlazi.
A TIM Odgovori
DESETI OKTOBAR
Arsen Lupen Odgovori
Manifestacija u susret selu...
mari Odgovori
Pohvalno je sto ce se odrzati i koncerti ozbiljne muzike, ali zameram sto nigde u tekstu nije objavljeno gde i kada ce se oni odrzati, dok je isto objavljeno za koncerte zabavne muzike -perpetum mobile na Gradskom trgu, s postovanjem mari
ffilozoff Odgovori
Ponosim se sto sam SUBOTICANIN !!! Zivela SUBOTICA!!!!
maki Odgovori
Veoma lepa organizacija . Sve pohvale za tim koji je radio na tome.
Anica Odgovori
pa jel peva lexington ili gordana lazarevic?
Jelena Odgovori
draga mari pročitajte tekst ponovo videćete da je tu sve što se tiče programa i satnice
Tiki Odgovori
Svaka cast na organizaciji, do sada nije bilo bolje!!
rt Odgovori
Vtatiti 13. 11 . !!
Mefi Odgovori
Velike pohvale Vojvođanskom kamernom orkestru i proširenom sastavu sto su nam priredili jedan velicanstven koncert kakav prilici Subotici povodom proslave dana grada
Bunjevac 100% Odgovori
U drzavi Srbiji u Subotici Dan grada treba da je 13.novembra,jer to jeoslobodenje za slovenski zivalj.Da li bi ko ocekivao da smo ne daj boze ostali u Madarskoj ili Austro-Ugarskoj da bi trazili ovaj datum,naravno da ne bi.E,tako da smo normalan grad nikada ne bi dozvolili da se slavi fasisticko-diskriminatorski 1.septembar.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.