Komentara: 13
Pregleda: 24652
Foto

Srećan Dan grada Subotice!

01.09.2016. u 07:31h > 11:38
Izvor: Subotica.com
Dan grada Subotice se proslavlja višednevnim različitim kulturnim i zabavnim programima koji su zanimljivi ne samo Subotičanima nego i posetiocima grada. Danas prepodne će biti održan svečani deo, tokom dana biće viđen raznolik kulturno umetnički i folklorni program, a u večernjim časovima sledi muzički deo.
Srećan Dan grada Subotice!

Subotica danas proslavlja Dan grada, u spomen na 1779. godinu kada je doneta Povelja Marije Terezije, kojom je Subotica od varoši postala „slobodan kraljevski grad“.

Privilegija je doneta u Beču 22. januara 1779. godine i njome je dotadašnja privilegovana komorska varoš Sent Marija dobila ime Marija Tereziopolis i postala slobodan, kraljevski, privilegovani grad. Povelja je prvi put objavljena javnim čitanjem pred Gradskim većem, Izabranom opštinom i narodom okupljenim u velikom broju 22. maja, zatim i na svečanosti elibertacije 1. septembra 1779.

Iza nas su dva dana u kojima je upriličeno nekoliko izložbi, predavanja i projekcija dokumentarnih filmova tematski vezanih za naš grad.

Tradicionalnim nastupom duvačkog orkestra i podizanjem zastave grada danas od 9 časova ispred svečanog ulaza Gradske kuće počeće deo programa u kojem će se održati i svečana sednica skupštine grada.

Tokom prepodneva i većim delom poslepodneva na Gradskom trgu danas će nastupiti brojna kulturno-umetnička društva i plesne grupe, a večernjem delu programa održaće se koncert Vojvođanskog kamernog orkestra, zatim gala program Budimpeštanskog operetskog pozorišta, kao i nastup Peli Barne, rok pevača i kantautor iz Budimpešte.

Vojvođanski kamerni orkestar u proširenom sastavu

Vojvođanski kamerni orkestar, čiji je osnivač i koncertmajstor prof. Miloš Nikolić, zbog programa koji izvode nastupiće u proširenom sastavu, pa će publika zapravo uživati u zvuku simfonijskog orkestra. Orkestar čine najcenjeniji muzičari iz sveta klasične muzike u Srbiji,  članovi Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Novosadske opere, Zrenjaninske filharmonije kao i umetnici iz Subotice.

Na programu VKO će pored klasične muzike biti i muzika iz filmova, obrađena specijalno za ovu priliku. Specijalni gosti koncerta biće vokalna solistkinja Mirna Radulović, vokalni solista David Varga i mladi violinista Karolj Varga. Vojvođanski kamerni orkestar ovog puta  nastupa pod dirigentskom palicom Čabe Paškoa.

U petak Perpetuum mobile i Leksington bend

Narednog dana, u petak 2. septembra, na Gradskom trgu će se održati muzički nastupi više srednjih škola, kao i kulturno umetničkih i plesnih grupa iz Subotice, a od poslednja četiri časa ovog dana Subotičane i sve goste našeg grada zabavljaće subotički bend Peretuum mobile i Leksington bend.

Program proslave traje do 4. septembra, a detaljan program sa rasporedom održavanja možete da pogledate u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 24652
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
dan grada proslava dana subotice proslava dana grada podizanje zastave
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.