Komentara: 4
Pregleda: 6613

Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

15.10.2012. u 03:01h
Izvor: SuMedija
Desetak dana nakon što je 15-minutno nevreme poplavilo brojne saobraćajnice, podrume i stambene objekte, još uvek nisu otklonjene sve posledice, ali iz JKP „Vodovod i kanalizacija" i lokalne samouprave poručuju da će uskoro taj problem biti trajno rešen zahvaljujuću kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.
Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

Sredstva u iznosu od 11 miliona evra, čemu je dodatno još dva miliona evra donacija, namenjena su nastaviku izgradnje kanalizacionog kolektora VII, a gradiće se i kolektor II.

Gradonačelnik Modest Dulić izjavio je da, i pored nezadovoljstva postojećim stanjem, Subotica spada u red gradova u Srbiji sa prosečnim stepenom izgrađenosti kanalizacione mreže. Međutim, on tvrdi da je situacija sa plavljenjem i saobraćajnim poteškoćama u slučaju intenzivnih i obilnih padavina ista u svakom gradu u Srbiji, pa i u mnogo razvijenijim zemljama.

- Subotica je po svojoj konfiguraciji razuđena, pa nešto više od polovine grada i naselja još nije pokriveno javnom kanalizacijom, a specifičnu osobinu zemljišta čini visoki nivo podzemnih voda. Kroz ovaj kreditni aranžman uspećemo da obezbedimo kolektorsku mrežu za grad, Vodozahvat II i izjednačimo kvalitet vode prema svim našim korisnicima. Nastavkom izgradnje kolektora VII stvorićemo mogućnost za proširenje i sekundarne kanalizacione mreže za ceo severni deo Subotice, što predstavlja obavezu grada i „Vodovoda" na osnovu Ugovora sa EBRD i tako, na neki način, ispravimo višedecenijsku nepravdu prema ljudima koji žive u tom delu grada. Mi moramo da budemo svesni da su građani Subotice podjednako bitni i važni i da zaslužuju iste uslove za život, bez obzira da li žive u centru, ili na periferiji grada - naglasio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice.

Direktorica „Vodovoda i kanalizacije", Snežana Pejčić, rekla je da je kredit dobijen pod povoljnim uslovima.

- Rok otplate ovog kredita je 12 godina, uz grejs period od tri godine. Ukupna dužina nove kolektorske mreže biće pet kilometara, a sekundarna kanalizaciona mreža obuhvatiće oko 12 hiljada novih potrošača. Stepen pokrivenosti grada kanalizacionom mrežom porašće sa sadašnjih 40 na 60 odsto. Pored kolektora VII, tu je posebno značajan i kolektor II, koji će rasteretiti postojeći kolektor III. Moram da naglasim da planirani razvoj kanalskog sistema u predstojećem periodu neće upotpunosti sprečiti posledice ekstremnih kiša, kakva je pala 2. oktobra u popodnevnim satima. Izgradnja ovih kolektora će biti rađena prema projektovanim parametrima koje propisuje tehnička struka, a koji na našem području znači dvogodišnja povratna kiša od 132 l/s/ha u centru grada, odnosno 90 l/s/ha na rubovima grada u trajanju od 15 minuta - izjavila jeSnežana Pejčić, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija".


U nastavku je podsećanje na situaciju u Subotici od pre 2 nedelje, nakon jakog nevremena.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6613
Povezana vest
Povezani albumi
Povezane teme
jkp vodovod i kanalizacija Grad Subotica Snežana Pejčić Modest Dulić poplava kanalizacija izgradnja kolektora nevreme jaka kiša
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.