• Pregleda: 6531

Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

Desetak dana nakon što je 15-minutno nevreme poplavilo brojne saobraćajnice, podrume i stambene objekte, još uvek nisu otklonjene sve posledice, ali iz JKP „Vodovod i kanalizacija" i lokalne samouprave poručuju da će uskoro taj problem biti trajno rešen zahvaljujuću kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.
Sprečavanje poplava uz pomoć kredita

Sredstva u iznosu od 11 miliona evra, čemu je dodatno još dva miliona evra donacija, namenjena su nastaviku izgradnje kanalizacionog kolektora VII, a gradiće se i kolektor II.

Gradonačelnik Modest Dulić izjavio je da, i pored nezadovoljstva postojećim stanjem, Subotica spada u red gradova u Srbiji sa prosečnim stepenom izgrađenosti kanalizacione mreže. Međutim, on tvrdi da je situacija sa plavljenjem i saobraćajnim poteškoćama u slučaju intenzivnih i obilnih padavina ista u svakom gradu u Srbiji, pa i u mnogo razvijenijim zemljama.

- Subotica je po svojoj konfiguraciji razuđena, pa nešto više od polovine grada i naselja još nije pokriveno javnom kanalizacijom, a specifičnu osobinu zemljišta čini visoki nivo podzemnih voda. Kroz ovaj kreditni aranžman uspećemo da obezbedimo kolektorsku mrežu za grad, Vodozahvat II i izjednačimo kvalitet vode prema svim našim korisnicima. Nastavkom izgradnje kolektora VII stvorićemo mogućnost za proširenje i sekundarne kanalizacione mreže za ceo severni deo Subotice, što predstavlja obavezu grada i „Vodovoda" na osnovu Ugovora sa EBRD i tako, na neki način, ispravimo višedecenijsku nepravdu prema ljudima koji žive u tom delu grada. Mi moramo da budemo svesni da su građani Subotice podjednako bitni i važni i da zaslužuju iste uslove za život, bez obzira da li žive u centru, ili na periferiji grada - naglasio je Modest Dulić, gradonačelnik Subotice.

Direktorica „Vodovoda i kanalizacije", Snežana Pejčić, rekla je da je kredit dobijen pod povoljnim uslovima.

- Rok otplate ovog kredita je 12 godina, uz grejs period od tri godine. Ukupna dužina nove kolektorske mreže biće pet kilometara, a sekundarna kanalizaciona mreža obuhvatiće oko 12 hiljada novih potrošača. Stepen pokrivenosti grada kanalizacionom mrežom porašće sa sadašnjih 40 na 60 odsto. Pored kolektora VII, tu je posebno značajan i kolektor II, koji će rasteretiti postojeći kolektor III. Moram da naglasim da planirani razvoj kanalskog sistema u predstojećem periodu neće upotpunosti sprečiti posledice ekstremnih kiša, kakva je pala 2. oktobra u popodnevnim satima. Izgradnja ovih kolektora će biti rađena prema projektovanim parametrima koje propisuje tehnička struka, a koji na našem području znači dvogodišnja povratna kiša od 132 l/s/ha u centru grada, odnosno 90 l/s/ha na rubovima grada u trajanju od 15 minuta - izjavila jeSnežana Pejčić, direktorica JKP „Vodovod i kanalizacija".


U nastavku je podsećanje na situaciju u Subotici od pre 2 nedelje, nakon jakog nevremena.

Izvor: SuMedija

povezane teme

4
luka Odgovori
Pa šta radi taj vodovod kad ni jednu jedinu ozbiljnu investiciju ne mogu da isfinansiraju iz svojih sredstava. plaćamo najskuplju vodu u Srbiji a bogami i šire i ponovo se zadužuju i ime građana kao i sa prečistačem. Gospodo ako niste A NISTE sposobni da vodite preduzeće prpustite nekome ko ume. Svrha postojanja JP nije da bi vaši poltroni imali dobre plate za ništa. SRAM VAS BILO. I vrlo je interesantno da SVI ĆUTE,kao da se to dešava u nekoj drugoj zemlji i nekom drugom gradu i da se zadužuju i ime i za račun ko zna koga. Pa čak i ona glupost od 100 i koji dinar na objedinjenoj naplati pod imenom POGONSKA SPREMNOST su sredstva koja idu vodovodu a da i za to niko nikada nije da objašnjenje ŠTA JE TO ???? a I ŠTO DA ODGOVARA KAD NIKO I NE PITA. OVCE SLUŽE ZA ŠIŠANJE.
i opet krediti... Odgovori
Interesantno kako se ne postavlja komentar cim se kaze istina ili neka cinjenica...ali, dobro!
Sto se tice Vodovoda, jesu na celu NESTRUCNA partijski postavljena lica! Marionete za dobre plate. Vrlo zalosno, ali jeste tako, POUZDANO znam!!! Znaju da se nasminkaju i da izigravaju strucni kadar, ali vidi se iz prilozenog da ni za sta nisu sposobni. Opet kazem (pa ce valjda sada objaviti komentar): nisu trebali da ukradu sve to sto su ukrali i odavno bi resili i ovaj kao i druge mnogobrojne probleme sto se tice vodosnabdevanja. A o tome da ne pricamo da vecina suboticana umesto ISPRAVNE gradske vode koristi NEISPRAVNU, PRLJAVU I SMRDLJIVU VODU KOJA NE DA NIJE ZA PICE, NIJE NI ZA ZALIVANJE!
tina77 Odgovori
Znaci gradonacelnice i vi zuti-nema kraja vasoj bahatosti,kako ste sada smislili gde ce se brzo uzeti pare! 11 miliona evra,pa ovo je jos gore od pola milion evra koje ste navodno spiskali za djidjicev plato!
rob Odgovori
@ tina77
Kakve veze ima da li su to zuti,zeleni ili plavi?Svi su oni isti,misle samo na svoj dzep,a ne da nama bude bolje ili ne daj Boze dobro.Mislis da ako neki drugi(ljubicasti ili narandzasti) dodju na vlast nece biti isti takvi?Sve dok cutimo i trpimo sisace nas k'o krpelji bez obzira koje oni boje zastupali.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.