• Pregleda: 5115

SNS: Zemljište ide na licitaciju, pritisci bili bez osnova

Saglasnost Ministarstva poljoprivrede na program davanja državnog zemljišta u zakup koji je prekjuče stigao u gradsku upravu znak je da su Gradsko veće i odbornici Skupštine grada bili mesecima bezrazložno izloženi pritisku da program neće dobiti saglasnost i da grad neće dobiti prihode od zemljišta, smatraju u SNS. Krivca za to stanje osim u interesnim grupama vide u SVM čiji su čelnici insistirali na ukidanju sporne Odluke iz 2007.
SNS: Zemljište ide na licitaciju, pritisci bili bez osnova

SNS tvrdi da su događaji oko državnog zemljišta bili upereni protiv verskih zajednica a sve zbog toga što su moćnici želeli da nasilno i preko političkih stranaka ostvare svoje ambicije bez obzira ko će biti oštećen.

Ministar Knežević je još u junu dao garancije da će program davanja državnog zemljišta u zakup dobiti saglasnost ali je SVM insistirao da se to neće desiti dok je vrhunac napora da se Odluka iz 2007. ukine bila je i neuspela sednica SG od pre par nedelja. Program je prekjuče dobio saglasnost a zemljište koje koriste crkve i verske zajednice će biti izuzeto iz licitacije.

Gojko Radić, SNS

„Umesto da vode računa u SVM-u, da pitaju šta se dešava sa 400 hektara zemljišta u Đurđinu koje je dato JKP „Čistoća i zelenilo“, njih zanima ovo, da otmu od crkve, pozivajući se da neće moći da dobiju program.“ Poznato je da se ceo slučaj aktivirao stavom pravobranilaštva da je Odluka iz 2007. protivzakonita ali se još ne zna ko je pokrenuo tu priču.

„Nije to samo SVM ali ja ih okrivljujem za ovu odluku jer su je lično oni doneli. Oni su tada nosili lokalnu samoupravu. Zar je moguće da pravobranilac nije znao za ovu Odluku? Zar je moguće da se niko nije setio da je protivzakonito? Sve naše sumnje su se obistinile , kad smo videli da se ukrupnjava zemljište , da će se tu nešto pojaviti. Oni koji su blizu vatre se pojave i oni su najveći dušebrižnici zaštite države i kapitala. A na kraju se ispostavi ili su bili advokati u tom procesu ili su bili neki od vlasnika tih parcela koje su dobro unovčili.“

Komisija i Služba za poljoprivredu su i pored pritiska nastavili da rade, promenjena je i metodologija u licitaciji pa poljoprivredna gazdinstva ne mogu više licitirati 100 hektara već samo 50 a i cena zakupa je podignuta za više od dva i po puta. Sadašnjim programom u licitaciji će učestvovati četiri puta više gazdinstava a ukupna ponuđena površina je tri puta veća.


Dragi Vučković, član GV zadužen za investicije

„Ono što je problem je tihi pritisak, koliko izjavom predsednice SG, koliko izjavama odbornika SVM i nekih interesnih grupa. Od maja meseca mi smo konstantno izloženi pritisku zbog Odluke iz 2007., što nije bilo tačno.“ Navedeno je da su interesne grupe imale za cilj da što više zemlje uzmu pod svoje tako što će delegirati neka poljoprivredna gazdinstva da rade za njih.

„Napravljen je napor i bio je cilj, koji je davanjem saglasnosti Ministarstva i ostvaren, da se što veći krug malih gazdinstava uključi u proces dobijanja zemljišta na korišćenje i da se mala gazdinstva razvijaju.“

Grad bi sprovođenjem licitacije inkasirao 96 miliona dinara a u SNS kažu da neće biti iznenađenje ako ta cifra bude između 130 i 150 miliona podizanjem cene kroz licitaciju. Gradsko veće je jednoglasno izglasalo ovo rešenje i ono će se po hitnom postupku naći pred odbornicima u SG na narednoj sednici.

Namera je da se u narednih godinu dana kroz program restitucije crkvama i verskim zajednicama vrati zemlja i da time više ne bude kamena spoticanja prilikom davanja državne zemlje u zakup.

Izvor: RTV City

povezane teme

44
zvončica Odgovori
Sve ovo što je rečeno je puna istina. Sram bilo i SVM i Maglaja posebno. Ovaj pokušaj s vanrednom sednicom mu je bio veći blam čak i od onih izjava u predizbornoj kampanji o rupama na bazenu.
jovana Odgovori
e, pa vidite ko je do sada opstruisao u trenutnoj vlasti, jednom su smenjeni bili ti isti, pa ponovo ih vretise u vlast,,, e sada je krajnje vreme da svm sam napusti gradsku vlast i da grad zivne
Jernei Odgovori
Jel ovo SNS ili DSS + gojko=konferencija za stampu? ;)
Vesko Odgovori
Gospon Maglai je hteo da izvrsi neki prevrat,da pokupi poene za stranku,ali desio se autogol.
Vesko Odgovori
Nije posteno od SVM sto su u vlasti,za sebe traze sto vise direktorskih i rukovodecih fotelja i sve
moguce beneficije,a odavno glume neku opziciji,pisu saopstenja i kritikuju one sa kojima zajedno
rukovode,ocito zeleci da oni i dalje treba da budu glavni i imaju odlucujucu ologu u ovom gradu.
Nemam nista protiv,ali to treba građani da odluce,na sledecim demekratskim izborima.A sada,
umesto kritike svojim saveznicima,odlucite se za neku drugu opciju.Pekomponujte se i nesto radite,
a ne samo da sa pozicje vlasti kritikujte svoje koalicine partnere,jer jednostavno to nije posteno.
Stipe Odgovori
Vidi ti nasu Zvoncicu, koja kao glasnogovornik DS postala simpatizer rada i dela Gojka Radica, cime postaje vesnik nove zuto-plave koalicije na celu sa Dulicima, Radicem i Labanom.
Blago nama sa tobom i njima!
semir tuce Odgovori
Gde ilija ne vidim
ffilozoff Odgovori
Pitanje-Sta sns radi za grad Suboticu i sta je u planu? Ovaj suboticki sns mi deluje neobavesten,i neradan kao da je preuzeo osobine dss-a? Drugovi iz sns-a dajte plan razvoja grada,pa mozda povecate broj glasaca,ali sumnjam-nikad nista konkretno niste predlozili a kamoli uradili,samo kritikovali! Nemate sposobne ljude na nivou grada,a vasa partija vlada u Srbiji,ZASTO?
еднан зјајо Odgovori
Филозоф нема појма. Доста је таквих што брслају' а немају ни свој лични план
stormwatch Odgovori
@ffilozof

A koji plan i kakve kadrove su oni ikada imali?
mlinar Odgovori
Izgleda da je svima sada jasno da je Ilija Marovic sa svojom ekipom zaduzenom za keramicarske radove i palickim guslarima izgubio uticaj u SNS-u...
Vesko Odgovori
U vreme Jogurt revolucije pa i kasnije na tim mitinzima njihove istine,mnogi su vikali " dajte nam
puske ",pa je posle ispalo da su trazile gusle,među kojima je bilo i sada aktuelnih iz politike,jos su
i uvazeni.Nasem građanima je nakon toga preostalo da guslamo,ali zabadavad,a njima je svima
lepo na vlasti i govore da ce nam biti bolje,od republickih do lokalnih politicara.
albatros Odgovori
@ffilozoff
Ova vaša teorija o vlasti u Republici,a da ništa nisu uradili za grad Suboticu je totalno OTRCANA (izvinjavam se na izrazu),a evo zašto?Po vama republička vlast treba nemilice da finansira lokalne KRIMOSE i njihove ŠUPLJE projekte,i tako ih beskonačno drži na vlasti!Gde vam je gospodo POKRAJINSKA vlast,e morate shvatiti da ste VI birali ovu i ovakvu vlast,pa je kao takvu morate i trpeti i tolerisati!Šta ste konkretno uradili da se pobunite protiv ove i ovakve vlasti-NIŠTA,sve vam neko drugi kriv i neko drugi treba da se bori i izbori za vaša prava!E što ne ide ne ide,sami ste birali-sami se borite protov njih i njihovih dela-nedela!
Nina Odgovori
I reče Gojko on je u opoziciji a pored njega sedi član gradskog veća:-)!
boa Odgovori
@filozof!@stormwatch"


Za vreme dinastijske vladavine Jožefa Kase, Kučere, Vučinića i ponovo dinastije Dulića Subotica prosto cveta, razvija se, izgradio se centar grada a i periferija kao nikada do sada, nezaposlenost na najmanjem istorijskom minimumu, cene najniže u državi, građani zadovoljni , sigurni i srećni.

Fantastičan kadar i plan za rušenje narodnog pozorišta koje je postalo ruglo ovog grada( 10 cigala za 10 godina), za krađu od po nekoliko miliona eura, banke,afere,mahinacije sa građevinskim dozvolama za gradnju, mesta u upravnim odborima za uništavanje nekoliko najboljih subotičkih fabrika i firmi, tesne veze sa lokalnim krimosima itd....
Jeste zaista, tako stručne i sposobne kadrove sa fantastičnim instinktima za sirovi lopovluk je jako teško naći....svaka čast, samo napred, neka gaze i neka šišaju blesav narod, neka povećaju cene za sve komunalije još 10 puta,neka i dalje kupuju stanove, najnovije modele automobila sa opštinskim vozačima na naš račun, luksuzna letovanja, neka i dalje jedu u najskupljim restoranima na račun subotičana i dalje će svi ćutati jer im prija, taman kada se magarac navikne da više ne mora jesti i piti, umreće će...
ffilozoff Odgovori
@albatros,nisam mogao desifrovati Vas komentar,mnogo je nejasan i glup! Pa jedino Vojvodina i daje novac Subotici,a Vase vodje ne! Hteli ste reci da ce davati kad dodju na vlast? Znaci oni vole Suboticu samo ako su na vlasti? Oni da vole Suboticu,sad bi iskoristili kumovske veze!Pa i glasaci sns-a zive u Subotici i valjda i oni zele boljitak grada SUBOTiCE ! Pitanje-Sta je sns uradio za grad SUBOtIcU ???
ffilozoff Odgovori
@boa,pa Vi ste na vlasti,hapsite prestupnike i radite konacno nesto! Ako znate za lokalne lopove? Sa kritikom ste preterali,a sebe ne gledate! Kosovo nikad dalje od Srbije,malo po malo ste u Americi,Briselu,Nemackoj... struja poskupela,grejanje,gas,prehrana,sve veca nezaposlenost...Sad ste vece demokrate od DS-a! Vucica poredite sa Djindjicem,cak je i on zavoleo Djikija! Sve u svemu nemate sposobne ljude, ni Dulica da uhapse,a Kasa Vam iz zatvora postao direktorhe,he! Naredio Brisel!
Vesko Odgovori
Dosta je bili raznih dinastija,a ni ne trebaju nam nikave dinastije,vec samo one koje izabere
narod,bez obzira o kojim se nivoima vlasti radi.Nas grad se najvise rzvijao za vreme TITA kao
i svi ostali gradovi,u bivsoj nasoj velikoj drzavi.Sada se razvijaju pojedinci,umesto radnika koji
imaju srece da rade,a jos gore onima koji ne mogu naci posao.Vecina građana je zeljna posla
i pravde,a to u ovoj drzavi i gradu odavno nema.
Rajko Odgovori
Došao Gojko na svoje da konačno sa svojim jaranima Dulićima podeli vlas u gradu. I do sada su radili biznis tajno a od skora će i javno!
Gradjanska neposlusnost Odgovori
dno dna !
Kakvi "kadrovi" i licimuru (SNS + exDSS)
еднан зјајо Odgovori
@gradanska neposlusnost, delujes mi pametan i neki kadar' ukljuci se i daj doprinos gradu, a ne iz potaje po drugima da su nikakvi. Pun kofer mi je takvih
boa Odgovori
@filozof@

Nisam ili nismo u vlasti za slučaj da mi persiraš za čim nema potrebe, a niti sam u opoziciji, a niti sam u nekoj stranci, fala Bogu. Jednostavno sam nabrojao ljude , gradonačelnike, " vrlo stručne kadrove" i "planove" od 1989 do 2013 i kako su "stručno" i "vrlo sposobno" opljačkali naš grad za 24 godine i još ga pljačkaju, a tek će da nas pljačkaju ako ne uradimo nešto!
Za lokalne krimose zna 99,9% Subotičana, hapšenje verujem da i nije veliki problem, ali dok u sudovima sede stranačke sudije i tužioci koji oslobađaju na lepe oči ili dubok džep koje je prošla dinastija postavila...neće biti puno bolje...
Pišemo o Subotici pa se neću osvrćati na republičke, državne teme, ali zato mogu pomenuti Inđiju ili Jagodinu i još par opština koje su se jako razvile u svakom smislu a naročito ekonomskom zahvaljujući jakoj lokalnoj politici i dobrim i odgovornim gradonačelnicima, koji su BTW bili u istoj koaliciji kao i sadašnja "vlast" u Subotici ili bivša vlast u republici... pa su ipak svojim građanima pružili mnogo, mnogo više nego ova naša lopovska banda, da ne pominjemo na kom je nivou bila Subotica a na kom su bile te opštine pre 20-tak godina a gde su sada??
Ne treba "razmaziti" nijednu vlast da misli da može dobiti svake izbore bar 10 ili 15 godina unapred, kao što je u Subotici slučaj pa se pojavljuju razne dinastije i vladavine, dok od grada i ljudi ostaju samo kosturi...
dejo Odgovori
E a samo daa GOJKO prouci papire pa da kaze da je sve po propisu a brkovi mu se smeju [*...*]
ja sam odavle Odgovori
@boa
hvala sto si mi ustedeo trud oko pisanja komentara,citam ovde poneke komentare,diznilend vam nije ravan, kad ono Ti napisao sve sto sam i ja hteo da kazem.Apsolutno podrzavam tvoj komentar!!
albatros Odgovori
@ffilozoff
E samo neka ste vi nama pametni,mi smo svi blesavi koji ne mislimo kao vi.Šta VI hoćete time da kažete,da i glasači SNS-a žive u Subotici?Žive hvala bogu,i svaki dan pokušavaju narodu da ukažu na haos koji vlada u gradu,ali takvima kao vi (slepima) i OČI da kupe nebih vam bilo dosta!I još nešto odakle vam to pravo da lepite drugima etikete da pripadamo ovoj ili onoj stranci?Ja konkretno NE PRIPADAM niti jednoj stranci,niti sam član i jedne stranke,ali me to ne isključuje da trezveno razmišljam ili iznosim činjenice koje i ''slepac'' vidi,i to mi nemože niko zabraniti,a posebno ne politički obojene ličnosti ma kome pripadali!
Gradjanska neposlusnost Odgovori
@еднан зјајо

po komentaru vidim da si sns "kadar" a vidim i da nisi odavle""/ il'odavde,
a meni je pun ***** takvih

Kadrove'po slucajno licno znam tako da mi ne treba niko pricati o njihovim politickim, poslovnim i ostalim "vrlinama"
dr.NO Odgovori
ova Zvoncica je mnogo pametna......ili misli da jeste.Komedija.
N1 Odgovori
Ma kakav Gojko , Vrati li mu se bivsi sef sa privremenog rada u Hagu , ima da mu natrlja usi i ne samo njemu , ha ha ha .Bice bogami interesantno,
olimpigra Odgovori
Ovaj Gojko je nisko pao.
annus Odgovori
@Gradjanska neposlusnost I sta se desi kada se probudis? Malo si se okliznuo, pa vidis da ces biti pociscen?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.