Komentara: 44
Pregleda: 5613

SNS: Zemljište ide na licitaciju, pritisci bili bez osnova

27.09.2013. u 16:08h
Izvor: RTV City
Saglasnost Ministarstva poljoprivrede na program davanja državnog zemljišta u zakup koji je prekjuče stigao u gradsku upravu znak je da su Gradsko veće i odbornici Skupštine grada bili mesecima bezrazložno izloženi pritisku da program neće dobiti saglasnost i da grad neće dobiti prihode od zemljišta, smatraju u SNS. Krivca za to stanje osim u interesnim grupama vide u SVM čiji su čelnici insistirali na ukidanju sporne Odluke iz 2007.
SNS: Zemljište ide na licitaciju, pritisci bili bez osnova

SNS tvrdi da su događaji oko državnog zemljišta bili upereni protiv verskih zajednica a sve zbog toga što su moćnici želeli da nasilno i preko političkih stranaka ostvare svoje ambicije bez obzira ko će biti oštećen.

Ministar Knežević je još u junu dao garancije da će program davanja državnog zemljišta u zakup dobiti saglasnost ali je SVM insistirao da se to neće desiti dok je vrhunac napora da se Odluka iz 2007. ukine bila je i neuspela sednica SG od pre par nedelja. Program je prekjuče dobio saglasnost a zemljište koje koriste crkve i verske zajednice će biti izuzeto iz licitacije.

Gojko Radić, SNS

„Umesto da vode računa u SVM-u, da pitaju šta se dešava sa 400 hektara zemljišta u Đurđinu koje je dato JKP „Čistoća i zelenilo“, njih zanima ovo, da otmu od crkve, pozivajući se da neće moći da dobiju program.“ Poznato je da se ceo slučaj aktivirao stavom pravobranilaštva da je Odluka iz 2007. protivzakonita ali se još ne zna ko je pokrenuo tu priču.

„Nije to samo SVM ali ja ih okrivljujem za ovu odluku jer su je lično oni doneli. Oni su tada nosili lokalnu samoupravu. Zar je moguće da pravobranilac nije znao za ovu Odluku? Zar je moguće da se niko nije setio da je protivzakonito? Sve naše sumnje su se obistinile , kad smo videli da se ukrupnjava zemljište , da će se tu nešto pojaviti. Oni koji su blizu vatre se pojave i oni su najveći dušebrižnici zaštite države i kapitala. A na kraju se ispostavi ili su bili advokati u tom procesu ili su bili neki od vlasnika tih parcela koje su dobro unovčili.“

Komisija i Služba za poljoprivredu su i pored pritiska nastavili da rade, promenjena je i metodologija u licitaciji pa poljoprivredna gazdinstva ne mogu više licitirati 100 hektara već samo 50 a i cena zakupa je podignuta za više od dva i po puta. Sadašnjim programom u licitaciji će učestvovati četiri puta više gazdinstava a ukupna ponuđena površina je tri puta veća.


Dragi Vučković, član GV zadužen za investicije

„Ono što je problem je tihi pritisak, koliko izjavom predsednice SG, koliko izjavama odbornika SVM i nekih interesnih grupa. Od maja meseca mi smo konstantno izloženi pritisku zbog Odluke iz 2007., što nije bilo tačno.“ Navedeno je da su interesne grupe imale za cilj da što više zemlje uzmu pod svoje tako što će delegirati neka poljoprivredna gazdinstva da rade za njih.

„Napravljen je napor i bio je cilj, koji je davanjem saglasnosti Ministarstva i ostvaren, da se što veći krug malih gazdinstava uključi u proces dobijanja zemljišta na korišćenje i da se mala gazdinstva razvijaju.“

Grad bi sprovođenjem licitacije inkasirao 96 miliona dinara a u SNS kažu da neće biti iznenađenje ako ta cifra bude između 130 i 150 miliona podizanjem cene kroz licitaciju. Gradsko veće je jednoglasno izglasalo ovo rešenje i ono će se po hitnom postupku naći pred odbornicima u SG na narednoj sednici.

Namera je da se u narednih godinu dana kroz program restitucije crkvama i verskim zajednicama vrati zemlja i da time više ne bude kamena spoticanja prilikom davanja državne zemlje u zakup.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 44
Pregleda: 5613

Povezana vest

Povezane teme

gojko radić

dragi vučković

izdavanje zemljišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.