Komentara: 4
Pregleda: 5122

Snabdevanje toplotnom energijom, prirodnim gasom i vodom se odvija nesmetano - neće biti isključenja dužnika dok traje vanredno stanje

24.03.2020. u 12:57h
Izvor: Subotica.com
Za vreme vanrednog stanja, javna komunalna preduzeća pružaće građanima usluge iz svoje delatnosti nesmetano. Građani mogu da plate račune u pošti ili elektronskim putem, a stariji od 65 godina imaju mogućnost i da odlože plaćanje u naredna tri meseca, kada se neće obračunavati kamatna stopa.
Snabdevanje toplotnom energijom, prirodnim gasom i vodom se odvija nesmetano - neće biti isključenja dužnika dok traje vanredno stanje

Do kraja grejne sezone, JKP "Subotična toplana" pružaće usluge daljinskog grejanja za svih 10.000 korisnika nesmetano, objašnjava Predrag Bobić, direktor preduzeća, dodajući da je zbog pada temperature i snega, u poslednjih nekoliko dana grejanje pojačano i da će tako ostati u narednim danima, sve dok traje hladni talas.

- Pratimo situaciju svakodnevno i distribucija toplotne energije je stabilna i odvija se bez ikakvih problema - kaže Bobić.

ODLAGANJE PLAĆANJA RAČUNA - Odlukom Vlade Srbije odlaganje plaćanja važi samo za penzionere i starije od 65 godina koji zbog zabrane kretanja ne mogu da tu obavezu izvrše lično. Za sve ostale građane nema odlaganja.

Budući da su šalteri "Toplane" zatvoreni za rad sa stankama, iz preduzeća mole sve korisnike da svoje dopise, podneske i drugu dokumentaciju predaju elektronskim putem na adresu office@toplanasubotica.co.rs, dok plaćanje računa mogu da obave u pošti ili elektronskim putem.

- Pozivamo građane koji su u mogućnosti da zbog funkcionisanja "Toplane" plate račune elektronskim putem ili u pošti, a oni koji nisu u mogućnosti, naročito stariji sugrađani, nećemo ih tužiti, već imaju pravo da shodno Odlukama Vlade Republike Srbije bez kamate ne plate račune u naredna tri meseca. Preduzeće će imati razumevanja za potrošače, vanredna je situacija i tako se i ponašamo - poručuje Bobić.

Snabdevanje toplotnom energijom, prirodnim gasom i vodom se odvija nesmetano - neće biti isključenja dužnika dok traje vanredno stanje

Snabdevanje korisnika prirodnim gasom odvija se kontinuirano i u JKP "Suboticagas". Po rečima Marije Kern Šolje, izvršne direktorke preduzeća, za sada nije zabeležena veća potrošnja gasa, a ukoliko do nje i dođe, ona neće naruštiti stabilnost sistema.

- Naš sistem je takav da potrošači u bilo kom trenutku mogu da odluče koju količinu gasa će utrošiti i to ne utiče na sistem, jer raspolažemo sa dovoljnom količinom gasa - objašnjava Kern Šolja.

Zbog obustave rada sa strankama na šalterima, JKP "Suboticagas" dostupno je građanima za sve informacije od 7 do 15 časova. Tako se stambeni potrošači za upit o stanju računa i načinu plaćanja mogu obratiti na broj telefona 024/641-212, a poslovni potrošači na 024/641-205. Za upit o priključcima, kao i za podnošenje reklamacija, građani mogu pozvati 024/641-208, a korisnicima je na raspolaganju i dežurna služba za uočene havarije, curenje gasa ili eventualan nestanak gasa 24 sata na telefone 024/641-211 ili 064/114-28-96.

- Za očitavanje koje će uslediti 30. i 31. marta, molimo građane da stanje svojih gasnih merila istaknu na vidno mesto kao što su prozor ili kapija, kako bi sa čitačima merila mogli da izbegnu svaki lični kontakt. Što se tiče plaćanja računa, ta obaveza i dalje postoji i može da se plati u pošti, elektronskim putem ili putem mobilnog bankarstva, međutim, svi koji to nisu u mogućnosti da urade, nećemo obračunavati kamate i mogu da odlože plaćanje na tri meseca, nakon čega će dobiti uputstvo na koji način će moći da izmire svoje obaveze prema preduzeću. To verovatno neće biti plaćanje svih računa odjednom, već u ratama ili nešto slično tome - poručuje Kern Šolja.

Snabdevanje toplotnom energijom, prirodnim gasom i vodom se odvija nesmetano - neće biti isključenja dužnika dok traje vanredno stanje

Vodosnabdevanje građana biće neprekidno i stabilno tokom trajanja vanrednog stanja, kaže Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP ""Vodovod i kanalizacija", a takođe neće biti planiranih isključenja vode.

- Sve poslove koje smo obavljali pre vanrednog stanja, obavljamo i sada, a jedino što se menjalo je obustava rada sa strankama na šalterima. Za sva pitanja, prigovore, reklamacije i sugestije, građanima je na raspolaganju besplatni telefonski broj 0800-000-024 za pozive iz svih fiksnih mreža i broj 024/55-77-11 za pozive iz mobilnih mreža - kaže Pižurica.

Snabdevanje toplotnom energijom, prirodnim gasom i vodom se odvija nesmetano - neće biti isključenja dužnika dok traje vanredno stanje

Kada je u pitanju plaćanje računa za isporučene usluge, građanima su na raspolaganju pošta, elektronsko i mobilnog bankarstvo, ali će preduzeće imati razumevanja sve korisnike koji u naredna tri meseca ne budu u mogućnosti da izmire svoje obaveze. Ono što naš sagovornik ističe kao najvažnije, jeste da građani očitaju svoje vodomere i dostave podatke preduzeću na telefon 024-557-711, lokal 184 i 114 ili putem elektronske pošte na adresu reklamacije@vodovodsu.rs, svakim radnim danom u vremenu od 8 do 12 časova, kako se obračunavanje potrošnje ne bi vršilo na osnovu proseka.

- Široku potrošnju smo počeli da očitavamo ranije i to smo dobrim delom uradili, dok je u petak trebalo da počne očitavanje za korisnike u kategorijama kućnih saveta, male privrede i radnih organizacija. Zbog novonastale situacije smo odustali od toga i molimo građane da taj deo urade sami, jer u suprotnom ćemo morati da naplatimo neki prosek. Gledajući trenutnu situaciju, ljudi su sada više u kućama i verovatno ćemo imati manje proseke, jer obračunavamo prosečnu potrošnju za isti period prošle godine, a kada prođe ovo stanje i kada se očita vodomer, potrošnja će verovatno biti veća i onda će možda i računi biti veći, zbog čega bi bilo dobro da svako očita vodomer - poručuje Pižurica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5122

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

suboticagas

vanredno stanje

plaćanje računa

jkp subotička toplana

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.