Komentara: 129
Pregleda: 50774

Sledi nam pet dana zatvaranja, precizirano je na koga se mere odnose

16.03.2021. u 09:38h > 16:25
Izvor: Subotica.com
Sledi nam pet dana zatvaranja, precizirano je na koga se mere odnose

Vlada Srbije usvojila je danas nove mere koje su razmatrane protekla dva dana tokom konsultacija sa medicinskim delom Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona. Medicinski deo Kriznog štaba, ali i lekari iz kovid bolnica, tražili su pooštravanje mera i zatvaranje objekata na 10 do 15 dana, kako bi se maksimalno smanjili kontakti. Ispostavilo se da je ponovo urađen kompromis.

Ovoga puta zatvaranje važi i tokom radne nedelje - preciznije od večeras od 21 čas do kraja vikenda. To znači da osim prodavnica prehrambene robe, apoteka i benzinskih pumpi, gotovo ništa neće raditi, baš kao što je to bilo u vikendu za nama, i nešto manje restriktivnije vikend pre.

Ovu odluku saopštila je premijerka Ana Brnabić, navodeći da će se Krizni štab ponovo sastati u ponedeljak.

- Nema policijskog časa, zabrane kretanja, radiće prehrana, apoteke, pumpe i sve ono što potrebno za koliko-toliko normalan život. Mere će važiti pet dana, iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu 14 dana. U ponedeljak ćemo videti šta dalje, a ovo je kompromisno rešenje - objašnjava premijerka. - Traži se balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije, jer je svima nama teško da živimo u ovako nenormalnim okolnostima godinu dana.

Na pitanje kako je definisano radno vreme državnih institucija, premijerka je odgovorila da one, kao i pošte i banke, nastavljaju da rade normalno.

Premijerka Brnabić je takođe izjavila da niži razredi osnovne škole najverovatnije od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, dok će vrtići raditi redovno.

* * * * *

SAOPŠTENJE VLADE SRBIJE

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19, predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od sutra, 17. marta 2021.godine do nedelje, 21. marta 2021. godine

Od večeras, u 20 časova odnosno 21 čas biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti, (kafići,  restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport...

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda.

Kako je vikend uobičajeno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

  • Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.
  • Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…
  • Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja ...
  • Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.
  • Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

* * * * *

 

PIJACE RADE REDOVNO

Pijace Subotica

Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace i zelene pijace su izuzeti od odluke o zatvaranju, što znači da će radno vreme pijaca biti redovno.

Zavod za javno zdravlje Subotica saopštio je juče da je u protekla 24 časa u našem gradu registrovano 68 slučaja zaraze korona virusom.

Po današnjem izveštaju iz subotičke bolnice, u protekla 24 časa u Kovid respiratornoj ambulanti obavljena su 72 pregleda, 23 pacijenata su zadržana, a 17 je otpušteno na kućno lečenje i izolaciju. Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalaze 104 pacijenta, u Kovid jedinici intenzivnog lečenja je 12 pacijenata, od kojih 11 na mehaničkoj ventilaciji.

U Subotici je do sada vakcinisano nešto više od 28.000 građana, a drugu dozu primilo je blizu 11.000 osoba.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 129
Pregleda: 50774

Povezana vest

Povezane teme

radno vreme ugostiteljskih objekata

radno vreme kafića

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

korona

epidemiološke mere

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.