Komentara: 21
Pregleda: 4776
Video
Foto

Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

20.01.2022. u 08:50h > 12:34
Izvor: Subotica.com
Posle sat i po vremena diskusije, odbornici Skupštine grada usvojili su programe rada 12 javnih i javno-komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.
Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

Kako se moglo čuti u obrazloženju koje je izneo Radoslav Vukelić, sekretar Sekertarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, preduzeća su racionalno pripremila plan investicionih aktivnosti, kako ne bi doveli u pitanje likvidnost. Takođe, sredstva za posebne namene su na nivou prošlogodišnjih.

- Radili smo po principu iz prošle godine, što se pokazalo kao veoma dobra politika. Određeni deo rashoda,  uz zarade, povećan je i za ostale troškove kao što su gorivo, materijal, razne usluge na koje utiče minimalna cena rada. Sva preduzeća su projektovala pozitivan finansijski rezultat, osim „Subotica transa“, jer epidemiološka situacija još uvek u velikoj meri utiče na njihovo poslovanje . To se oseti i kod Parka Palić“ i „Subotičkih pijaca“, u delu koji je vezan za zakupce tezgi – objasnio je Vukelić.

Odbornici gradskog parlamenta dali su pozitivno mišljenje na sve predstavljene programe.

- Ova preduzeća troše otprilike 6.4 milijarde dinara, uglavnom se finansiraju iz sopstvenih prihoda a neka se dotiraju i iz budžeta grada. Najveću potrebu za tim imaju JP „Subotica trans“  i „Subotičke pijace“, ali smo odlučili da podržimo njihove programe jer treba biti socijalno i društveno odgovoran i treba pomoći tim preduzećima. Oni moraju da održe nivo usluga bez obzira što imaju smanjen broj korisnika , moramo da ih pružimo svim našim sugrađanima. Održavamo i one autobuske linije koje su nerentabilne, bez obzira što epidemija utiče na smanjen broj korisnika  naročito u prigradskim naseljima .Pijace imamo veliku konkurenciju tržnih centara i drugih vidova prodaje i odlučili smo da podržimo rad „Subotičkih pijaca“ da bismo se na indirektan način pomogli poljprivredi a i našim sugrađanima da po nižim cenama nabavljaju životne namirnice – ističe Veljko Vojnić u ime odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“. - Planovi su doneti na vreme, to je pozitivan iskorak i verujem da će ubuduće to biti praksa. Smanjeno je izdvajanje dobiti u budžet Grada sa 50 na 30 odsto, pozitivno je implementiran Zakon  o rodnoj ravnopravnosti, povećane su plate zaposlenij u javnom sektoru. Rashodi za poslovna putovanja, reprezentacije, donacije se ograničavaju na nivo od prošle godine a ona preduzeća koja će imati gubitke  i koja se finansiraju iz budžeta Grada neće moći da rade sponzorstva i donacije. Što je najvažnije,  ne očekuje se povećanje cena usluga u narednom periodu.

Programe rada preduzeća podržali su i odbornici iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, smatrajući da su temeljno pripremljeni i da su planirana poslovanja koja će zadovoljiti potrebe građana Subotice.

- Ovo je bitna tačka jer je ukupan obim sredstava kojim raspolažu skoro kao godišnji budžet Grada. To je ogroman iznos i sva preduzeća su predvidela neophodne investicije.  Svi su pozitivno poslovali 2021., verujemo da će tako biti i ove godine, sa izuzetkom „Subotica transa“, ali to nije njihova krivica – ističe Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

Kritike opozicije odnosile su se mahom na investicione aktivnosti.

- Moja najveća zamerka je na program preduzeća koja su monopolisti ali koriste sredstva iz budžeta, kao što su „Subotičke pijace“, „Vodovod i kanalizacija“ i „Regionalna deponija“, za koju se izdvajaju velika budžetska sredstva. Izneta je teza da su „Subotičke pijace“ pozitivna i da je to ideja, ali to je loša ideja, jer nije suština da se ona održe, već da napreduju – smatra Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Mi zastupamo stav da se ovih 14 preduzeća ukinu, da se formira jedno javno preduzeće, takva praksa postoji u okolnim zemljama. Došlo bi do ogromnih ušteda u budžetu.

U nastavku možete da pogledate snimak sednice.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 21
Pregleda: 4776
Povezana vest
Povezane teme
sednica gradskog parlamenta sednica lokalnog parlamenta sednica skupštine grada
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.