Komentara: 21
Pregleda: 5421
Video
Foto

Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

20.01.2022. u 09:50h > 13:34
Izvor: Subotica.com
Posle sat i po vremena diskusije, odbornici Skupštine grada usvojili su programe rada 12 javnih i javno-komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.
Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

Kako se moglo čuti u obrazloženju koje je izneo Radoslav Vukelić, sekretar Sekertarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, preduzeća su racionalno pripremila plan investicionih aktivnosti, kako ne bi doveli u pitanje likvidnost. Takođe, sredstva za posebne namene su na nivou prošlogodišnjih.

- Radili smo po principu iz prošle godine, što se pokazalo kao veoma dobra politika. Određeni deo rashoda,  uz zarade, povećan je i za ostale troškove kao što su gorivo, materijal, razne usluge na koje utiče minimalna cena rada. Sva preduzeća su projektovala pozitivan finansijski rezultat, osim „Subotica transa“, jer epidemiološka situacija još uvek u velikoj meri utiče na njihovo poslovanje . To se oseti i kod Parka Palić“ i „Subotičkih pijaca“, u delu koji je vezan za zakupce tezgi – objasnio je Vukelić.

Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

Odbornici gradskog parlamenta dali su pozitivno mišljenje na sve predstavljene programe.

- Ova preduzeća troše otprilike 6.4 milijarde dinara, uglavnom se finansiraju iz sopstvenih prihoda a neka se dotiraju i iz budžeta grada. Najveću potrebu za tim imaju JP „Subotica trans“  i „Subotičke pijace“, ali smo odlučili da podržimo njihove programe jer treba biti socijalno i društveno odgovoran i treba pomoći tim preduzećima. Oni moraju da održe nivo usluga bez obzira što imaju smanjen broj korisnika , moramo da ih pružimo svim našim sugrađanima. Održavamo i one autobuske linije koje su nerentabilne, bez obzira što epidemija utiče na smanjen broj korisnika  naročito u prigradskim naseljima .Pijace imamo veliku konkurenciju tržnih centara i drugih vidova prodaje i odlučili smo da podržimo rad „Subotičkih pijaca“ da bismo se na indirektan način pomogli poljprivredi a i našim sugrađanima da po nižim cenama nabavljaju životne namirnice – ističe Veljko Vojnić u ime odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“. - Planovi su doneti na vreme, to je pozitivan iskorak i verujem da će ubuduće to biti praksa. Smanjeno je izdvajanje dobiti u budžet Grada sa 50 na 30 odsto, pozitivno je implementiran Zakon  o rodnoj ravnopravnosti, povećane su plate zaposlenij u javnom sektoru. Rashodi za poslovna putovanja, reprezentacije, donacije se ograničavaju na nivo od prošle godine a ona preduzeća koja će imati gubitke  i koja se finansiraju iz budžeta Grada neće moći da rade sponzorstva i donacije. Što je najvažnije,  ne očekuje se povećanje cena usluga u narednom periodu.

Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

Programe rada preduzeća podržali su i odbornici iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, smatrajući da su temeljno pripremljeni i da su planirana poslovanja koja će zadovoljiti potrebe građana Subotice.

- Ovo je bitna tačka jer je ukupan obim sredstava kojim raspolažu skoro kao godišnji budžet Grada. To je ogroman iznos i sva preduzeća su predvidela neophodne investicije.  Svi su pozitivno poslovali 2021., verujemo da će tako biti i ove godine, sa izuzetkom „Subotica transa“, ali to nije njihova krivica – ističe Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

Skupština grada usvojila programe rada javnih preduzeća

Kritike opozicije odnosile su se mahom na investicione aktivnosti.

- Moja najveća zamerka je na program preduzeća koja su monopolisti ali koriste sredstva iz budžeta, kao što su „Subotičke pijace“, „Vodovod i kanalizacija“ i „Regionalna deponija“, za koju se izdvajaju velika budžetska sredstva. Izneta je teza da su „Subotičke pijace“ pozitivna i da je to ideja, ali to je loša ideja, jer nije suština da se ona održe, već da napreduju – smatra Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Mi zastupamo stav da se ovih 14 preduzeća ukinu, da se formira jedno javno preduzeće, takva praksa postoji u okolnim zemljama. Došlo bi do ogromnih ušteda u budžetu.

U nastavku možete da pogledate snimak sednice.

Izvor: Subotica.com
18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada 18. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 5421

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.