Komentara: 13
Pregleda: 2104

Programi rada javnih preduzeća na sutrašnjoj sednici Skupštine grada

19.01.2022. u 12:47h
Izvor: Subotica.com
Programi rada javnih preduzeća na sutrašnjoj sednici Skupštine grada

Skupština grada Subotice, na sutrašnjem 18. zasedanju, odlučivaće o 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je najznačajnije davanje saglasnosti na programe rada javnih i javno-komunalnih preduzeća, što se odavno nije desilo.

- U poslednjih deset godina nije se desilo da se saglasnost na rad preduzeća daje u prvom mesecu godine, ranije je to bilo u u februaru pa čak i u martu. To je u interesu javnih preduzeća da bi mogli najnormalnije da izvršavaju svoje nadležnosti, a sa druge strane da bi građane građani mogli da računaju na njihove usluge blagovremeno i na način kako zaslužuju – najavio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Zato ćemo sutra odlučivati o na davanju saglasnosti na programe 12 javnih i javno komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Programi rada javnih preduzeća na sutrašnjoj sednici Skupštine gradaProgrami rada preduzeća, po njegovim rečima, napisani su na oko 1.500 strana i obuhvataju iznos od 6.30 milijardi dinara.

- Osnov za finansijski rast preduzeća je povećavanje broja korisnika usluga, odnosno pokrivanje sve većeg područja a ne povećanje cena. Nije došlo i neće doći do poskupljenja - jasan je Pastor. - Što se tiče JKP „Vodovod i kanalizacija“ predviđeno je oko 30 miliona dinara za bušenje i opremanje bunara i ono će iz sopstvenih sredstava izraditi projekte za proširenje kanalizacione, odnosno vodovodne mreže na području MZ „Željezničko naselje“, odnosno u planu je proširenje vodovodne mreže u MZ „Zorka“. Ovo javno preduzeće se intenzivno priprema i za početak realizacije projekta „Čista Srbija“, što će biti najveća investicija u proteklih možda nije preterano reći stotinu godina Pošto samo u Subotici ovaj projekat obuhvata izgradnja kanalizacione mreže u 120 ulica, a gradiće se kanalizacija u Subotici, na Paliću u Bajmoku i Čantaviru.

Programi rada javnih preduzeća na sutrašnjoj sednici Skupštine grada

„Subotica gas“ predviđa proširenje gasovodne mreže od oko 13 kilometara, a napraviće se projekat za 20 kilometara.

- Radosna vest za građane Subotice je da će biti u mogućnosti da plaćaju priključke na gasovodnu mrežu u 12 mesečnih rata, a inače predviđeno je da se realizuje 500 priključaka umesto 350. Što se tiče JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje predviđena su sredstva za rehabilitaciju, između ostalih, ulica Jovana Mikića, Somborskog puta, Zorkine ulice kao i ulica u većem broju mesnih zajednica među kojima su Ker, Gat, Kertvaroš... JKP „Čistoća i zelenilo“ predvidelo je 15 miliona dinara za početak rekultivacije nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara i to je od izuzetne važnosti za građane – dodaje Pastor. - Prema ovim planovima javna preduzeća će uplaćivati u gradski budžet 50 odsto dobiti iz 2021 godine, umesto 70 odsto kao i kao što je bilo do sada. Za građane je to značajno zbog toga što će 50 odsto dobiti javna preduzeća moći da preusmere u investicije u izradu novih projekata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 2104

Povezana vest

Povezane teme

balint pastor

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.