Komentara: 15
Pregleda: 4578

Skupština grada usvojila Lokalni akcioni plan za interno raseljena lica i povratnike

30.10.2014. u 16:05h
Izvor: Subotica.com
Posle kraće polemike akt je usvojen sa 40 glasova "za", 14 "protiv" i 3 "uzdržana". Za njega su glasali i odbornici opozicije, a protiv njega Savez vojvođanskih Mađara.
Skupština grada usvojila Lokalni akcioni plan za  interno raseljena lica i povratnike

Iako je gradonačelnik Jene Maglai dao podršku izradi LAP-a za izbegla i raseljena lica, ističući da on „jasno naglašava prioritete, definiše pravce rešavanja pojedinih problema izbeglih i i interno raseljenih lica, konkretne zadatke svih ključnih aktera, daje budžetske okvire za aktivnosti, a cilj mu je da u narednih nekoliko godina značajno unaprediti ekonomski i socijalni položaj ovih ljudi“, odbornici stranke kojoj pripada nisu glasali za njegovo usvajanje.

- "Mene jeste postavio SVM, ali ja sam gradonačelnik svih građana, a LAP i Savet za migracije su odavno, pre pet godina, trebali biti usvojeni na nivou grada" – objasnio je gradonačelnik Maglai.

Odbornici njegove stranke do kraja su ostali neumoljivi, nisu glasali ni da se ova tačka stavi na dnevni red, a potom ni da se usvoji.

-Radi se o veoma važnom pitanju i problemu koji postoji već 20 godina,  a niko se njime nije bavio, i nikako nije dobro da materijal koji govori o njegovom rešavanju dobijemo uoči same sednice, kada ne možemo da ga prostudiramo kako treba – smatra Bucko Đerđ iz odborničke grupe SVM-a.

Međutim, po mišljenju odbornika Demokratske stranke ovo opravdanje je samo jedan od načina da se SVM ogradi od rešavanja ovog pitanja.

- "Vi ste ti koji su bili na vlasti svo to vreme i koji niste želeli da se bavite ovim problemom, a pitanje je šta bi od Subotice bilo da se ljudi nisu doseljavali" – kategoričan je Petar Balažević, odbornik DS-a.

Iako je glasala „za“ odbornica Mirjana Mitrović iz LSV, smatra da LAP ima dosta propusta i opštih mesta.

-Naznačeno je da u gradu ima 1.400 izbeglih i 1.800 raseljenih lica, lai nema podataka o njihovom socijalnom položaju, odakle su i kada došli, u kakvom su sada statusu, trebalo bi da bude mnogo konkretniji – tvrdi odbornica.

Usvajanje LAP je preduslov za korišćenje sredstava iz fondova Evropske unije namenjenih izgradnji stanova za izbegla i raseljena lica, o čemu smo pisali pre desetak dana.

Izvor: Subotica.com
25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada 25. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4578

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

petar balažević

lokalni akcioni plan

sednica skupštine grada

bucko đerđ

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.