Komentara: 15
Pregleda: 3970

Skupština grada usvojila Lokalni akcioni plan za interno raseljena lica i povratnike

30.10.2014. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Posle kraće polemike akt je usvojen sa 40 glasova "za", 14 "protiv" i 3 "uzdržana". Za njega su glasali i odbornici opozicije, a protiv njega Savez vojvođanskih Mađara.
Skupština grada usvojila Lokalni akcioni plan za  interno raseljena lica i povratnike

Iako je gradonačelnik Jene Maglai dao podršku izradi LAP-a za izbegla i raseljena lica, ističući da on „jasno naglašava prioritete, definiše pravce rešavanja pojedinih problema izbeglih i i interno raseljenih lica, konkretne zadatke svih ključnih aktera, daje budžetske okvire za aktivnosti, a cilj mu je da u narednih nekoliko godina značajno unaprediti ekonomski i socijalni položaj ovih ljudi“, odbornici stranke kojoj pripada nisu glasali za njegovo usvajanje.

- "Mene jeste postavio SVM, ali ja sam gradonačelnik svih građana, a LAP i Savet za migracije su odavno, pre pet godina, trebali biti usvojeni na nivou grada" – objasnio je gradonačelnik Maglai.

Odbornici njegove stranke do kraja su ostali neumoljivi, nisu glasali ni da se ova tačka stavi na dnevni red, a potom ni da se usvoji.

-Radi se o veoma važnom pitanju i problemu koji postoji već 20 godina,  a niko se njime nije bavio, i nikako nije dobro da materijal koji govori o njegovom rešavanju dobijemo uoči same sednice, kada ne možemo da ga prostudiramo kako treba – smatra Bucko Đerđ iz odborničke grupe SVM-a.

Međutim, po mišljenju odbornika Demokratske stranke ovo opravdanje je samo jedan od načina da se SVM ogradi od rešavanja ovog pitanja.

- "Vi ste ti koji su bili na vlasti svo to vreme i koji niste želeli da se bavite ovim problemom, a pitanje je šta bi od Subotice bilo da se ljudi nisu doseljavali" – kategoričan je Petar Balažević, odbornik DS-a.

Iako je glasala „za“ odbornica Mirjana Mitrović iz LSV, smatra da LAP ima dosta propusta i opštih mesta.

-Naznačeno je da u gradu ima 1.400 izbeglih i 1.800 raseljenih lica, lai nema podataka o njihovom socijalnom položaju, odakle su i kada došli, u kakvom su sada statusu, trebalo bi da bude mnogo konkretniji – tvrdi odbornica.

Usvajanje LAP je preduslov za korišćenje sredstava iz fondova Evropske unije namenjenih izgradnji stanova za izbegla i raseljena lica, o čemu smo pisali pre desetak dana.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3970
Povezane vesti
Povezane teme
savez vojvođanskih mađara jene maglai sednica gradskog parlamenta sednica lokalnog parlamenta petar balažević lokalni akcioni plan sednica skupštine grada bucko đerđ
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.