• Pregleda: 2916

Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika dostavljen Skupštini na usvajanje

Na danas održanoj sednici Gradskg veća jedna od dnevnih tačaka je bilo razmatranje nacrta i utvrđivanje predloga Odluke o usvajanju lokalnog akcionog plana za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika u gradu Subotici. Cilj ovog plana jeste poboljšanje socijalno-materijalnog položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika.
Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika dostavljen Skupštini na usvajanje

U Subotici je prema podacima Povereništva za izbeglice na dan 15.10.2014. godine evidentirano 1.479 izbeglica, a prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, na dan 01.07.2012.g., bilo je evidentirano i 1.843 interno raseljena lica.

Od potpisivanja Sporazuma o readmisiji s EU 2007. godine, prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u Suboticu je vraćen 41 državljanin Srbije (državljani Srbije koji nisu imali, ili su izgubili osnov boravka ). Uz to, kroz programe organizovanog povratka koje je do 2009. godine sprovodio IOM, u proteklim godinama je u Suboticu vraćeno 39 osoba. S obzirom da ne postoje sistematski i ažurirani podaci o ovoj populaciji, postoji mogućnost da je broj povratnika znatno veći.

CIljevi lokalnog akcionog plana (LAP)

Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika je strateški dokument Skupštine Grada Subotica koji je predložen od strane Lokalnog saveta za migracije Grada Subotice i usvojen na Skupštini Grada, a odnosi se na period 2014 - 2016. godine.

Pored opšteg i specifičnih ciljeva navedenih u LAP, Grad Subotica će preduzimati mere kojima će se stimulisati i podržavati održivi povratak izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika koji se odluče za povratak u sredine koje su bili prinuđeni da napuste.

Opšti cilj ovog plana jeste poboljšanje socijalno-materijalnog položaja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika u Gradu Subotici kroz programe za ekonomsko osnaživanje i trajno rešavanje stambenog pitanja najugroženijih porodica.

Maglai: Unaprediti ekonomski i socijalni položaj izbeglih i interno raseljenih lica

U uvodnoj reči gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija u obraćanju građanima Subotice stoji sledeće:

- "Nakon sukoba na prostorima bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije veliki broj ljudi ostao je bez svojih domova i bio prinuđen na izbeglištvo ili raseljavanje. Veliki broj prognanih iz R.Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  i isto toliki broj raseljenih lica sa Kosova i Metohije tokom 1999.godine pronašli su utočište u Gradu Subotici i postali naši sugrađani.

Grad Subotica je od prvih dana njihovog boravka u našem okruženju činila napore kako bi im obezbedila što kvalitetnije uslove za život a njihovu integraciju učinila trajnom i održivom.

Kao rezultat sveobuhvatnog multidisciplinarnog pristupa pojedinim konkretnim problemima u vezi integracije izbeglih i raseljenih lica, pred nama je sada jedan dokument, Lokalni akcioni plan za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika u Gradu Subotici za period od 2014-2016 godine.

LAP jasno naglašava prioritete, definiše pravce rešavanja pojedinih problema izbeglih i i interno raseljenih lica, konkretne zadatke svih ključnih aktera, daje budžetske okvire za aktivnosti. Cilj je u narednih nekoliko godina značajno unaprediti ekonomski i socijalni položaj izbeglih i interno raseljenih lica.

Sprovođenjem ovog akcionog plana zaokružićemo proces trajne i održive integracije izbeglih, raseljenih lica i povratnika, i omogućiti ostvarivanje njihove socijalne ravnopravnosti sa ostalim građanima našeg Grada." - izjavio je Maglai

Dokumenat LAP-a možete pogledati ovde.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
KOLOMPAR-PETROVIĆ Odgovori
..sto vise D.Torbica, M.Zacirija ....u Subotici, to dalje od Evrope...Cestitamo!!!!
Veruovic Odgovori
@KOLOMPAR-PETROVIC
Dno dna. Umesto da si srecan sto se privodi kraju ovaj veliki problem, ti ovde pricas kojesta. Upotrebio bih ruzniju rec i adekvatniju, ali ajde sad....
Jacemkazem Odgovori
Samo jedno pitanje: oni ce, a kako vidim cak i njihovi potomci biti izbegla, raseljena lica doveka, kojima ce se sve pruziti na tacni, dubiti na trepavicama. Rat je vec kad i kad zavrsen, da hoce mogu se vratiti na svoja ognjista, a ako nece molim lepo onda vise nisu niti izbegla nit raseljena lica. KADA CE OVAJ GRAD VEC JEDNOM POCETI VODITI RACUNA O SVOJIM GRADJANIMA KOJI SU OVDE RODJENI, CIJI SU KORENI OVEDE???? Ako ste vec toliko upropastili ovaj grad, a i celu drzavu, onda bar vodite racuna o svim stanovnicima, a ne samo o pojedinim.[*...*] A gradonacelnik ce se uvuci u svacije d.pe samo da zadrzi svoju fotelju, nije ga briga za gradjane Subotice!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.