Komentara: 13
Pregleda: 16399

Školovanje za forenzičara prvi put u Hemijsko-tehnološkoj školi

19.04.2021. u 13:05h
Izvor: Subotica.com
Hemijsko-tehnološka škola biće jedna od samo dve škole u Srbiji, a jedina u Vojvodini, koja će od naredne školske godine upisivati đake na smer tehničar za operativnu forenziku. Ukupno 30 učenika na srpskom nastavnom jeziku imaće priliku da se školuje po dualnom modelu obrazovanja, što podrazumeva učenje kroz rad.
Školovanje za forenzičara prvi put u Hemijsko-tehnološkoj školi

Zanimanje tehničara za operativnu forenziku podrazumeva pripremu i uzimanje uzoraka na terenu, učešće u izradi i analizi dokumentacije sa mesta događaja, laboratorijska ispitivanja i obradu rezultata, a sve uz poštovanje zakonske regulative, standarda i propisa iz ove oblasti rada. Po rečima Nikole Matkovića, direktora Hemijsko-tehnološke škole, reč o vrlo atraktivnom obrazovnom profilu za koji mladi u poslednjih nekoliko godina iskazuju veliko interesovanje.

- Struktura obrazovnih predmeta je takva da će učenici zaista moći da uče ono što ih zanima, jer će uz opšteobrazovne predmete, imati i stručne predmete, kao što su korišćenje računara pri forenzičkim istraživanjima, osnove kriminalističke tehnologije, forenzička tehnologija i druge. Naše laboratorije su izuzetno dobro opremljene, one su na fakultetskom nivou i deo koji se tiče sticanja teorijskog znanja i vežbi u školi biće im omogućen na najboljem mogućem nivou - kaže Matković.

Školovanje za forenzičara prvi put u Hemijsko-tehnološkoj školiOno što ovaj smer takođe čini atraktivnim, jeste izuzetno dobra karijerna perspektiva, ističe naš sagovornk, navodeći da nakon sticanja diplome, tehničari za operativnu forenziku školovanje mogu da nastave na Fakultetu za bezbednost, Tehnološkom i Prirodno-matematičkom fakultetu, kao i da upišu specijalističke strukovne studije forenzike na Fakultetu fizičke hemije ili master studije forenzike u Centru za multidisciplinarne studije forenzike "Dr Arčibald Rajs".

- Nastavak školovanja moguć je i na svim fakultetima kod kojih je osnova za upis hemija, a ono što je zanimljivo, jeste da njihov posao neće biti samo u vezi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Jedno od najprestižnijih mesta za rad forenzičara je Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a moći će da rade i na arheološkim istraživanjima ili da rade različite ekspertize, odnosno moći će da rade u bilo kojoj laboratoriji u kojoj se inače zapošljavaju hemijski laboranti i tehničari  - poručuje Matković.

Školovanje za forenzičara prvi put u Hemijsko-tehnološkoj školiUz ovaj, novi obrazovni profil, Hemijsko-tehnološka škola će u narednoj školskoj godini ponovo upisivati đake i na smer vinogradar-vinar, takođe po dualnom modelu obrazovanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 16399

Povezane vesti

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.