Komentara: 7
Pregleda: 4541
Foto

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

14.02.2022. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Uviđaj, mesto zločina, dokazi, DNK materijal... Samo su deo onoga sa čim će se tokom školovanja susretati prva generacija tehničara za operativnu forenziku koja stasava u Hemijsko-tehnološkoj školi (HTŠ).
U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

Subotička HTŠ je jedva od dve škole u Srbiji, a jedina u Vojvodini, gde đaci mogu da steknu znanja za ovaj atraktivan i zanimljiv poziv.

- Za sve nas je ovo potpuno novo i jednako smo uzbuđeni kao i đaci, koji su izuzetno vredni, znatiželjni, sa jako dobrom osnovom iz prirodnih nauka. Oni se sada na prvoj godini opismenjavaju a posle ulaze u srž struke. Njihov zadatak je da na mestu uviđaja prepoznaju tragove, obeleže ih, uzorkuju ih, prepoznaju šta može da bude dokazni materijal, da ih konzerviraju i ne oštete do laboratorije, analiziraju dokumentaciju sa mesta zločina, obrađuju dobijene rezultate... To je najvažniji deo posla i ako se to dobro uradi onda će i dobijeni rezultati biti dobri. U suprotnom, mogu da nas dovedu na potpuno pogrešan zaključak  - objašnjava profesorka hemije i razredni starešina Nataša Nikolovski. – Od vrste uzorka zavisiće analiza i to je ono što uče, koje metode da primene. Tokom ove četiri godine đaci će se upoznati sa mestom forenzike u policiji, planiramo posete krimi teh laboratorijama, ali i fakultetima koje posle mogu da upišu.

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

Posle završene srednje škole,mladi forenzičari školovanje mogu da nastave na visokim školama, naročito gde je hemija primarna oblast, ali i na Fakultetu za bezbednost, Odseku za forenziku Fakulteta za fizičku femiju...

- Većina njih sanja da bude u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku. U slučaju rada u ovoj super laboratoriji, u okviru ovog centra, tehničar za operativnu forenziku - laborant forenzičar sprovodi forenzička veštačenja iz: DNK, opšte biologije, sudske medicine, fizičke-hemije (droge, eksplozivi…), toksikologije, dokumenata i rukopisa, foto i video-materijala… - dodaje profesorka. - Svoje mesto tehničar za operativnu forenziku može pronaći i na mnogim drugim mestima. Na arheološkim nalazištima može utvrđivati starost i poreklo pronađenih artefakata, na mestima izbijanja požara može utvrditi izvore i razlog istog, a svakako da svoje mesto može pronaći i u medicini, u okviru sudske medicine koja predstavlja jednu od grana forenzičke nauke.

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

Upravo želja da se bavi sudskom medicinom navela je Jelenu Francišković da upiše ovaj smer. Zajedno sa svojim drugarima u belim mantilima i zaštitnoj opremi, skoncentrisano i ozbiljno izučava baze, što je osnova hemijske pismenosti.

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

- Sudska medicina I patologija su me oduvek zanimali i kada je izašao smer shvatila sam da je ovo nešto što će mi najviše pomoći da radim ono što želim. Iako nemamo još praksu, mislim da nisam pogrešila – smatra Jelena.

I njenog druga Luku Popovića forenzika je oduvek zanimala.

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

- Saznao sam za nju iz serija, filmova i knjiga i delovala mi je kao zanimljiva profesija. Ovo je ono što sam zamišljao, a tek nas očekuje praktičan rad, tako da će sigurno biti još interesantnije – kaže Luka, koji bi želeo da radi u nekoj forenzičkoj laboratoriji. – Nije lako, ali ako se nešto voli i uživa u poslu, onda ništa nije problem.

Sanela Francišković je oduvek volela hemiju i rad u laboratoriji, te nije imala dilemu koju školu da upiše.

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasavaju budući forenzičari

- Volela bih da nastavim na fakultetu da izučavam ovu oblast a potom I da se njome bavim – dodaje Sanela.

Izvor: Subotica.com
Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar Hemijsko tehnološka škola - smer forenzičar
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4541

Povezana vest

Povezane teme

forenzičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.