Komentara: 2
Pregleda: 2744

Smer vinogradar-vinar ponovo u Hemijsko-tehnološkoj školi

15.03.2021. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko Ministarstvo prosvete odobri, Hemijsko-tehnološka škola će od sledeće školske godine ponovo upisivati đake na smer vinogradar-vinar i to po dualnom modelu obrazovanja. Tako će po 15 učenika na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku imati priliku da, uz školovanje, obavlja praksu u Vinariji "Zvonko Bogdan" koja će i stipendirati svakog učenika u ovom odeljenju.
Smer vinogradar-vinar ponovo u Hemijsko-tehnološkoj školi

Budući vinogradari-vinari će se tokom školovanja osposobljavati za proizvodnju sadnog materijala vinove loze, proizvodnju grožđa, preradu grožđa u vino i druge proizvode od grožđa, kao i kontrolu kvaliteta grožđa, vina i drugih proizvoda od ovog voća. Uz to, svaka generacija završnog odeljenja imaće priliku da napravi i svoje odeljenjsko vino, kao i da naučeno primeni na praksi u Vinariji "Zvonko Bogdan".

- Vinarija "Zvonko Bogdan" obezbediće stipendije za svakog učenika u ovom odeljenju, a ujedno i mogućnost obavljanja praktične nastave u njihovim vinogradima i vinskim prostorijama. Reč je o programu koji će učenicima omogućiti sticanje kompetencija neophodnih za kvalitetan rad i obavljanje određenih poslova, kao i sticanje uslova za nastavak školovanja i osposobljavanje za dalje celoživotno učenje - objašnjava profesorka Teodora Varga.

Ovaj smer se do pre nekoliko godina izučavao u Hemijsko-tehnološkoj školi, ali je zbog malog interesovanja učenika ukinut. Nakon njegove reforme po dualnom modelu obrazovanja, škola je odlučila da ga ponovo uvede jer, kako ističe direktor Nikola Matković, potreba za vinogradarima-vinarima na tržištu rada i te kako postoji.

- Tražili smo kombinaciju odeljenja četvrtog stepena prehrambenog tehničara i vinogradara-vinara, baš iz razloga što želimo da zadovoljimo interese poslodavaca. To je jedan atraktivan obrazovni profil za koji postoji dobro plaćeno radno mesto. Posao je zanatskog tipa, ali je veoma cenjen, a uz to se učenicima ostavlja mogućnost da nakon srednje škole nastave da studiraju - objašnjava Matković. - Do sada smo imali odličnu saradnju sa poslodavcima, naši vinari su sa svojim vinima osvajali brojne medalje na takmičenjima u državi i inostranstvu na koja se javljaju i profesionalne vinarije, što je dobar pokazatelj kvalitetnog rada, da naši profesori znaju da rade sa đacima i imaju šta da ih nauče.

Smer vinogradar-vinar ponovo u Hemijsko-tehnološkoj školiUkoliko Ministarstvo prosvete da "zeleno svetlo", zainteresovani đaci će već od naredne školske godine moći da se upišu na ovaj smer koji, osim u Subotici, još jedino postoji u Aleksandrovcu i Irigu, gde se za vinogradara-vinara školuje oko 20 učenika po generaciji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 2744

Povezana vest

Povezane teme

hemijska škola

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.