Komentara: 1
Pregleda: 2615

Škole uveliko pripremaju osmake za malu maturu

26.01.2021. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Iako su se đaci u drugom polugodištu vratili u školske klupe, časovi su ostali skraćeni, te je 30 minuta nastavnicima retko kad dovoljno da prenesu neophodno znanje na njih. Zbog toga su škole osmislile poseban način kako da ovu poteškoću prevaziđu, a da osmaci ne ostanu uskraćeni za kvalitetnu i sveobuhvatnu pripremu nastavu.
Škole uveliko pripremaju osmake za malu maturu

Iako je termin polaganja završnog ispita pomeren za nekoliko dana kasnije, neke škole su pripremnu nastavu počele ranije. Tako je u OŠ "10. oktobar", gde se pripremna nastava odvija od još od prvog polugodišta tekuće školske godine.

- Pojedini časovi, koji tada nisu mogli da se uvrste u raspored, odvijali su se onlajn, a sada se iz svih predmeta iz kojih se polaže mala matura nastava odvija u školi. Časovi su spojeni i nastavnici drže blok nastavu, jer smatraju da je 30 minuta malo za njih, te na nedeljnom nivou iz svih sedam predmeta osmaci imaju blok nastavu - kaže Melinda Đurić Kiš, direktorka OŠ "10. oktobar", dodajući da se pripremna nastava organizuje i za učenike koji polažu specifične završne ispite. - Za osmake koji žele da upišu neku od jezičkih gimnazija, kao što je "Kostolanji Deže", takođe organizujemo pripremnu nastavu iz engleskog, nemačkog i mađarskog jezika, a pošto smo bilingvalna škola, organizujemo i pripremnu nastavu za učenike koji će u martu i aprilu polagati ispit iz nemačkog jezika za licencu A2 ili B1. 

Škole uveliko pripremaju osmake za malu maturuU OŠ "Kizur Ištvan" pripremna nastava se trenutno odvija u okviru redovne, a kako najavljuje direktor Dejan Anđelović, učenike osmih razreda očekuju promene u rasporedu od sledećeg meseca.

- U februaru ćemo pojačati pripremnu nastavu, tako što ćemo ostale časove indirektnog rada smanjiti. Dakle, akcenat će nam biti na predmetima koji se polažu na maloj maturi i iz njih ćemo povećati broj časova neposrednog rada sa učenicima - objašnjava Anđelović. - Danas imamo Odeljensko veće sa predmetnim nastavnicima, na kojem ćemo razgovarati o tome da napravimo model po kojem ćemo one predmete koji nisu zastupljeni na maloj maturi više raditi onlajn, a časove iz srpskog, matematike, fizike, hemije, biologije i geografije ćemo da radimo svaki dan sa decom. Plan je da osmaci imaju nedeljno jedan do dva časa više iz ovih predmeta kako bismo mogli da uradimo pripreme.

Škole uveliko pripremaju osmake za malu maturuUprkos poteškoćama i promenama u rasporedu, naši sagovornici su saglasni da je ove gdine situacija mnogo bolja nego lane, jer deca mogu da budu prisutna na časovima i u direktnom kontaktu sa predmetnim nastavnicima.

- Učenicima nije previše i jedva čekaju neposredan susret sa nastavnicima. Tako mnogo više nauče i zapamte, a nastavnici mogu da provere da li su razumeli zadatke, da li treba neki da ponove. Sa onlajn nastavom nam je prošle godine bilo mnogo teže i stvarno smo imali poteškoće bez obzira na to što su rezultati testova bili dobri - kaže Đurić Kiš.

- Mi smo napravili takav plan rada da nam svi učenici dolaze svaki dan u školu, s tim što jedan deo časova nije moguće uraditi zbog ograničenja koje imamo zbog podela na grupe i trajanja časova od 30 minuta. Tako da jedan deo časova radimo preko naše onlajn platforme - kaže Anđelović. - Zbog toga apelujem na sve da imamo više razumevanja, jer deci nismo mogli da pružimo onaj maksimum koji inače dajemo. Koliko god da je onlajn nastava neophodnost, ona nije dobra jer nastavnici ne mogu deci da prenesu potpuno znanje. Direktan rad je direktan rad, a s druge stane časovi traju 30, a ne 45 minuta, što znači da nastavnici ne mogu kompletno gradivo da ispredaju. Tako da bi bilo dobro da svi budemo tolerantni i da imamo razumevanja ako učenici možda i ne pokažu znanje na testovima koje očekujemo, a koje nije realno očekivati zbog ove situacije.

Škole uveliko pripremaju osmake za malu maturuUčenici osmih razreda će, pre polaganja završnog ispita u junu, imati i probnu malu maturu, na kojoj će moći da provere svoje znanje i steknu uvid iz kojih predmeta treba više da "zagreju stolicu".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2615

Povezane vesti

Povezane teme

mala matura

osnovna škola 10. oktobar

OŠ Kizur Ištvan

dejan anđelović

pripreme za završni ispit

pripremna nastava

melinda kiš đurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.