• Pregleda: 5312

Senzorna soba za decu oštećenog sluha

U Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica, svečano je otvorena Senzorna soba u kojoj će se vršiti senzorno integrativni tretman dece. Ovaj tretman je međunarodno priznata metoda koja se odavno primenjuje u svetu, a koja ima za cilj da se putem podržavanja čula proizvede adaptivna reakcija kod deteta.
Senzorna soba za decu oštećenog sluha

Za sada će ovu sobu koristiti samo deca iz ovog centra, ali je u planu da je uskoro koriste i deca iz svih škola sa senzornom disfunkcijom. Ovaj projekat realizovan je zahvaljujući Osnovnom i javnom tužilaštvu u Subotici koje je finansiralo opremanje ove sobe.

Senzorna integracija predstavlja organizaciju svih informacija koje se obrađuju u mozgu, da bi mogli da funkcionišemo u svakodnevnim životnim aktivnostima. Ona pomaže ljudima da shvate svet oko sebe. Seznorna disfunckija je kao što i sama reč kada, nedostatak svega navedenog. Senzorna soba napravljena je tako da deca uz pomoć čula proizvedu određene reakcije.

Predstavnici školskog centra su se obratili Osnovnom i javnom tužilaštvu sa idejom o senzornoj sobi, koji su izdvojili finansijska sredstva. Ta sredstva izdavajaju se iz Instituta za odlaganje krivičnog gonjenja, gde sav novac od lakših krivničnih dela, idu u humanitarne svrhe.

Po rečima pomoćnice direktora školskog centra, Nataše Nimčević senzorna soba je koštala oko 650 hiljada dinara, stim da ova soba može da se još nadograđuje. Kompletna senzorna soba košta oko 10 hiljada evra, stim da je i ovako opremljena po svim profesionalnim kriterijuma.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

14
Maja Odgovori
Kolevka ima senzornu sobu vec neko vreme, nisu prvi!
Nataša Odgovori
Kolevka ima snoozelen sobu, koja se pogrešno izjednačava sa senzornom sobom (jer u našoj zemlji terminološka diferencijacija za ova dva pojma ne postoji), a u suštini se koriste za različite vidove terapije. Kolevka je prva dobila snoozelen sobu, a Školski centar senzornu.
Autor teksta Odgovori
Majo, Kolevka nema senzornu sobu, u pravu je Natasha. Ne bih napisao da su prvi, a da nije tacno.
ko tu laze Odgovori
gosn. "autor teksta" ako Kolevka nema senzornu sobu onda gde su nestali novci koji su bili obezbeđeni za njenu izgradnju, a ?

http://www.subotica.rs/sr/5895/u-kolevci-otvorena-senzorna-soba

ili ako je ta soba tamo u Kolevci napravljena onda vi gosn. "autor teksta" nemate pojma s pojmom ....
sasa Odgovori
kolevka ima senzornu ili snoozelen sobu ..provereno
https://www.youtube.com/watch?v=xYnr0LoeH0g
nka Odgovori
Natasa je upravu, ali nije ni bitno. Bitno je da Subotica kao grad ima SENZORNU sobu, da li je prva (a jeste prva) ili nije, to je zaista svejedno! Komentar clana "ko tu laze" sa linkom je paranoican, radi se zapravo o jako slicnim stvarima, snoozelen sobi i senzornoj sobi i mozda tad kao pojam u nasem Srbistanu nije bio dovoljno poznat, pa je napisano da kolevka ima senzornu sobu. To ne mora da znaci odmah da je neko ukrao pare... Eto krenuo i ja da objasnjavam bzvz. U svakom slucaju svima zelim prijatnu noc.
nka Odgovori
Haha Sasa ako ti na vestima kazu da je nesto crno a ti znas da je belo, hoces li im poverovati? Da, oni kazu senzorna soba, ali veze nema sa senzornom... Ukucajte na googleu i jedno i drugo, vidite razliku i postanite pametniji.
Autor teksta Odgovori
Kolevka ima snoozelen sobu, ali mi je jasna vasa nedoumica, jer je drugacije bilo objavljeno. Po recima strucnjaka senzorna i snoozelen soba nisu isto, te iz toga proistice cinjenica da ovo jeste PRVA u Subotici. Izgleda to nije znala ni nasa draga Karadjordjevicka....A da, mi sto pisemo nemamo pojma, a vi sto komentarisete, vi sve znate...iz kucne fotelje!
ffilozoff Odgovori
LEPA VEST!!!
ggg Odgovori
Šta znači ova rečenica: "Ta sredstva izdavajaju se iz Instituta za odlaganje krivičnog gonjenja"? Institucionalno se odugovlači gonjenje krivičnih dela?
Ambrozije Odgovori
@Autor teksta

A jel onda kogod obavestio princezu da njeni novci nisu očli za ono za šta je ona mislila da ih da već su njeni novci očli za koješta drugo šta ona možbit da i nije mislila platit, a ?

Za ove iz gradske uprave koji su kao isto dali novce za sobu u Kolevki netriba ništa pitat jel oni i onako troše novce za šta oni mislidu a ne za ono za čeg bi tribalo !!!
kaja Odgovori
Bas tako, mi sto smo bili na predavanju nemamo pojma, nego oni iz fotelja sto vecito nesto kritikuju...
Matija Odgovori
@Ambrozije

Tako je, triba ženu obavestit da joj novci nisu iskorišćeni za ono šta je ona mislila radit već za makar šta drugo i da je tako isigrana !
Milan Odgovori
@Matija, Ambrozije
I, hoćete li je obavestit ili obavistit? :D A da vi ipak probate na španskom, teta ga bolje razume nego gornjetavankutski.....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.