Komentara: 14
Pregleda: 6185

Senzorna soba za decu oštećenog sluha

19.06.2014. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
U Školskom centru za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica, svečano je otvorena Senzorna soba u kojoj će se vršiti senzorno integrativni tretman dece. Ovaj tretman je međunarodno priznata metoda koja se odavno primenjuje u svetu, a koja ima za cilj da se putem podržavanja čula proizvede adaptivna reakcija kod deteta.
Senzorna soba za decu oštećenog sluha

Za sada će ovu sobu koristiti samo deca iz ovog centra, ali je u planu da je uskoro koriste i deca iz svih škola sa senzornom disfunkcijom. Ovaj projekat realizovan je zahvaljujući Osnovnom i javnom tužilaštvu u Subotici koje je finansiralo opremanje ove sobe.

Senzorna integracija predstavlja organizaciju svih informacija koje se obrađuju u mozgu, da bi mogli da funkcionišemo u svakodnevnim životnim aktivnostima. Ona pomaže ljudima da shvate svet oko sebe. Seznorna disfunckija je kao što i sama reč kada, nedostatak svega navedenog. Senzorna soba napravljena je tako da deca uz pomoć čula proizvedu određene reakcije.

Predstavnici školskog centra su se obratili Osnovnom i javnom tužilaštvu sa idejom o senzornoj sobi, koji su izdvojili finansijska sredstva. Ta sredstva izdavajaju se iz Instituta za odlaganje krivičnog gonjenja, gde sav novac od lakših krivničnih dela, idu u humanitarne svrhe.

Po rečima pomoćnice direktora školskog centra, Nataše Nimčević senzorna soba je koštala oko 650 hiljada dinara, stim da ova soba može da se još nadograđuje. Kompletna senzorna soba košta oko 10 hiljada evra, stim da je i ovako opremljena po svim profesionalnim kriterijuma.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6185
Povezane teme

škola za slušno oštećena lica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.