Komentara: 19
Pregleda: 4764
Foto

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske sastali se u Subotici

28.01.2023. u 21:17h
Izvor: Subotica.com
Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske sastali se u Subotici

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman, sastali su  se danas u Gradskoj kući u Subotici, gde su razgovarali o predstojećem bilateralnom sastanku, budućoj saradnji i prevazilaženju otvorenih pitanja.

- Razgovarali smo o nekoliko bitnih tema. Smatramo da, bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima, moramo da tražimo načina za saradnju. Okvir za saradnju i razgovore biće dogovor koji su postigli predsednik Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Plenković. U narednih mesec dana održaćemo sastanak ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske kako bi napravili pregled svih pitanja kojima bi trebalo da se bavimo u narednom periodu, da napravimo analizu stanja – najavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. - Pre više godina smo formirali nekoliko radnih grupa, napravićemo inventar pitanja kojima ćemo se baviti, imenovati nacionalnog koordinatora za saradnju sa hrvatskim kolegama. Razgovaraćemo o pitanjima evrointegracija, projektima, infrastrukturi. Narednih meseci pripremićemo platformu za bilateralni sastanak, da vidimo šta konkretno možemo da uradimo na unapređenju međusobnih odnosa, šta je dobro za naše dve države. Želim da pozdravim saradnju predstavika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske sastali se u SuboticiRešavanje otvorenih pitanja je neophodno kako se generacije kole dolaze ne bi opterećivale prošlim vremenima poručio je Gordan Grlić Radman.

- Treba analizirati, govoriti otvoreno iskreno, niko se ne može praviti da se ništa nije dogodilo pre više od 30 godina. Hrvatsku opterećeje nekoliko pitanja, ne želimo da otvorena pitanja opterećuju Hrvate kao manjinsku zajednicu u Srbiji, niti Srbe u Hrvatskoj. U interesu građana i jednih i drugih moramo da radimo i sarađujemo, politika je odgovorna disciplina a naši građani očekuju unapređenje naših odnosa, dobrosusedske odnose i manifestaciju političke zrelosti, posebno u sadašnjem trenutku velikih izazova i kriznih situacija u okruženju – ističe Grlić Radman. - Susret naših saradnika će dati inventar svega o čemu moramo razgovarati. Hrvatskoj jeste interes da Srbja bude na evropskom putu, ali moramo da vidimo o čemu možemo da razgovaramo, to je vladavina prava, poglavalja 23. i 24., manjinska prava, nestale osobe procesuiranje ratnih zločina, nestale osobe...

Izvor: Subotica.com
Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Sastanak ministara spoljnih poslova Srbije i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 4764

Povezana vest

Povezane teme

Ivica Dačić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.