Komentara: 27
Pregleda: 7115
Foto

Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

29.01.2023. u 13:13h
Izvor: Subotica.com
Veliko prelo, 144. po redu, u organizaciji HKC “Bunjevačko kolo”, okupilo je sinoć veliki broj gostiju među kojima su bili i zvaničnici Srbije i Hrvatske.
Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

Tradicionalnu manifestaciju bunjevačkih Hrvata uveličali su Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj, Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice...

Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

- Veliko prelo se održava od 1879. godine, ali je ono sada zaista veliko jer  posle dužeg vremena imamo zaista velike goste - četiri ministra, prvog potpredsednika Vlade Srbije, zastupnike u Evropskom parlamentu, nekoliko zastupnika u skupštinama Srbije i Hrvatske, i zaista smo ponosni da je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo u delo, da nije ostalo na rečima – istakla je Jasna Vojnić, predsednica HNV. - Sigurna sam da ćemo posle određenog vremena osetiti sve dobrobiti tih poboljšanih odnosa. Jako je važno da se o otvorenim pitanjima razgovara, dve godine nije bilo susreta između najviših predstavnika vlasti i mi samo nastavljamo ono šta je započeto.. U HNV-u  se radujemo se da će početi rešavanje pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha da se deca neće plašiti da upišu nastavu na hrvatskom jeziku, da će otpočeti rešavanje pitanja školskog centra, da "Hrvatsku riječ" nećemo morati da tražimo ispod pulta, da će se percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno menjati...

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je kako će u narednih mesec dana imati novi susret s predstavnicima Hrvata iz Srbije na kome će biti delegirana pitanja od interesa za obe manjine a u kontekstu početka implementacije nedavnog Sporazuma o saradnji Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

- Razdvojićemo pitanja oko kojih možemo sarađivati sami, i prepoznati ona koje ćemo delegirati prema vladama dve države. Uveren sam da će i oni koji su sumnjali u nastavak saradnje biti razuvereni. Verujem da će otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske, inicirano saradnjom dve manjine, rezultirati službenim sastancima na najvišim državnim nivoima -  dodao je Pupovac.

Ministar Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što je Subotica, kao kulturno i političko središte Hrvata u Srbiji, bila domaćin važnih sastanaka i susreta ministara Srbije i Hrvatske.

Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

- Na ovaj način, na delu, uprkos svim eventualno mogućim sumnjama, svedočimo da smo most u saradnji Hrvatske i Srbije, da smo zajednički s našim partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju preduslova za redovnu komunikaciju između dve država – dodao je Žigmanov. - Radujemo se što je ta vrsta naših nastojanja urodila plodom, da počinju da se stvaraju preduslovi za rešavanje otvorenih pitanja. Kada je u pitanju učestvovanje u donošenju odluka, još uvek nije sprovedena vertikala do kraja, i mi očekujemo da ćemo biti deo vlasti i u lokalnim samoupravama u Somboru i Subotici.

Okupljenima na Velikom prelu obratili su se i ministri spoljnih poslova, koji su najavili bilateralne susrete na kojima će biti reči o pitanjima između dve države.

Veliko prelo okupilo brojne zvaničnike Srbije i Hrvatske

Izvor: Subotica.com
Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023 Veliko prelo 2023
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 7115

Povezana vest

Povezane teme

Ivica Dačić

veliko prelo

jasna vojnić

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.