Komentara: 14
Pregleda: 7607
Foto

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

15.07.2016. u 17:03h > 23:12
Izvor: Subotica.com
Ministri spoljnih poslova u tehničkim Vladama Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Miro Kovač prisustvovali su danas obeležavanju 26 godina od osnivanja Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini.
Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

Obeležavanje godišnjice počelo je misom u Franjevačkoj crkvi, a potom je nastavljeno u sedištu DSHV-a.

Čestitajući godišnjicu, Ivica Dačić, izaslanik mandatara Aleksandra Vučića, izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Subotici, gde je nedavno potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske.

- Podsetiću su naše dve države još 2004. godine uspostavile pravni okvir za zaštitu manjina i u tom pravnom aktu koji su ratifikovala oba parlamenta, srpski i hrvatski iz 2005. godine sadržano je sve što je neophodno za potpuno i dosledno ostvarivanje manjinskih prava. To je Sporazum između Državne zajednice Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori – podsetio je Dačić. - Ali nije samo postojanje Sporazuma dovoljno  za dostizanje željenog stanja kojem teži svaka manjinska zajednica na ovim prostorima koji je nekad bio zajednička država. Zato moram da izrazim ogromno zadovoljstvo što se posle dugo vremena na obe strane akumulirala konkretna politička volja da se pokrene i intenzivira politički dijalog na najvišem nivou koji je bio u očiglednom zastoju proteklih godina.

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

Dačić je dodao da Republika Srbija poštuje što je hrvatska manjina u dugotrajnoj i čvrstoj vezi sa svojom maticom i što  hrvatska zajednica u Srbiji uspešno artikuliše svoje političke ciljeve i čuva svoj identitet, kulturu, tradiciju i veru.

- U ukupnim odnosima Srba i Hrvata potrebno je što više se susretati, što više razgovarati, upoznati se, upoznati probleme manjina koje žive u obe države – smatra Dačić. -Srbija  je iskreno pozdravila ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i izuzetno cenimo što je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24. Takođe, cenimo što je organizovala  tehničku podršku Srbiji kroz projekte Centra za izuzetnost hrvatskog ministarstva spoljnih poslova i što je u toku vrlo intenzivna saradnja u okviru prekograničnih IPA projekata EU, koji su namenjeni međuopštinskoj saradnji i ekonomskom  razvoju. Nadamo se da će dalja podrška  Hrvatske pozitivno uticati i na ekonomski razvoj graničnih opština Republike Srbije u kojima postoji  dominantna potreba za razvojem poljoprivrede. 

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač naglasio je da Hrvatska poseban akcenat stavlja na zaštitu prava svojih sunarodnika širom sveta.

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

- Želimo da nedavno potpisanu Deklaraciju sprovedemo u delo jer je to obaveza i Srbije i Hrvatske – poručio je Kovač. - Hrvatska nacionalna manjina je organizovana kroz Hrvatsko nacionalo vijeće, krovnu instituciju, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, hrvatski jezik je u službenoj upotrebi u nekoliko opština, a odvija se, doduše sa poteškoćama, nastava na hrvatskom jeziku. Međutim, kao što srpska manjina ima zagarantovana tri mesta u hrvatskom Saboru, tako želimo da i hrvatska manjina ima garantovane poslaničke mandate u repbličkoj Skupštini. Tu je još dosta pitanja koja ćemo uskoro otvoriti.

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na godišnjici DSHV

Izvor: Subotica.com

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a

Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a Šefovi diplomatije Srbije i Hrvatske na obeležavanju 26 godina DSHV-a
Pogledaj ostale fotografije

Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi

Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske na misi
Pogledaj ostale fotografije

Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske

Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske Sastanak šefova diplomatije Srbije i Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7607

Povezana vest

Povezane teme

dshv

demokratski savez hrvata u vojvodini

Ivica Dačić

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.