Komentara: 18
Pregleda: 5928

Hrvatski i srpski šefovi diplomatija sutra na obeležavanju godišnjice DSHV-a

14.07.2016. u 14:47h > 15.07.2016. u 12:45h
Izvor: Subotica.com
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač u petak će posetiti Suboticu. Kovač će pisustvovati svečanoj misi u Franjevačkoj crkvi, a zatim i proslavi u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Obeležavanju će prethoditi sastanak šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića i njegovog hrvatskog kolege.
Hrvatski i srpski šefovi diplomatija sutra na obeležavanju godišnjice DSHV-a

Kako je rečeno Kovač će u Subotici, kao izaslanik predsednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, prisustvovati obeležavanju 26. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, dok će kao izaslanik predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića svečanosti prisustvovati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Predviđeno je da njih dvojica u 16,15 časova održe sastanak u Gradskoj kući.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je regionalna politička stranka u Srbiji, koja deluje u Vojvodini i okuplja pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Vodeća je politička stranka hrvatske manjine u Srbiji. Osnovana je odmah po uvođenju, odnosno obnavljanju, višestranačja 1990. godine. 30. oktobra 2015. za predsednika je izabran Tomislav Žigmanov koji je danas politički predstavnik Hrvata u republičkom parlamentu.

Program obeležavanja počinje u 17 časova misom u Franjevačkoj crkvi, nakon koje će od 18 časova biti organizovan svečani prijem u dvorištu DSHV-a, na adresi Beogradski put 31. Kako je najavljeno tokom boravka u Subotici ministar Kovač sastaće se sa bunjevačkim Hrvatima iz Srbije i Mađarske.

Suboticu su nedavno posetili premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Grabar Kitarović. Tom prilikom je potpisana deklaracija o unapređenju odnosa dve zemlje, a ispred hrvatske manjine u Srbiji bio je upravo Žigmanov.

Za sada nije poznato da li će zbog ove posete biti zatvarani delovi grada, odnosno frekventne raskrsnice u užem i širem centru grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 5928

Povezane vesti

Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

dshv

demokratski savez hrvata u vojvodini

hrvati

Ivica Dačić

demokratska stranka hrvata u vojvodini

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.