• Pregleda: 6383

Sednica gradskog parlamenta

Od neverovatnih 111 tačaka dnevnog reda današnjeg zasedanja Skupštine Subotice, samo prva tačka oduzela je više od dva sata vremena.
Sednica gradskog parlamenta

Radilo se o usvajanju konsolidovanog računa gradskog budžeta za 2011. godinu, i to pre nego što je pristigao izveštaj eksterne revizije o trošenju ovih sredstava, što je opozicija ocenila kao nedopustivo, i kao pokušaj da se odgovornost oko eventualnih nezakonitosti u tome prebaci na sve odbornike. Inače, usvajanje konsolidovanog završnog računa trebalo je da se obavi još krajem juna, ali je taj posao kasnio zbog majskih izbora.

Obim budžeta u 2011. godini iznosio je 3,905 milijardi dinara, a uz tri rebalansa tokom godine dostigao je 4,347 milijardi dinara, a krajnji račun pokazuje da su rashodi usklađeni sa prihodima, te da je grad bez većih problema funkcionisao, glasi zvaničan izveštaj o realizaciji budžeta.

Odbornik SNS-a Ilija Maravić primetio je da se iz izveštaja ne vidi stvarno trošenje sredstava, već samo sintetički prikaz ukupnih troškova, i upitao je šta će se dogoditi ako izveštaj interne i ekspertne revizije bude negativan, a skupština ovaj dokument usvoji. Njegova ključna primedba se odnosila na preveliku stavku „usluge po ugovoru“, u visini od 180 miliona, kao i na specijalizovane usluge, od 320 miliona dinara. Kako je naglasio, za oblast poljoprivrede je bilo planirano samo 165 miliona, a utrošeno tek 80, od čega čak 65 miliona čine isplate po ugovoru o delu.

- Stavka o utrošenim, po njegovim rečima, nerealno visokim sredstvima za izgradnju Trga dr Zorana Đinđića od oko 500.000 evra nije ni pomenuta, kao ni troškovi zarada fiktivno zaposlenih radnika u gradskoj upravi, niti druga izdvajanja za tu kategoriju zaposlenih, kao što su troškovi vanrednog školovanja, stipendije za njihovu decu, zdravstvene usluge - napomenuo je Maravić, podsećajući da nasuprot prevelikih troškova gradske uprave stoji stalno povećanje cena komunalnih usluga, koje građani već jedva plaćaju.

Druga redovna sednica Skupštine grada Subotice

Čuso Endre iz Saveza vojvođanskih Mađara podsetio je da je za asfaltiranje gradskih ulica bilo izdvojeno oko 120 miliona dinara, od čega je asfaltirano dvadesetak ulica, dok je prema izveštaju za asfaltiranje atarskih puteva bilo izdvojeno 111 miliona, uz još 20 miliona iz republičkih fondova, ali se u subotičkom ataru jedva mogu naći putevi sa asfaltom.

Jene Maglai, odbornik SVM, ocenio je da je prvobitno planirani budžet od oko tri milijarde u neskladu sa potrošenih četiri milijarde, te da je „neozbiljno promašiti budžetske planove za čitavu milijardu“. - Problem je i što glavnu stavku u prihodima čine porezi na zarade, dok se izvori samog grada, kao što su naknade za građevinsko zemljište i zakupnine zanemarljive - naveo je Maglai.

Primedba Đule Lasla iz Pokreta mađarske nade odnosila se na finansiranje izgradnje pozorišta, koje je potpuno izostalo, to jest, ni u prošlogodišnjem ni u ovogodišnjem budžetu nema te stavke, te je zatražio da se to ispravi. - Grad je potpisao ugovor o finansiranju ovog projekta, isto kao i Pokrajina i Republika, i mi moramo zahtevati da se taj objekat dovrši, a ne da on bude još jedna promašena investicija. Ili pak treba pozvati na odgovornost direktoricu Narodnog pozorišta i predsednika UO zbog odustajanja od ovog projekta - rekao je Laslo.


Vučinić: Dugova nema

Zanimljivo je da je ovog puta vidno izostala diskusija odbornika iz široke vladajuće, izuzetno ćutljive koalicije, iz koje je stiglo samo par čisto proceduralnih primedbi, za razliku od njihovih vrlo agresivnih nastupa prilikom ranijih rasprava o budžetu.

Bivši gradonačelnik Saša Vučinić morao je lično pred govornicom da obrazlaže politiku trošenja budžetskih para. On je napomenuo da je „osnovno što grad nema dugove, i što je sve vreme imao izbalansirane prihode i rashode“. - To je srž svega, i osim kredita (kao što su oni za gradski prevoz i kupovinu kasarne - prim. autora), koje su odobrili sami odbornici, grad ni u čemu nije prezadužen - rekao je Vučinić.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

17
Sion Odgovori
Pozdra, bilo bi divno ako bi se osob predlozene za te funkcije bile ne stranacke licnosti ili pak stranacke licnosti sa iskustvom iza sebe u toj oblati poslovanja/delovanja.
branka Odgovori
Gde je onaj matori Milicevic,bas sam se namestila da se slatko ismejem za jos neku njegovu izgovorenu glupost?!
Poenta priče Odgovori
"konsolidovani završni račun grada za prošlu godinu,"
Ovde je suština današnje sednice, da li će građani Subotice saznati, na šta je potrošeno milionipo evra budžetskih sredstava a vode se kao ugovor o delu i javne nabavke po hitnosti postupka!
Milos Odgovori
Mislim da je danas otklonjena svaka dilema oko nejedinstva koalicije i kupovini odbornika. Naprednjaci, dzabe vam kupovina odbornika.
Poenta priče @Milos Odgovori
Jedinstvo koalicije će biti naglo narušeno sprovođenjem pravde a ne kupovinom odbornika!
http://www.kurir-info.rs/dulicev-tata-uzeo-47000000-dinara-da-cisti-deponiju-clanak-430784
dokle više Odgovori
I današnje Skupštinsko zasedanje je bilo strašno...komedija... neki ne znaju ni da pričaju, neki izlaze za govornicu kao pijani... eeee, sramota za Suboticu. Što se tiče članova upravnih odbora javnih preduzeća, da li mi kao građani možemo negde da vidimo ko su bili, i ko su novi članovi??? Interesantno, kako neki mogu da budu članovi više upravnih odbora a sve to za grdne pare....a o tome ŠTA rade, pa bolje da i ne pričamo! A ako smo već tu, kada će se konačno razrešiti sadašnji partijski namešteni direktori nekih javnih preduzeća, jer mislim da bez obzira da li i m ističe mandat, bilo bi krajnje vreme za promenu!
bukin Odgovori
@branka: Kakav recnik, za jednog starijeg gospodina, od jedne dame, ako se tako uopste mozete nazvati.
Inace, ako ste cekali da samo njega vidite, bolje da ste nesto vezli ili heklali.
@dokle vise Odgovori
Naravno da mozes da vidis. Idi na subotica.rs, pronaci ces sluzbeni list i resices svoj "problem". A sto se tice "vremena za promenu", Suboticani su u maju prilicno jasno rekli da ne zele naprednjake i njima slicne.
"Sis - Mis" Odgovori
Milose, mozda se novo izdvojeni odbornici pogadjaju , ko ce paltiti vecu cenu , zuti ili naprednjaci. Zasad ostaju vlasnici mandata , a posle mozda jos necega.
branka Odgovori
@bukin Opa,pa ti si malo izgubio pojam o vremenu...pa ko danas veze ili hekla.verovatno si njegova generacija,rodjen negde odmah iza prvog svetskog rata :) Bolje bi vam bilo obojici da trazite topli wc nego da nam takvi kao vi kroje buducnost.vase vreme je proslost
Joszag Odgovori
"konsolidovani završni račun grada za prošlu godinu" i "imenovanje upravnih odbora 14 javnih preduzeća" ha ha ha, aj' da aminujemo prethodne krađe i da podelimo nanovo plen pre nego nas smene. Smešnih li i žalosnih lopovčina. Pa stiće vas ruka pravde kad tad!
dex Odgovori
ovo nije nikakva koalicija nego GRUPA ODBORNIKA ZA SVOJ DZEP..nemojte mi reci da ste zaboravili reci SVM DA NIKAD NECE SA DSS,RECI MIRKA BAJICA DA NECE SA DS,RECI PREOKRETA DA NECE SA DSS,RECI SPO DA NECE SA SRS,pa na kraju svi mogu sa svakim..dali je to dobro za nas grad?
Nezaposlen Odgovori
Dali mi nezaposleni sa biroa možemo da budemo članovi upravnih odbora , nama će dosta biti i 20 hiljada mesečno , ja sam završio državni fakultet VII stepen diplomirani profesor , dve godine sam na birou , mislim da bi veoma dobro znao da radim u upravnom odboru.
max payne Odgovori
Ovo su pola deca u gradskom parlamentu ili se meni cini?
bukin Odgovori
@branka:Kasno si krenula.Neces stici do WC-a ako čekaš Milićevića.
Želim ti sve najlepše i da ti roditelji dugo požive ali kako su te vaspitali mislim da im nećeš biti od pomoći.
earthworker@yahoo.com Odgovori
@ max payne:

me comi ti se a druga polovina su totalno metuzalemska ekipa, barem po stazu u odbornickim klupama.
branka Odgovori
@bukin Toliko su ti glupi komentari da se pitam sta da ti odgovorim?! *** cenzurisano ***
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.