Komentara: 4
Pregleda: 3063

Pusta predizborna obećanja - ni D od departizacije

10.10.2012. u 14:08h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Devalviranje ugleda političkih partija i političkog angažmana uopšte nastavljeno je i u novom sazivu subotičke skupštine, čiji su odbornici već na prvim sednicama pokazali da se više gotovo i ne sećaju predizbornih obećanja svojih stranaka.
Pusta predizborna obećanja - ni D od departizacije

A jedno od najglasnijih i najatraktivnijih za građanstvo bilo je obećanje o departizaciji svih službi u gradu. No, već kod izbora članova upravnih odbora javnih preduzeća isti građani mogli su videti da je partijski interes (i dalje) jedina zvezda vodilja kod odlučivanja o ovim uvek vrlo privlačnim pozicijama.

Među blizu pet stotina, tačnije, 480 članova upravnih i nadzornih odbora i raznih komisija, izabranih na poslednjoj sednici Skupštine grada, gotovo da nema nijednog koji nije član ili „simpatizer“ neke stranke, odnosno koji nije morao prethodno dobiti prolaznu (prelaznu) ocenu političkih struktura kako bi postao član. Na to ukazuje i dugo i temeljno usaglašavanje vladajućih stranaka oko podele ovih pozicija pre same sednice skupštine, a pogotovo na to ukazuje ponašanje odbornika tokom sednice na kojoj se odlučivalo o tim odborima.

Naime, iako je na dnevnom redu bio enorman izbor članova UO, NO i komisija, na sednici se nije mogla čuti nijedna primedba niti diskusija, i sve je prošlo glatko i „da ne može bolje biti“.

A među imenima onih koji će kroz odbore „upravljati“ ili „nadzirati“ rad javnih preduzeća ima i stranački veoma prepoznatljivih imena, ljudi koji već obavljaju neke druge javne funkcije, te se može zaključiti da im članstvo u odborima dođe kao hobi, kao dodatna aktivnost koje uz to plaćena, te lepo dopunjuje lični budžet.

Takođe, i ovog puta nastavljena je praksa rotiranja jednih te istih osoba, koje su na jednoj tački dnevnog reda razrešene dotadašnjih dužnosti u UO jednih javnih preduzeća, a zatim su postavljene u neka druga. Pitanje je, naravno, kakvi su to stručni kadrovi i sa kakvim renesansnim znanjem, kada ih stranke postavljaju čas u pogrebno, čas u urbanističko, čas u izdavačko preduzeće za članove odbora.

Zaključak je - ili za učešće u radu JP kroz ove odbore nije potrebna nikakva stručnost, ili su, pak, predizborna obećanja stranaka o stručnosti i departizaciji bila obična obmana birača. U šta niko ne želi da poveruje...

V.L.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3063

Povezane vesti

Povezane teme

izbor direktora javnih preduzeća

departizacija

izbor članova upravnih odbora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.