Komentara: 0
Pregleda: 2261
Foto

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!

21.03.2023. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom u inkluzivnom klubu "Zvuci srca" upriličena je radionica "šarenih čarapa" u kojoj su učestvovali korisnici kluba i đaci OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta.
Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!

U ovom klubu kafu će vam poslužiti Ivana i Danijel, nasmejani i uvek dobro raspoloženi mladi ljudi. 

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!Mnogo vremena provodim ovde. Služim goste, kuvam im kafe. U klubu "Zvuci srca" se odlično osećam, ljudi koji tu dolaze su ljubazni, dobri i lepi, a takve su i moje kolege - priča nam Danijel VraneševićVolim ovde da provodim vreme, ne ide mi baš najbolje kuvanje kafe, ali učim. Ono što mi ide od ruke je komunikacija sa gostima i zato i volim ovaj klub, jer mi omogućava da provodim vreme sa ljudima - nadovezuje se Ivana Petković.

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!Njih dvoje danas su bili domaćini radionice "šarenih čarapa" u okviru koje su, zajedno sa svojim prijateljima iz OŠ "Matija Gubec", spajali različite čarape, a potom ih delili sugrađanima u centru grada.

- Svake godine obeležavamo ovaj dan, jer želimo da naši učenici shvate da postoje različiti, a jednako vredni ljudi. Poruka današnjeg dana je da osobe sa Daunovim sindromom treba da  podržavamo svih 365 dana godišnje, a ne samo 21. marta - istakla je Stanislava Stantić Prćić, direktorka OŠ "Matija Gubec".

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!U znak podrške osobama sa Daunovim sindromom šarene, rasparene čarape obukla je i Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture.

- Danas šaljemo poruku zajedništva, razumevanja, podrške, ljubavi i tolerancije. Svi mi treba da omogućimo osobama sa Daunovim sindromom da iskažu svoje potencijale na najbolji mogući način - priča Kostić - Lokalna samouprava poslednjih godina intenzivno radi na tome da se unapredi socijalna i obrazovna inkluzija kroz razne mehanizme razvoja koji će pomoći osobama sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!Predsednica Udruženja "Autizam" i inicijator osnivanja kluba "Zvuci srca", Suzana Skenderović poručuje da su se mladi sa različitim vidovima teškoća u razvoju sjajno snašli u posluživanju gostiju.

Oni to zaista mogu! Ne mogu da rade osam sati dnevno, ali mogu tri ili četiri sata. Za ova dva i po meseca, koliko klub funkcioniše, dokazali su da mogu da komuniciraju sa gostima, da im požele dobrodošlicu, da ih usluže, pripreme im dobru kafu ili čaj. Nedavno su počeli da proizvode sapune, i to im ide fenomenalno - objašnjava Skenderović - Oni nam svakodnevno poručuju da mogu da rade, samo im treba pružiti priliku. U Subotici ima poslodavaca koji su zainteresovani da zaspošljavaju i osobe sa teškoćama u razvoju, samo je potrebno da se pronađe zakonska mogućnost, odnosno način da se to i realizuje.

Šarene čarape u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom!

Izvor: Subotica.com
Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa Dan šarenih čarapa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2261
Povezane teme

svetski dan osoba sa daunovim sindromom

suzana skenderović

milanka kostić

klub zvuci srca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.