Komentara: 4
Pregleda: 4293

Saopštenje Udruženja Ravnica Srpska

29.10.2012. u 15:00h
Izvor: RTV Yueco
Bliži se 2. novembar, a žrtve fašizma u Subotici nisu ništa bliže pravdi. Na spomeniku „Ptica slomljenih krila“ na Senćanskom groblju još, kao „nevine žrtve“, stoje imena zločinaca Ištvana Lodrija, ubice Spasoja i Bojke Ninković, braće Ištvana i Janoša Pelhea, dželata 25 Srba i Bunjevaca i Ištvana Čelea, ubice Todora Palića i Stojana Grbića.
Saopštenje Udruženja Ravnica Srpska

U saopštenju Udruženja Ravnica Srpska, se navodi da su u decembru prošle godine reagovali po prvi put u javnosti kao članovi Pokreta Dveri kada su pozvali gradonačelnika , predstavnike Gradske uprave i Skupštine grada Subotice da ne polažu vence i ne klanjaju se, kao predstavnici svih građana Subotice, pred spomenikom koji sa imenima nevinih žrtava, slavi i imena osuđenih ubica. Na glasan i javan protest nas obavezuje i 70. godišnjica od Velike bačke racije iz 1942. kada je ubijeno oko 12.000 Srba, Jevreja i svih onih koji se nisu slagali sa politikom fašističke, Hortijeve Mađarske.

Partije koje su se oglasile početkom godine i podržale inicijativu Udruženja bile su Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka Srbije. Njih, kao i sve učesnike nove vlasti na lokalu koji baštine antifašizam i rodoljublje pozivamo da učine sve da Grad Subotica konačno pokrene pitanje legalnosti i verodostojnosti spomenika sa mrtve tačke, a u međuvremenu da zabrani svojim funkcionerima zvanično učešće u komemoraciji 2. novembra, zaključuje se u saopštenju udruženja „Ravnica Srpska“.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4293

Povezane vesti

Povezane teme

ravnica srpska

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.