Komentara: 4
Pregleda: 3707

Položeni venci na spomenik Ptice slomljenih krila

02.11.2011. u 21:22h
Izvor: RTV Yueco
Položeni venci na spomenik Ptice slomljenih krila

Na Senćanskom groblju je održana svečana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Spomenik “Ptica slomljenih krila” sećanje je na 852 civila mađarske, srpske, hrvatske,bunjevačke, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni bez ikakve osude. Prisutnima se obratio zamenik Skupštine grada, Čaba Sepšei, a svečanosti su prisustvovali pripadnici političkih partija, crkve i nacionalnih veća.

U protekle dve decenije, svakog 2.novembra se održava komemoracija kod spomenika “Ptice slomljenih krila” u znak sećanja na nevine žrtve. U Drugom Svetskom ratu je stradalo 7000 Subotičana.

U svom obraćanju govornici su istakli da očekuju da se i zvanično rehabilituju oni koji su ovde streljani bez presude, bez odbrane, bez šanse da kažu i jednu reč o svojoj nevinosti. To je neophodno ako se želi saznati istorijska istina – mora se jasno reći ko su bili krivci a ko žrtve.

Polaganju venaca prisustvovali su mnogi zvaničnici grada Subotice, Pokrajine, Mađarskog nacionalnog saveta, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Nemačkog nacionalnog saveta, kao i mnogi drugi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3707

Povezana vest

Povezane teme

Slavko Parać

čaba šepšei

spomenik ptica slomljenih krila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.