Komentara: 36
Pregleda: 10620

Zavera ćutanja o "Ptici slomljenih krila"?

12.12.2011. u 17:08h
Zavera ćutanja o "Ptici slomljenih krila"?

Već dvanaest godina Dveri Srpske se kao udruženje građana, preko svog časopisa, bave zločinima komunističkog režima neposredno posle Drugog svetskog rata i kasnije u vreme titoističke diktature, kao što se bave i zločinima ustaške NDH, nacista, a kasnije i NATO pakta. Našim radom dali smo doprinos da se sazna za desetine i desetine hiljada prećutanih žrtava i kao politički „Pokret Dveri za život Srbije“ zalažemo se za negovanje sećanja na sve nevine žrtve i poštovanje prema njima bez razlike od čije su ruke stradale.

U Subotici se od 1994. godine dešava nešto krajnje uznemiravajuće i uvredljivo za srpski narod i sve druge koji su stradali od nacizma i fašizma. Već godinama se u javnosti govori o tome da spomenik „Ptica slomljenih krila“ koji je tada podignut na Senćanskom groblju, čuva sećanje i odaje počast i pojedincima koji se nikako ne mogu nazvati nevinim žrtvama. Među imenima žrtava nalaze se, po mnogim svedočanstvima i imena zločinaca.

Na adresu Pokreta stigao je apel da reagujemo jer se na spomeniku nalaze i imena braće Pelhe, koji su vršili zločine nad srpskim stanovništvom za vreme okupacije, a najsvežiji i najbolniji primer je svedočenje gospođe Anđelke Grubešić u „Subotičkim novinama“ da se na spomeniku nalazi i ime Ištvana Lodrija, koji je odgovoran za ubistvo njenog oca Spasoja Ninkovića i sestre Bojke, pred njom kao živim svedokom! Zbog toga i drugih zločina Lodri je streljan nakom istrage Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača. Ova žena je nakon saznanja da je ime dželata njenog oca na spomeniku nevinim žrtvama, ponovo prošla kroz traumu tog strašnog događaja i zasigurno posumnjala u pravdu za koju je mislila da je davno zadovoljena i da u svojim poznim godinama može imati neki mir. Taj mir su joj oteli oni koji su podigli spomenik. Nisu su se udostojili ni da joj odgovore na pisma koja im je redovno slala. Gospođa Grubešić slala je pisma i nekim strankama sa srpskim predznakom, ali ni sa te adrese nije dobila odgovor, kao ni sa adrese Grada!

Za Pokret Dveri je neprihvatljiva zavera ćutanja koja postoji u Subotici vezana za ovaj spomenik. Skandalozno je i uvredljivo za srpski narod da predstavnici Grada svake godine polažu vence i odaju počast na spomeniku na kojem su ovekovečena i imena zločinaca. Ako je makar i jedno ime, previše je! To nije samo uvreda za srpski narod i druge nevine žrtve fašizma, već i za istinski nevine pripadnike mađarskog naroda, čija su imena na tom spomeniku.

Ovim putem zahtevamo od Gradonačelnika, Uprave Grada Subotice i Skupštine grada da ne upućuju svoje delegacije da odaju počast i polažu vence na ovaj spomenik dok se nedvosmisleno, od strane nezavisne, državne i stručne komisije, ne utvrdi da se na spomeniku nalaze samo i isključivo imena nevinih žrtava!

U 2012. godini obeležava se 70. godišnjica Bačke racije u kojoj su okupacione snage fašističke Mađarske na svirep način ubile između pet i čak dvanaest hiljada (prema podacima novosadskog Centra za čuvanje sećanja na Holokaust) Srba, Jevreja i drugih nevinih žrtava. Neka to bude i godina prestanka ponovne viktimizacije svedoka tih strašnih dešavanja, kao što je Anđelka Grubešić i vređanja žrtava fašizma u kojima učešće uzima i Grad Subotica.

Pokret Dveri za život Srbije
Povereništvo za Suboticu

Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 36
Pregleda: 10620

Povezana vest

Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

dveri srpske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.