Komentara: 19
Pregleda: 3669

Saopštenje SBB-a povodom optužbi Bunjevačke matice

31.08.2012. u 11:03h
Saopštenje SBB-a povodom optužbi Bunjevačke matice

Savez bačkih Bunjevaca je reagovao novim saopštenjem, ovaj put na javno iznete optužbe i pretnje tužbom od strane Bunjevačke matice. Saopštenje SBB-a vam prenosimo u celosti:

"Očigledno je tačno da je u Bunjevačkoj matici smatrano da ima problema u vezi posete Predsednika Skupštine Republike Srbije. O tome je u Bunjevačkoj matici raspravljano na sastancima. Informaciju da se predsedniku Nacionalnog saveta i ne samo njemu zamera u vezi sa tim, preneo mi je odmah sutradan Aleksandar Matković. Ja ne zelim na ovaj način više da raspravljam o tome. Bunjevačka matica je suviše važna i ozbiljna institucija da bi ja prihvatio ovu vrstu polemike. Moj istup na stranačkoj konferenciji ima sasvim drugu konotaciju, a to je da ponovim:

Smatramo da se dugoročno nanosi šteta bunjevačkoj zajednici nastojanjima pojedinaca, očigledno motivisanih ličnim interesima, da neke bunjevačke institucije pretvore u političke satelite građanskih i autonomaških stranaka. Na primer, nedopustivo je da se institucija koja je ustrojena da neguje i razvija kulturu, književnost, nauku i stvaralaštvo Bunjevaca, pretvara u politički poligon

Sasvim je jasno da se ovo odnosi na Bunjevačku maticu koja se već duže vreme pretvara u politički satelit Lige Socijaldemokrata Vojvodine. Ja kao član Bunjevačke matice, kao član Nacionalnog saveta i kao predsednik političke stranke sa bunjevačkim imenom, imam pravo da izrazim svoj stav i nezadovoljstvo u vezi sa tim i da ukažem na dugoročnu štetu koja se takvim postupcima pojedinaca u Bunjevačkoj matici nanosi celoj zajednici. Svako ima pravo, pa i predsednik Bunjevačke matice i ljudi oko njega, da se privatno bave politikom i da budu članovi stranke koje god žele, ali čvrsto sam uveren da niko nema pravo da zloupotrebljava jednu od najvažnijih institucija kulture kod Bunjevaca, za svoje političke ambicije.

Na kraju da još konstatujem: – nama Bunjevcima , koji se dičimo ulogom u prisajedinjenju Vojvodine tada kraljevini Srbiji na velikoj narodnoj skupštini 1918 u Novom Sadu, sigurno nije svojstveno da podržavamo autonomizam i internacionalizaciju pitanja Vojvodine u Srbiji.

Mirko Bajić,
Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca"

Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 3669
Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

sbb

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.