Komentara: 8
Pregleda: 3396

Reagovanja na press konferenciju SBB

30.08.2012. u 16:15h
Izvor: SuMedija
Reagovanja na press konferenciju SBB

Nakon jučerašnje pres konferencije Saveza bačkih Bunjavaca, saopštenjima su se oglasili Gradski odbor Lige socijademokrata Vojvodine i Bunjevačka matica.


Saopštenje Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Subotici

"Povodom istupa predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića na PRESS konferenciji i njegovog vapaja za političko i parlamentarno ujedinjenje Bunjevaca, Gradski odbor Lige Socijaldemokrata Vojvodine u Subotici ocenjuje da je on, po običaju, promašio i vreme i prostor. To što do ujedinjenja političkih stranaka koje zastupaju interese građana koji se izjašanjavaju kao Bunjevci nije došlo ni pre ni posle izbora, trebala bi biti jasna poruka gospodinu Mirku Bajiću.

Na lokalnom nivou, izabrani predstavnici bunjevačkih stranaka jasno su razlučili koji su to interesi i koje kompetencije ima lokalna samouprava. U tom smislu, tragajući za najboljim rešenjima dostizanja višeg kvaliteta življenja građanki i građana Subotice, opredelili su se za pristupanje različitim odborničkim grupama. Upućena kritika na pojedince koji Bunjevce pretvaraju u satelite građanskih i autonomaških stranaka i poligon za prikupljanje glasova, predstavlja „bumerang" koji se vraća njegovom autoru.

Očigledno je da politički predstavnici Bunjevaca ne žele da formiraju jedinstvenu odborničku grupu i služe ni kao sateliti niti graditelji poligona koji će služiti često promenljivim političkim opredeljenjima i uvek i samo ličnim interesima Mirka Bajića.

Voleli bismo da gospodin Mirko Bajić objasni kako to da je uz njegov blagoslov, gospodin Branko Pokornić, koji je na lokalnim izborima bio na listi sa gospodinom Mirkom Bajićem, odmah po završetku izbora prešao u odborničku grupu SPS-a. Dobro je uvek prvo počistiti svoje dvorište. Na proteklim izborima, značajan broj građanki i građana ukazao je poverenje listama LSV, na kojima su se nalazili kandidati svih nacionalnih, verskih, socijalnih i profesionalnih opredeljenja. I uverenje da će na svim nivoima parlamentarnog zastupanja LSV, kao i proteklih 21 godinu njenog postojanja, štititi i zaštiti njihova individualna i kolektivna prava i slobode”.

 

Saopštenje Bunjevačke matice

„Na konferenciji za štampu koju je 29. avgusta održao Savez bačkih Bunjevaca Mirko Bajić je izneo apsolutnu neistinu da je predsedniku Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Branku Pokorniću, od strane predstavnika Bunjevačke matice, zamereno što je na obeležavanje nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine pozvan predsednik Skupštine Srbije.

„Tražimo od Mirka Bajića da se javno izvine Bunjevačkoj matici i subotičkoj javnosti zbog iznošenja klevete na račun Bunjevačke matice. U suprotnom bit ćemo primorani da podnesemo krivičnu tužbu protiv njega, onog ko mu je neistinitu informaciju plasirao kao i onog koji preko medija širi takvu informaciju, bez da je proverio.

Ovo doživljavamo kao vrhunac prljave kampanje koju Mirko Bajić sa svojim istomišljenicima već duže vreme vrši protiv Bunjevačke matice i svih onih koji ne veruju njegovim «ujediniteljskim kapacitetima». Onaj koji se u borbi za vlast služi ovakvim metodima ne može imati podršku najstarije bunjevačke institucije. Bunjevačka matica koja ima ugled u narodu svojim radom i rezultatima na očuvanju nacionalnog identita Bunjevaca kao autohtonog naroda na ovim prostorima, a ne na osnovu samoreklamerstva.

Sa ovim saopštenjem za nas je ovo završena priča i nećemo ulaziti u dalje polemike sa Mirkom Bajićem, jer za prazne političke priče i demagogiju nemamo vremena - piše u današnjem saopštenju Bunjevačke matice koje je potpisao predsednik, Ivan Sedlak

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3396
Povezane teme

LSV

liga socijaldemokrata vojvodine

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.