Komentara: 14
Pregleda: 5438

Saopštenje Mađarskog pokreta

18.12.2015. u 00:48h
Izvor: Mađarski pokret
U nastavku prenosimo saopštenje Mađarskog pokreta
Saopštenje Mađarskog pokreta

Mađarski pokret sa žaljenjem uzima  k znanju da je Savez vojvođanskih Mađara isključio iz članstva Endrea Čusoa, dr. Zoltana Devavarija, Ištvana Haškoa, Ilonu Husak-Hof, Jožefa Hužvara, Ervina Ištvana, Pala Javora, dr Martu Kovač-Torok i Lasla Uborija. Savet SVM je odbio žalbe svojih navedenih članova izjavljene protiv prvostepene odluke Disciplinske komisije stranke. Time je odluka o isključenju članova platforme Mađarskog pokreta oformljene unutar Odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotica postala pravosnažna.

Ovakvim postupanjem je potvrđena ocena koja govori o tome da SVM u svojim redovima ne trpi samostalni način razmišljanja i istupanja, makar to i bilo unutar istovetnog sistema vrednosti. SVM ne toleriše da njegovi članovi odbace da pojedinac iz kruga iste te odborničke grupe, preskakanjem ostalih, i bez toga da ih pita za mišljenje, podnese inicijativu Skupštini grada.

Suprotno tome, Mađarski pokret smatra prirodnim da su ovi odbornici bili nezadovoljni time da je zamenica šefa Odborničke grupe - u njihovo ime, ali bez njihovog znanja - preduzimala mere koje su se u tom trenutku činile da su od velikog značaja. Prirodno je i to da su ovi odbornici svoje nezadovoljstvo izrazili kroz obrazovanje platforme. Da osnivanje platforme nije zabranjeno ni Statutom SVM, na samoj sednici Saveta je priznao i sam zastupnik optužbe. Počev od toga, isključenje nabrojanih članova Odborničke grupe iz stranke više ne predstavlja pitanje primene statutarnih pravila, već je izraz političkog revanša prema onima koji su sposobni za samostalni način razmišljanja unutar organizacije i koji očekuju da niko ne sprovodi nikakve mere preko njihovih glava.

Mađarski pokret smatra žalosnim da je deo rukovodećih ličnosti stranke na sednici Saveta nagovestio oprost grehova članovima protiv kojih je sproveden disciplinski postupak ukoliko oni istupe iz platforme koju su sami obrazovali, kao i iz Mađarskog pokreta. Ovakav pristup, prema shvatanju Mađarskog pokreta, nije u službi ranije deklarisanih stavova tolerancije prema stavovima koji su različiti od sopstvenih, kao što nije ni u službi stavova koji su upereni ka izgradnji poverenja javnosti. Jedinstvo unutar zajednice, o čemu lider stranke često govori, se usled isključivanja i isključivosti, čini sve daljim i daljim.

Mađarski pokret, uprkos svemu, i ubuduće istraje u svojoj težnji ka stvaranju konsensusa unutar zajednice.

// kraj saopštenja

Izvor: Mađarski pokret
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 5438
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

mađarski pokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.