• Pregleda: 5046

Saopštenje Mađarskog pokreta

U nastavku prenosimo saopštenje Mađarskog pokreta
Saopštenje Mađarskog pokreta

Mađarski pokret sa žaljenjem uzima  k znanju da je Savez vojvođanskih Mađara isključio iz članstva Endrea Čusoa, dr. Zoltana Devavarija, Ištvana Haškoa, Ilonu Husak-Hof, Jožefa Hužvara, Ervina Ištvana, Pala Javora, dr Martu Kovač-Torok i Lasla Uborija. Savet SVM je odbio žalbe svojih navedenih članova izjavljene protiv prvostepene odluke Disciplinske komisije stranke. Time je odluka o isključenju članova platforme Mađarskog pokreta oformljene unutar Odborničke grupe SVM u Skupštini grada Subotica postala pravosnažna.

Ovakvim postupanjem je potvrđena ocena koja govori o tome da SVM u svojim redovima ne trpi samostalni način razmišljanja i istupanja, makar to i bilo unutar istovetnog sistema vrednosti. SVM ne toleriše da njegovi članovi odbace da pojedinac iz kruga iste te odborničke grupe, preskakanjem ostalih, i bez toga da ih pita za mišljenje, podnese inicijativu Skupštini grada.

Suprotno tome, Mađarski pokret smatra prirodnim da su ovi odbornici bili nezadovoljni time da je zamenica šefa Odborničke grupe - u njihovo ime, ali bez njihovog znanja - preduzimala mere koje su se u tom trenutku činile da su od velikog značaja. Prirodno je i to da su ovi odbornici svoje nezadovoljstvo izrazili kroz obrazovanje platforme. Da osnivanje platforme nije zabranjeno ni Statutom SVM, na samoj sednici Saveta je priznao i sam zastupnik optužbe. Počev od toga, isključenje nabrojanih članova Odborničke grupe iz stranke više ne predstavlja pitanje primene statutarnih pravila, već je izraz političkog revanša prema onima koji su sposobni za samostalni način razmišljanja unutar organizacije i koji očekuju da niko ne sprovodi nikakve mere preko njihovih glava.

Mađarski pokret smatra žalosnim da je deo rukovodećih ličnosti stranke na sednici Saveta nagovestio oprost grehova članovima protiv kojih je sproveden disciplinski postupak ukoliko oni istupe iz platforme koju su sami obrazovali, kao i iz Mađarskog pokreta. Ovakav pristup, prema shvatanju Mađarskog pokreta, nije u službi ranije deklarisanih stavova tolerancije prema stavovima koji su različiti od sopstvenih, kao što nije ni u službi stavova koji su upereni ka izgradnji poverenja javnosti. Jedinstvo unutar zajednice, o čemu lider stranke često govori, se usled isključivanja i isključivosti, čini sve daljim i daljim.

Mađarski pokret, uprkos svemu, i ubuduće istraje u svojoj težnji ka stvaranju konsensusa unutar zajednice.

// kraj saopštenja

Izvor: Mađarski pokret

povezane teme

14
Iggy Odgovori
Sad će Pastor sa SNS-om da smeni i Maglaija i onda kreće kampanja za IZBORE
ffilozoff Odgovori
Uradite nesto za ovaj grad,pa davajte saopstenje...mali ste ljudi i Vi a i Pastor da bi mi gradjani SUBOTICE razmisljli o Vama i Vasim glupim prepucavanjima,nesposobni,nedoreceni,nezanimljivi,,,
Vesko Odgovori
Ja bih vas zestoko podrzao da ste vi predali mandate i sve funkcije koje ste stekli na osnovu
vase stranke, a to znaci i gosp. Maglai da ostavku i clanovi grad. veca, a ovako ispada da kritikujete
sa pozicija vlasti, sto nije prvi slucaj, samo je sada dosao red na vasu stranku.
Vesko Odgovori
Nikada niste glasali protiv, pa i u slucaju kada ste podigli poreze i namete. Zar treba da vas
građani zale sto ste jos uvek na funkcijama i foteljima i sto zelite da tako nastavite.
safet Odgovori
Hahhahahah e bas mi drago sto se stalno svadjate . Politika je za mentole, tu se misli i na politicare i na glasace koji se pale
Soros kitchen Odgovori
Ko je potpisnik ovog saopštenja? Ko se to javlja? Neko ko je bio slepi poslušnik SVM 10 godina i sada se probudio kada je ostao bez fotelje? Sada ste se setili demokratije, nekih principa, pluralizma? Stari, iskorišteni kadrovi kojima fali medijske pažnje, palamuđenja, pozicija, privilegija, oni koji bi verovatno bili niko i ništa da nije upravo te slepe stranačke discipline? Zašto je uopšte ovo saopštenje izdato na srpskom, kada je njihovo biračko telo mađarsko? Ovo je od početka kampanja mađarskih levičara za urušavanje desničarske saradnje na relaciji Budimpešta-Beograd preko SVM i ništa više...
sto mu gromova Odgovori
ako cete pastora da menjate maglaijem, ja sam za pastora!
Veteran Odgovori
Igra pred izbore,da se mađarski glasači prevedu žedni preko vode,da se pokupi što više glasova, i jednih i drugih,a posle izbora opet u "koaliciju",jednih i drugih,mislim da ovo nije pošteno prema mađarskim građanima,ali opet,to je do samih građana!
Levai Odgovori
@Soros kitchen
Ko je ovde "mađarski levičar"? Ja vidim samo nacionaliste i ultra-nacionaliste...
maslacak Odgovori
javnost svakako ne moze da promeni odluku svm-a bez obzira da li je ta odluka bila losa ili dobra.Zalosno je da se madjari ovako javno pljuju i daju zlobnicima materijala za podsmeh a to su i svm i mm krivi podjednako.
рт Odgovori
Ретко сам наилазио на тако ултра језгровиту мисао , какву сте лансирали Ви , господине Леваи .
majmun Odgovori
Hteli su sedeti na dve stolice. E sada su pali između. To što su tražili i dobili su!
pajo Odgovori
Veteran@
Koalicija nemoguca!
gggg Odgovori
Uskoro de rsspadaju i ratni veterani
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.