Komentara: 13
Pregleda: 9833
Foto

Sajam zapošljavanja privukao veliki broj Subotičana

07.04.2017. u 18:09h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Filijale Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje, u atrijumu Hotela „Galleria“ održan je 22. Sajam zapošljavanja, koji je okupio 43 poslodavca i veliki broj nezaposlenih građana, odnosno onih koji su tražili bolji posao.
Sajam zapošljavanja privukao veliki broj Subotičana

Poslodavci su iskazali potrebu za 600 novih radnika različitih obrazovnih profila, pretežno za proizvodne delatnosti. Najveća potražnja bila je za  bravarima, operaterima u proizvodnji, metaloglodačima, mesarima, krojačima, vozačima, trgovcima, molerima, magacionerima, ali i mašinskim i elektro inženjerima.

- Preko dve trećine  traženih radnih mesta su proizvodna mesta, različitih zanimanja, od nekvalifikovanih radnika pa do mašinskih inžinjera i fakultetski obrazovanih ljudi. Poslodavci su u poslednje vreme počeli, ne samo da razmišljaju, nego i da rade na poboljšavanju uslova rada u svojim fabrikama, kako bi na taj način zadržali postojeću radnu snagu i kako bi bili prijemčiviji za nove radnike. Sada imamo situaciju da su se okolnosti okrenule u korist nezaposlenih, jer se smanjuje konkurencija među njima a povećava među poslodavcima u prijemu radnika - kaže Dušan Torbica, direktor Filijale Subotica Nacionane službe za zapošljavanje.

Sajam zapošljavanja privukao veliki broj Subotičana

Podršku organizaciji sajma pružio je i Grad Subotica, koji je za aktivne mere zapošljavanja za 2017. godinu izdvojio 6,25 miliona dinara.

- Usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja, koji podrazumeva donošenje i sprovođenje aktivnih mera politike na lokalnom nivou, a sve u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti. Aktivne mere pre svega, su izražene kroz opredeljenje određenih sredstava iz Nacionalne službe,  za zapošljavanje  teže zapošljivih kategorija gde spadaju stariji od 45 godina, mlađi od 30 godina, Romi, žene i socijalno ugrožena lica - rekao je Srđan Samardžić, član GV zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju.

Za programe podsticanja zapošljavanja, posebno teže zapošljivih lica, Nacionalna služba za zapošljavanje  ove godine je izdvojila 2,8 milijardi dinara i još dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Sajam zapošljavanja privukao veliki broj Subotičana

- Akcenat je na teže zapošljivim kategorijama, naravno da lako zapošljivi takođe mogu da nam se obrate. U isto vreme, svake godine kreću i sezonski poslovi, što će dodatno oboriti stopu nezaposlenosti. Takođe i investitori koji su već došli, šire svoje poslovanje, što znači prijem novih radnika. Optimista sam u pogledu trendova u zapošljavanju - ističe Dragan Simikić, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje - Interesovanje za konkurse je veliko, a posebno za programe samozapošljavanja i stručnu praksu, jer mi na taj način pomažemo mladim ljudima da se integrišu na tržište rada.

Prema rečima direktora Pokrajinske službe za zapošljavanje, Nebojše Kukića javne pozive će tokom aprila raspisati i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

- Usvojen  je pokrajinski Akcioni plan za koji je izdvojeno 158,5 miliona dinara, za aktivne mere politike zapošljavanja, i to za samozapošljavanje, novo zapošljavanje i javne radove. Očekujemo u toku ovog meseca raspisivanje svih javnih poziva na koje će se javiti sva nezaposlena lica iz Vojvodine - rekao je Kukić.

Sajam zapošljavanja privukao veliki broj Subotičana

Prema evidenciji NSZ, na području Filijale Subotica registrovana su 11.172 nezaposlena lica, dok ih je na teritoriji grada 6881, što je za 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Učešće mladih do 30 godina među nezaposlenima na teritoriji Grada Subotica  je 20,81 odsto, dok je starijih od 50 godina 38,22 odsto.  Za prva tri meseca, na području Subotice zaposlilo se 951 lice sa evidencije.

Izvor: Subotica.com
22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ 22. Sajam zapošljavanja NSZ
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 9833
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

hotel galleria

sajam zapošljavanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.