Komentara: 0
Pregleda: 2560

Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić" od 28. oktobra do 3. novembra

26.10.2017. u 14:45h > 27.10.2017. u 15:54h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Šahovskog kluba "Spartak", na Velikoj terasi na Paliću, od subote 28. oktobra do 3. novembra, održaće se 2. međunarodni Otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić".
Šahovski memorijal "dr Boriša Karadžić" od 28. oktobra do 3. novembra

Kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za medije, na memorijalu će ove godine učestvvati preko stotinu šah majstora iz 18 zemalja sveta. Planirano je takmičenje u 9 kola, po tzv. "švajcarskom sistemu", a nagradni fond iznosi 6.200 evra (12 nagrada). Biće dodeljene i specijalne nagrade za najbolje pojedince u više kategorija.

Gledajući rejting listu prvi favorit je međunarodni majstor Gergelji Aksel iz Mađarske koji ima rejting 2.553, dok je drugi Ognjen Jovanić iz Hrvatske koji ima rejting 2508, treći je Aleksandar Kovačević iz Srbije (2493). Subotičke šahiste predvodiće velemajstor Novak Čabarkapa, dok će ove godine izostati prošlogodišnji prvak Nikola Sedlak, koji kao član reprezentacije učestvuje  na Evropskom ekipnom šahovskom prvenstvu na Kritu.

- S obzirom da je ovo otvoreni turnir, znači nema ograničenja u pogledu rejtinga i titula. Na turniru mogu igrati i profesionalni šahisti i amateri. Znači jedan demokratski otvoreni šahovski turnir, gde svako ima pravo da nastupi i svako ima mogućnost i da se susretne sa šahovskim velemajstorom - rekao je Ivan Sedlak, direktor memorijala - Ovo je značajan turnir i za razvoj subotičkog šaha, jer je prilika da učestvuju igrači Spartaka i drugih klubova iz Subotice i okoline.

Memorijal nosi ime po čuvenom šahisti i sportskom radniku iz Subotice. Pored promocije šaha, turnir donosi i benefit za turističke radnike u Subotici i na Paliću, jer pored samih takmičara u naš grad dolaze i brojni ljubitelji i poštovaoci ove drevne igre, koja je prema istorijskim podacima nastala šestom veku nove ere.

- Turnir praktično treba da bude integralni deo turističke ponude Palića. Dakle da kada spomenemo Palić da ne pomislimo samo na tradicionalne sadržaje i manifestacije, nego da šahovski turnir bude deo turističke ponude Palić, uz činjenicu da turnir postaje tradicionalan i da će postati prepoznatljiv po tome što je velikog obima i što vraća Suboticu na šahovsku mapu sveta. -  kaže Dragan Božinović, član Organizacionog odbora turnira

Turnir na Velikoj terasi počinje u subotu, 28. oktobra, kada će i biti svečano otvaranje (15,30 časova), a zatvaranje turnira će biti šest dana kasnije, 3. novembra, na istom mestu. Organizatori su obezbedili direktan prenos preko interneta za prvih šest partija, svakog dana.

Održavanje turnira je pomogla i lokalna samouprava, a po rečima člana Gradskog veća, Nemanje Simovića, očekuje se da će podršku dati i pokrajinska vlada.

- Aplicirali smo i za određena sredstva iz pokrajinskog budžeta i ovih dana očekujemo odgovor da li će nešto biti od toga. - rekao je Simović

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2560

Povezane vesti

Povezane teme

velika terasa palić

šah klub Spartak

šahovski turnir

dr Boriša Karadžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.