Komentara: 0
Pregleda: 3945
Video
Foto

Otvoren međunarodni šahovski turnir "Memorijal dr Boriša Karadžić"

29.10.2017. u 11:50h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Šahovskog kluba "Spartak", na Velikoj terasi na Paliću, juče je svečano otvoren drugi po redu međunarodni šahovski turnir „Memorijal dr Boriša Karadžić".
Otvoren međunarodni šahovski turnir "Memorijal dr Boriša Karadžić"

Na memorijalu učestvuje oko stotinu šah majstora iz 18 zemalja koji će se kroz devet kola  po „švajcarskom sistemu“ nadmetati za nagradni fond od 6.200 evra. Nakon svečanog otvaranja počelo je 1. kolo ovog međunarodnog takmičenja koje će se održati do 3. novembra.

Prilikom obraćanja prisutnima na otvaranju, predsednik Šah kluba Spartak Dragan Božinović poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i mnogo dobrih partija, ali uz veliki akcenat da je želja svih u organizaciji da ovaj turnir postane tradicionalan i uz Palić kao turističku destinaciju i ova manifestacija postane prepoznatljiva u svetu.

Otvoren međunarodni šahovski turnir "Memorijal dr Boriša Karadžić"

BIOGRAFIJA DR BORIŠE KARADŽIĆA, VELIKOG ZALJUBLJENIKA U ŠAHOVSKU IGRU - Dr Boriša Karadžić rođen je 1934. godine u selu Petnjica, opština Šavnik u Crnoj Gori. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, gimnaziju u Nikšiću, a potom 1961. godine upisao  Medicinski fakultet u Beogradu. Za vreme studija bio je član Šahovskog kluba „Crvena zvezda“, gde osvaja prvu kategoriju šahiste. Po završetku studija odlazi na sever Afrike u Alžir da radi kao lekar opšte prakse, ali ni tamo nije mogao bez svoje velike ljubavi, šaha. Postao je prvak Alžira 1967.  i 1968. godine. Zvanje specijaliste oftamologa stiče 1969. godine. U Suboticu se vraća 1970. gde nastupa za Šahovbki klub „Spartak „, igrajući na prvoj i drugoj tabli. Majstorski kandidat postaje 1972., a majstor šaha 1975. godine, kasnije i Fide majstor. Bio je član Izvršnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore, potpredsednik grada Subotice i odbornik u dva mandata.

Prisutne zvanice i učesnike turnira ispred porodice Karadžić pozdravio je dr Boris Karadžić, sin pokojnog Boriše,  po kome ovaj šahovski memorijal nosi naziv. Boris je sve prisutne upoznao sa kratkom biografijom svoga oca, a potom se zahvalio svima koji su pomogli organizaciju ovog takmičenja čiji je cilj da se razvijaju mladi šahisti. Učesnicima je poželeo prijatan boravak u našem gradu i mnogo zanimljivih i kvalitetnih  partija.

Nakon zvaničnog otvaranja,  dr Boris Karadžić povukao je prvi potez na tabli Novaka Čabarkape internacionalnog majstora i najjačeg predstavnik Šahovskog kluba „Spartak“ na ovom turniru.

Memorijal se održava  do petka 3. novembra, a  partije počinju svaki dan od 16 časova, sem u sredu 1. novembra kada su na programu dva kola, prvo počinje u 10 a drugo u 16 časova. Turnir se završava u petak partijama 9 kola koje počinju u 10 časova. Pola sata nakon poslednje partije uslediće i ceremonija svečanog zatvaranja uz podelu nagrada i proglašenje najboljih.  Nagradni fond turnira je 6.200 eura, a prva nagrada iznosi 1.500 eura. Ima 6 specijalnih nagrada koje se odnose na nenagrađene učesnike, najboljeg omladinca, kadeta, najbolje plasiranog ženskog takmičara i seniora, kao i najbolje plasiranog takmičara sa nižim rejtingom i one iznose 100 eura.

Otvoren međunarodni šahovski turnir "Memorijal dr Boriša Karadžić"

Izvor: Subotica.com
2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić" 2. Međunarodni otvoreni turnir u šahu "Memorijal dr Boriša Karadžić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3945

Povezana vest

Povezane teme

šahovski turnir

dr Boriša Karadžić

memorijal dr boriša karadžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.