• Pregleda: 4428

Reagovanje SVM na obraćanje javnosti Lasla Varge

Na adresu naše redakcije pristiglo je saopštenje Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara kao reakciju na Otvoreno pismo Lasla Varge, Narodnog poslanika i člana SVM-a, a koje prenosimo u celosti. Takođe kao povezana vest je pomenuto obraćanje koje je bilo povod saopštenju.
Reagovanje SVM na obraćanje javnosti Lasla Varge

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je sa interesovanjem čitao pismo Republičkog poslanika Lasla Varge koji je upućen sredstvima informisanja o njegovom mišljenju vezanim za opšte političke vrednosti i društvene pojave, koji se delimično odnosi i na njegovu viziju budućih kretanja po ovim pitanjima.

Savez vojvođanskih Mađara je politička partija i kao takva  deluje u okviru pravila koja važe za stranke, što znači da sva ova pitanja koja se odnose na politiku, i o kojima se Laslo Varga izjašnjava, u prethodnih godinu dana SVM je na sednicama Predsedništva i Saveta, kao i na Skupštini stranke razmatrala, o njima formirala zaključke i o istima se glasanjem izjasnila.  

Ozbiljnost pisma Lasla Varge, stavlja pod znak pitanja činjenica da je on u toku proteklih godinu dana, na ukupno 24 održanih sednica Predsedništva, glasanjem prihvatio sve predloge i zaključke. Nije bio nikada uzdržan, nije glasao protiv, niti je formirao bilo kakvu kritiku. Laslo Varga piše da „ Svuda gde sam mogao/gde smo mogli u okviru partije, uvek sam rekao/uvek smo rekli”, a zapravo za proteklih godinu dana ukupno pet puta je tražio reč na sednicama Predsedništva SVM, i govorio je o zajedničkoj sednici Vlade Republike Srbije i Mađarske, o aktuelnim pitanjima rada Narodne skupštine, podneo je izveštaj o poseti Briselu, govorio je o novom Statutu stranke kao i o pitanju restitucije.    

Nijednom prilikom nije se oglasio o programu ekonomskog razvoja, niti o rezultatima izbora, mada u 2014. godini SVM je, direktno ili indirektno, učestvovao na pet izbora.  

Predsedništvo SVM prihvata činjenicu, i ni na koji način ne osporava da je Laslo Varga vlasništvom mandata poslanik Narodne skupštine, ali njegove navode da praktično od 2007. godine u partiji je on sam formulisao i rešio sva značajna pitanja (2. O legitimitemu mog obraćanja), počev od koalicionih sporazuma do osposobljavanja rada dve opštinske organizacije, Predsedništvo prima sa zaprepašćenjem i ograđuje se od istog u ime svih onih, koji su u zadnjih osam godina, u okviru svojih mogućnosti i ubeđenja, radili sa istom dozom privrženosti, kako to o sebi govori Laslo Varga, koji je inače u proteklih 12 meseci, od šest narodnih poslanika SVM, u Beogradu najmanje puta uzeo reč u radu Narodne skupštine.  

Za Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je jasno da obraćanje Lasla Varge pod nazivom „Šta se dešava!” u suštini znači to, da on u narednom periodu sa SVM ne prihvata nikakvo zajedništvo. 

S obzirom da Savez vojvođanskih Mađara je politička partija, Laslo Varga, nezavisno od svih svojih moralnih dilema i ubeđenja, u toku narednih nekoliko dana treba da se izjasni dali želi raditi i dalje u okviru frakcije SVM, ili će istupiti iz iste. Ukoliko se odluči da želi ostati u okviru frakcije SVM, kao narodni poslanik i član frakcije i za njega će biti obavezne odluke donete po pravilima demokratičnosti na organima stranke, i on će biti dužan da ih obavezno sprovodi u svom radu.

// kraj saopštenja

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)

povezane teme

10
Marko Odgovori
Kao Palicanin mogu da potvrdim da iako gospodin Varga tamo ima kancelariju kod nas nikad nisam mogao da dobijem odgovor na moj problem a znase koliko se zalaze Gospodin Balint i da smo svi ponosni kada govori na saveznoj skupstini daje iz Subotice. od kad me je Canak razocarao samo oni imaje moj glas!
andrea Odgovori
meni se čini da u svm mnogo toga nešto nije u redu. svm ne piše ništa o stvarnom životu , a starni život se razlikuje od onog o čemu oni pričaju
minoran na kub Odgovori
Svm je interesna grupa Pastor familly.
korleone Odgovori
Oterali su Vargu, oterali su Tamasa Korheca, oterali su Jozsa Lasla, oterali su sve pametne i obrazovan iz stranke i Nacionalnog saveta. Ostali su samo poslusni klimoglavci koji ce za stoforinti glasati kako Pastorovi kazu
Upojeni Odgovori
ako je varga laslo jako uvredjen smenom sa funkcije bilo bi posteno da podnese ostavku na poslanicko mesto na koje je stigao politikom SVM,
Sting Odgovori
Drma se kavez SVM-a, privatizovane stranke
Nisu zaslužili Odgovori
Neka ide kud mu je volja ima pravo da bira. Mi smo bili fer i pošteni i izlazili u susret a on je preterao i uvek traži još!
Ne uživa nikakvo poverenje kao ni ljudi oko njega. Ako je u partiji ima da radi kako mu se kaže a ne da izmišlja po svojemu. Imaju viši ciljevi!
ffilozoff Odgovori
ZASTO nista NE radite konkretno za ovaj grad??? Unistili ste grad SUBOTICU,jer VI ste na vlasti 25godina??? Sad ste uveli i novih nameta gradjanima SUBOTICE!!! Imate "eksperte"-nesposobne koji samo smisljaju nove namete PROTIV gradjana SUBOTICE!!! Bavite se Vasim unutrasnjim problemima unutar stranke,a GRADJANE SUBOTICE,ostavite na miru!!! Istorija ce Vam suditi,nesposobni karijeristi,bez obraza!!!!
maslacak Odgovori
poslanicka plata mu ne smeta samo mu Pastor smeta.Da nije bilo Pastora nebi ni stranka opstala i bila u vlasti.Lako je kritikovati a tesko doci i ostati na vlasti.Ovo sve mirise da se varga nekoj drugoj stranci prodao da bi rovario i podelio SVM
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.