Komentara: 14
Pregleda: 2525
Foto

Razvrstavanje na suvi i vlažni otpad još na čekanju

20.07.2021. u 17:14h
Izvor: Subotica.com
I pored usvojene Odluke, probnog rada Regionalne deponije i nabavke plavih kanti, građani će na razvrstavanje otpada na suvi i vlažni morati da sačekaju neko vreme, budući da još uvek postoje određene tehničke i finansijske prepreke za realizaciju, rečeno je danas na panel diskusiji "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan", koja se održala u sklopu debatnog programa Festivala evropskog filma Palić.
Razvrstavanje na suvi i vlažni otpad još na čekanju

Skupština grada Subotice nedavno je usvojila Odluku o obavljanju komunalne delatnosti upravljanja komunalnim otpadom, čime je Regionalna deponija uz dosadašnju stratešku, dobila i normativnu osnovu da zaživi. Međutim, kako je objasnio Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja, zbog toga što još uvek postoje određene tehničke i finansijske prepreke, dat je prelazni rok do 2023. godine, a da Odluka ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru, formiran je tim koji će do kraja ove godine izraditi plan njene implementacije.

- Odlukom je jasno definisano da će građani biti dužni da razvrstavaju otpad na reciklabilni i nereciklabilni, odnosno na suvi i vlažni otpad po sistemu dve kante. One će se odvojeno prevoziti do Regionalnog centra, gde će se raditi dodatno razvrstavanje. Iz vlažne frakcije će se izdvajati organski otpad koji se kompostira, a iz suve će se otpad odvajati na različite kategorije koje završavaju na tržištu, što je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Odluka jasno predviđa i da će se zeleni baštenski otpad posebno nositi i kompostirati, a takođe je previđeno postavljanje kontejnera za staklo, jer ono ne bi trebalo da se meša sa drugim otpadom, iako u potpunosti može dalje da se prerađuje - objasnio je Reh.

Razvrstavanje na suvi i vlažni otpad još na čekanjuPlave kante koje će omogućiti ovo razvrstavanje već su spremne, te se u magacinu JKP "Čistoća i zelenilo" nalazi 14.500 takvih kanti, ali, kako predočava Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice "Planiranje i razvoj", preduzeće još uvek nije spremno da ih podeli, jer nema odgovarajuća vozila, kao ni dovoljno ljudstva.

- Nadam se da ćemo i to uskoro imati, pa ćemo moći da krenemo i sa tom primarnom selekcijom - kaže Jovičić, dodajući da ovo preduzeće na godišnjem nivou prikupi oko 50.000 tona mešanog otpada, od kojeg trenutno svega 10 odsto prođe kroz primarnu selekciju, a da postoje i određeni problemi organizacione i kontrolne prirode. - Kao i u svakom gradu, imate mesta gde su kontejneri na javnim površinama i nema nikakvih problema, ali na nekim frekventnim mestima, takozvanim žarištima, uvek imamo konstantan problem zato što su to prolazna mesta i to je igranka bez prestanka. Treba da stojimo non-stop pored tih kontejnera i da ih praznimo i opet bi bili puni. Pored edukacije i upućivanja građana, trebalo bi poraditi i na kaznenoj politici. Ljudi koji su rođeni u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Holandiji, na koje se ugledamo, nisu se rodili naučeni, već se uče od vrtića kako treba da postupaju sa otpadom, a takođe im stoji u glavi da ako nešto urade što ne bi trebalo, biće debelo kažnjeni i ne pomišljaju da bace nešto negde gde ne bi trebalo.

Razvrstavanje na suvi i vlažni otpad još na čekanjuPanel diskusiju su organizovali Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica i Udruženje "Terras" preko projekta "Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!", koji je dobio podršu lokalne samouprave na ovogodišnjem konkursu za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Subotica.com
Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu" Panel diskusija "Koncept upravljanja otpadom u subotičkom regionu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 2525
Povezane teme

žika reh

regionalna deponija

jkp čistoća i zelenilo

terras

zaštita životne sredine

upravljanje otpadom

nikola jovičić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.