• Pregleda: 5375

Radni sastanak na temu adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta

Na inicijativu gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, u Gradskoj kući je u petak, 26. septembra 2014. godine održana prezentacija projektnog rešenja adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta koje se radi na osnovu izmene projektnog zadatka usvojenog na 15. sednici Skupštine grada, 17. oktobra 2013. godine, u skladu sa Zaključcima Komisije za izmenu projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici.
Radni sastanak na temu adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta

Radnom sastanku na temu adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta prisustvovali su: Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa, Vesna Maricki Ostojić, samostalna savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja, Milorad Đurić, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje, Nebojša Malenković, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sa saradnicima, Ilija Maravić, predsednik Skupštine grada Subotice, šefovi odborničkih grupa u Skupštini grada, članovi Komisije za izmenu projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta, direktori drama na srpskom i mađarskom jeziku Narodnog pozorišta i predstavnik firme „Support”, zadužene za nadzor nad projektom.

Uz kratko osvrtanje na istorijat projekta i okolnosti koje su ga pratile i isticanje da je jedan od najbrižljivijih zadataka bio kako u jednu ovakvu građevinu utkati sve domete savremenih tehnologija, projektanti sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kome je poverena izmena glavnog projekta, predstavili su izmene i dopune glavnog projekta, projekat scenske tehnike i koncepte enterijera i pristupa enterijeru u pozorištu.

Predložena je i dinamika završetka projekata i konačna predaja revidirane projektne dokumentacije. Vršiocima tehničke kontrole na završni pregled i konačnu saglasnost uskoro će se predati Izmene glavnog arhitektonsko građevinskog projekta sa projektima instalacija i scenske tehnike i Glavni projekat spoljašnjeg uređenja, sa otklonjenim do sada datim primedbama tehničke kontrole, dopunjenim, ispravljenim i međusobno sinhronizovanim delovima i fazama projekata.

Narednih dana će se, kako je planirano, predati i finalna rekapitulacija predmera i predračuna projektom predviđenih radova, kao i arhitektonski crteži potrebni za izradu tenderske dokumentacije.

Finalna predaja dokumentacije – Izmene glavnog arhitektonsko građevinskog projekta sa projektima instalacije i scenske tehnike i Glavni projekat spoljnog uređenja predviđena je za sredinu oktobra, a do 1. novembra 2014. godine trebalo bi da bude predata i kompletna dokumentacija koja se odnosi na Idejni i glavni projekat enterijera i Izvođački projekat fasada.

Nakon kompletiranja dokumentacije i ishodovanja izmene građevinske dozvole prema ovoj dokumentaciji, stvoriće se uslovi da se krene u novu fazu realizacije adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u celini.

Izvor: Kabinet gradonačelnika

povezane teme

11
susko Odgovori
A sto Maglai ne prenese iskustvo iz rada sa predstavnicima MOL pumpe u centru grada? On zaista zna puno o dozvolama, radovima i svemu tome!
Always Ultra Odgovori
Sastanci sve cesci sa sve duzim i sve nerazumljivijim zakljuchcima. Ko je ovde razumeo sta je receno i sta to znaci (ako ista znaci) svaka mu chast !
Nakon ovih partijskih plenuma i (ne)strucnih komisija - za nas obicne smrtnike je jedino bitno videti sta se na zgradi radi. A ne radi se nista vec niz godina i verovatno ce tako i ostati jos niz godina.
Zato sto mumijama nikako nije cilj da se prekine mrtvilo u kojem se grad nalazi zadnjih 10-ak godina !
tetka Odgovori
Da, da iz ovog teksta se vidi da ponovo SA MNOGO REČI NIJE REČENO NIŠTA. Grašane Subotice interesuju konkretne činjenice i datumi a ne razni skupovi i prazne priče.

Da li će starije generacije doživeti da vide opet svoje pozorište?
rax Odgovori
sve ove odluke moramo uzeti iz ruku politicara.sta se ovde sve radi sa narodnim novcima, to je uzas! svaka vlast svoje projekte, da li su u novoj drzavi naseljeni idioti. demokrate su prije dve godine imali isto ovo, palic se radi svakih par godina,novac se trosi uvek za projekte.ovakve odluke, kao np. pozoriste moraju na REFERENDUM. Mi da odlucujemo, a ne nekih 50-tak ljudi. Kako ovo ne preuzmu iz evrope?
pista Odgovori
Kad neko gradi kucu mora pre svega imati projekat i ko zna koliko sve nekih manje bitnih papira.
Kad krene sa gradnjom nema sanse da ga neke inspekcije ne posete makar dva do tri puta.
Kod tehnickog prijema opet gomila papira i nekih strucnjaka.
Sacuvaj boze da se odstupi od odobrenog projekta jer sledi neizbezno maltretiranje i revizija projekta i sve pratece dokumentacije, u najboljem slucaju, i to se , naravno, sve posebno placa.

Po pisaniju po sredstvima javnog informisanja zgrada pozorista nema projekat, nema odobrenje za gradnju, niko nije sankcionosan za naruzeni izgled centra grada, i niko pojma nema kako ce objekat na kraju izgledati niti kada ce biti gotov.
Znaci kako za prethodne, sadasnje a izgleda i buduce opstinske velmoze ovi zakoni ne vaze, dokle ?
Milan024 Odgovori
...eh, da se tako gradila GRADSKA KUĆA, tek JUCE bi bila GOTOVA..!!!
Laura Odgovori
Ja sam danas poslepodne zaspala malo i sanjala sam da gledam pozorišnu predstavu u novom pozorištu.
baćo Odgovori
Gradonačelniče reci nam otvoreno da je onih 80 miliona iz Pokrajine namenjenih za ovu godinu N. pozorištu otišlo FTN-u za izradu Projekta za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju N. pozorišta.
Vesko Odgovori
Najvaznije sto su pored ostalih bili prisutni i sefovi odbornickih grupa.
Uvek u pravu Odgovori
Prva pozorišna predstava u novom objektu biće realizovana u sklopu proslave 300 godina od izgradnje gradske kuće ako svi radovi budu tekli po dogovoru i bez nekih vanrednih poteškoća.
earthworker Odgovori
pa pravo cudo da nisu zvali jozefa kasu, slobodana grkovica i radivoja dinulovica :D najzabavnije ce biti kad jednog dana zavrse sve te takozvane projekte i ako se objekat trebao staviti u kakvu takvu smislenu i adekvatnu funkciju... svi smo vec ne jednom culi od cega se pita ne pravi!

informacija iz daleke 2006... Ukupna vrednost projekta: 3.278.000 evra - Trajanje projekta: 18 meseci ( http://www.ekapija.com/website/sr/page/69310/Narodno-pozori%C5%A1te-u-Subotici-projekat-adaptacije-rekonstrukcije-i-dogradnje-zgrade )

a evo i kratko osvrtanje na istorijat projekta:
http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=222&cl=34
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.