• Pregleda: 2243

Radio Subotica treći put pred kupcima?

U trenutku kada su već gotovo počeli da gase emisionu tehniku, a svih 40 novinara i tehničara prihvatilo program otpremnine, svesni da Radio Subotica od 1. novembra više neće postojati, u sredu je stigla informacija iz Agencije za privatizaciju da je moguće da se subotički lokalni medij i treći put nađe pred kupcima. U prethodne dve prodaje Radio Subotica nije uspela da nađe kupca, ni po početnoj ceni od 40.000 evra, a ni po „sniženoj“ za 28.000 evra.
Radio Subotica treći put pred kupcima?

Na mogućnost da se ugasi jedini gradski radio najviše su reagovali saveti nacionalnih manjina, jer se jedino na ovom mediju, koji radi na dve frekvencije, program emituje na pet jezika: srpskom, hrvatskom, mađarskom, bunjevačkom i nemačkom.

– Ovo je atak na prava nacionalnih manjina. Ovakva privatizacija odgovara samo tajkunskim vlasnicima medija, kojima je na ovaj način otvoren put do gradskih budžeta – tvrdi Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta, koji dodaje da sada Bunjevci više ne znaju gde će emitovati program koji prave.

On podseća da su predstavnici manjina na vreme skretali pažnju državi da zakon ne reguliše šta se dešava sa programima na manjinskom jeziku u slučaju da ne uspe privatizacija medija, i da su zbog toga tražili da se u mešovitim sredinama napravi izuzetak.

Predsednik Skupštine Grada Ilija Maravić sazvao je za ponedeljak vanrednu sednicu Skupštine Grada. Cilj je da se stvore formalno pravni uslovi da se Radio Subotica pojavi u trećem krugu privatizacije pošto prva dva nisu uspela.

Vanredna sednica Skupštine grada zbog Radio Subotice
Ilija Maravić je saopštio da je danas u direktnoj komunikaciji sa Agencijom za privatizaciju prihvatio informaciju o neuspelim prodajama lokalnog radija. "Kao odgovorni osnivači i nadležni organ koji može da pokrene inicijativu za 3. krug to ćemo i uraditi. Mi smo u fazi pripreme akta za vanrednu skupštinu koju ćemo zakazati za ponedeljak. To je 1. dan kada možemo u skladu sa poslovnikom zakazati skupštinu. U skladu sa članom 29 Zakona o privatizaciji, kao nadležni organ ćemo na vanrednoj sednici Skupštine dati saglasnost i uputiti inicijativu Agenciji za privatizaciju kako bismo pokušali u 3. krugu da nadjemo kupca i rešimo problem Radio Subotice", saopštio je Maravić.

Negativan odnos prema privatizaciji medija imaju i u Hrvatskom nacionalnom veću. – Ne znam po kom evropskom modelu je naložena privatizacija medija, jer u EU i dalje postoje mediji kao lokalni medijski servisi. Mi smo u više navrata tražili da se iz privatizacije izuzmu mediji koji rade na jezicima manjina, kaže za „Politiku“ Ivan Ušumović, član HNV zadužen za informisanje.

Redakcija na mađarskom jeziku želi da nastavi program koji je i do sada pravila od 6 do 20 časova. Zbog toga su predložili Mađarskom nacionalnom savetu da formira fondaciju koja bi osnovala poseban mađarski radio kao deo mreže vojvođanskih mađarskih radio programa. Mađarski nacionalni savet je odbio taj predlog, sa idejom da devet preostalih novinara pređe u Panon i prave program radija Panon 2 koji bi radio na toj iznajmljenoj frekvenciji od RTV na 89,6 megaherca.

Novinari Redakcije na mađarskom jeziku smatraju da ne postoji legalna mogućnost da frekvenciju namenjenu za informisanje manjina dobije komercijalna kuća poput Panona.

– Destrukcija medija koji je godinama pažljivo stvara sada ulazi u završnu fazu. Etničke redakcije naći će utočište pod okriljem i zaštitom mađarskog i hrvatskog nacionalnog saveta, ali niko ne pominje informisanje na srpskom jeziku, ne samo za Srbe, već za sve građane koji na tom jeziku osluškuju svoje okruženje. Glas iz Agencije da je moguće još jednom pokušati prodaju daje nadu da će se sačuvati integritet jedinog preduzeća koje sistematski profesionalno informiše sve Subotičane – kaže nam Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice.

Izvor: Politika Online

povezane teme

9
Sion Odgovori
U EU prakticno ne postoje drzavne ili kolalne radi ostanice, sve su privatizovali, a moje licno misljenje da je Radio Subotica precenjena, kupac kupuje samo ime i lokalnu frikvenciju, radio Subotica nema svoj objekat.
stormwatch Odgovori
2000 Euro je neka realna vrednosti te radio stanice. I to zbog kolekcije LP ploca koje imaju tamo, ako je jos uvek imaju.
Vesko Odgovori
Slabo se otimaju za Radio Suboticu. Suboticke novine su prodate zbog atraktivne zgrade.
Jedino su kombinati otisli kao alva, zahvaljujuci nekim stacajnim upravnicima i sudijama.
bona fide Odgovori
Ma kome to treba, jos.
Upućen... Odgovori
Neverovatna količina gluposti, laži i obmana koje plasira partokratija. Delom zbog nestručnosti a delom zbog ličnih interesa.

R.I.P.
maslacak Odgovori
ovoliko se nije dizala buka ni kada je sever propadao sa hiljadama radnika;agrokombinat i mnoge druge firme u subotici
Revizor Odgovori
@Ovoliko se nije dizala buka ni kada je sever propadao sa hiljadama radnika;agrokombinat i mnoge druge firme u subotici - tacno, a da li je neko onda mogao da kaže Đinđiću: "Nemoj da uništiš srpsku privredu!"? Da li može neko sada da kaže Vučiću: "Nemoj da uništiš medije!" Tačno se sećam kada je trebalo da se donese zakon o privatizaciji, pa kada su ga pitali da li će svi mediji biti privatizovani ili će biti izuzetaka zbog multietničnosti itd. on je samo oštro odmahnuo rukom i rekao: "Ima sve da se privatizuje!" i prekinuo raspravu sa reporterkom.
safet Odgovori
Bice prodato za stotinak evra koliko.i zaista vredi ta stanica. Nikada nije ni valjala ocajan program losa muzika sve je to uticalo da propadne...
Radio sabac je prodat za 1000e a vi ocete suboticu da prodate za 30000e pa niko nije lood da plati toliko...
stormwatch Odgovori
@Revizor

To sto je srpska privreda propala nije kriv Dr. Djindjic. Nego Milosevic i mama Mira koji su uveli Srbiju u ratove i sankcije iz kojih se nikad nije oporavila.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.