• Pregleda: 6221

Prvi maj u Mini Jugoslaviji

Po 15. put na prostoru četvrte Mini Jugoslavije biće obeležen 2. maj, koji će tradicionalno okupiti brojne jugonostalgičare iz Subotice i okolnih mesta.
Prvi maj u Mini Jugoslaviji

Kako je Mini Jugoslavija nedavno spašena od banke, kredit su otplatila dva Jugoslovena, organizatori žele da od na tom prostoru naprave turistički brend grada.

- Na početku smo imali  autobuse iz svih država, ali sada je nas jugonostalgičara sve manje i okupljamo se svega dva, tri puta godišnje, što nije dobro. Starih ideja koje su bile dobre u Jugoslaviji ne treba da se stidimo, nego da se borimo da ih ponovo negujemo, da negujemo bratstvo i jedinstvo, radnika i rad. Ova priča nije bolesna nostalgija, već verovanje u sistem koji je funkcionisao. Radimo na tome da se ponovo pioniri okupljaju, da našu decu i unuke naučimo kako je postojala jedna država u kojoj su se svi poštovali, u kojoj nije bilo diskriminicije, i gde se lepo živelo – ističe Blaško Gabrić, osnivač četvrte Mini Jugoslavije, dodajući da niko od nadležnih ne prepoznaje turistički potencijal koji ima ova ideja. - Zato pozivam grad i sve nadležne da nas podrže, da napravimo turistički brend kakav dolikuje Subotici, da privučemo turiste iz cele Evrope.

Kao i prethodnih godina posetiocima će biti pripremljen zanimljiv program, takmičenje u malom fudbalu za pionire, šahovski turnir memorijal „Geza Sekelj“. U umetničkom programu nastupiće etno grupa „Koreni“, Aleksandar Toković, frulaš Cvijetin Milaković i orgestar Andrije Dimovića Žige, a za dobro raspoloženje pobrinuće se muzika „od Vardara pa do Triglava“. Tu su kuvani juneći gulaš i vojnički pasulj, kao i piće po sindikalnim cenama.

Mini Jugoslavija zvanično ima 8.400 državljana, nekada je drugi dan praznika rada tu praznovalo više od deset hiljada ljudi. Sada ih ima mnogo manje, ali dobrog raspoloženja nikada ne manjka.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
stipan Odgovori
Mi smo Titovi, Tito je naš!
DDR Odgovori
Ovaj je otisao skroz na skroz :) kaze sve nas je manje :) pa bas me cudi sto ih je sve manje i manje :) ovo je stvarno vic :) Zivio prvi maj :) Mogli bi da prenose na televiziji da se smejemo malo :)
Danko Odgovori
E moj Blasko, da si ti verovao u taj sistem i da je on tako dobro funkcionisao ne bi ti otisao za Kanadu i tamo godinama radio, zar ne ? Da se ne lazemo...
Uvek u pravu Odgovori
Jugoslavija je hvala Bogu mrtva da ne može biti mrtvija. Proslavite to u Ku(m)r(ov)cu.
Daddy
E, budalo!!!
joška Odgovori
@DUDDLIŠ@ - Kako možeš pomenutog gospodina da nazivaš budalom. Pa on ti je bio pridsidnik nacionalnovg saveta, nacionalnog korpusa kojem i ti pripadaš. Sad se vidi DUDDLI koliko ceniš ljude od kojih više nemaš koristi.
Daddy
JOSKAM

Sta te muci boratom. Taj sto ga zoves gospodinom nije Bunjevac, znam ga. Od kad sam ja tu da koristim ljude ili da ne cenim one od kojih nemam koristi? Ti si veca budala i od njega. I izvadi cuclu iz usta, pomislit ce kogod da je stogod drugo.
joška Odgovori
@DUDDLIŠ@
Odakle tebi pravo da kažeš da pomenuti gospodin nije Bunjevac? Po kojim ti to kriterijumima određuješ nečiju nacionalnu pripadnost? Dali si ti ikada čuo za veliku i cenjenu bunjevačku porodicu Gabrić? Dali si čuo da je ta cenjena porodica nadaleko poznata i upamćena i po Gabrić ćupriji? Dali si čuo da postoji ispivana pisma o Gabrić ćupriji?
[*...*]
Daddy
JOSKA

Vidim ti po pravopisu da ni osnovnu nisi zavrsio a takodje da ne znas ni da razlikujes kome je komentar upucen jer je moj komentar bio odgovor za @UVEK U PRAVU koji nije Bunjevac (znam) a o Gabricu nisam ni rec prokomentariso.

I ja ne lazem da sam Madjar kao ti sto lazes / lazno se predstavljas. Al svatam te ti si od oni zbunjeni sto su i didu svog prodali. Ne talasaj, manje ces se osramotit, ako bi ti znao sta sramota znaci.
Daddy Odgovori
Samo da pozdravim gospodu sto jos uvek vole Jugoslaviju!

I ja sam je voleo iako nas Bunjevce nije priznavala.
Sandor Odgovori
Interesuje me : danas 02. maja 2017 godine Da li ce doci u Mini Jugoslaviju Joska Broz ?Drugarski pozdrav Bakos Sandor Ada
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.