Komentara: 1
Pregleda: 3356

Prvi eRecept od 15. januara

09.01.2018. u 13:09h
Izvor: Subotica.com
Iako se još uvek ispisuju papirni recepti, Apoteka Subotica i Dom zdravlja spremni su za primenu elektronskih recepata, a prvi među njima trebalo bi da se pojavi oko 15. januara.
Prvi eRecept od 15. januara

Subotica je jedan od 42 grada i opština u Srbiji, koji propisuje elektronske recepte. Trenutno ovi recepti važe samo za hronične pacijente, kojima je u decembru lekar ispisao terapiju, te se očekuje da će od 15. januara biti u mogućnosti da, u nekoj od Apoteka Subotica, podignu lek samo uz zdravstvenu knjižicu.

- Prvi elektronski recept za hroničnog pacijenta, kojem je u decembru lekar ispisao obnovljivi recept, trebalo bi da se pojavi oko 15. januara. To znači da će taj hronični pacijent, ukoliko je imao obnovljivi recept u decembru, moći u januaru da dođe u apoteku samo sa knjižicom i podigne lekove, bez ponovnog odlaska kod lekara i bez papirnog recepta - kaže Jelena Pavlović, ispred Apoteka Subotica, dodajući da je elektronski recept dostupan samo u onim apotekama koje imaju nalepnicu Ministarstva zdravlja sa oznakom eRecept.

Prvi eRecept od 15. januara

Obnovljivi recept može da važi i do šest meseci u zavisnosti od terapije, a to znači da pacijent neće morati da odlazi kod lekara svaki put kada mu zatreba lek.

- Lekar je taj koji određuje koliko puta pacijent može da se dođe u apoteku po lek, a takođe zavisi i od terapije koja je potrebna. Recept može da važi od dva do šest meseci, a nakon njegovog isteka, pacijent treba ponovo da poseti lekara, odnosno da ode na redovnu kontrolu - objasnila je Pavlović.

Prema najavi Ministarstva zdravlja, uskoro se očekuje da elektronski recept počne da važi i za pacijente koji nemaju neko hronično oboljenje, odnosno da će i oni moći da dođu u apoteku bez papirnog recepta i samo uz zdravstvenu knjižicu podignu lek.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3356

Povezane vesti

Povezane teme

apoteka subotica

erecept

elektronski recept

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.